World & Physical Geography MCQs
World Geography Multiple Choice Questions (MCQs) Quiz for State and UPSC Civil Services Examinations. Objective Questions on Physical Geography and World Geography for competitive examinations.
11. Which among the following is not an alternative name for Moon?
[A] Gaia
[B] Luna
[C] Selene
[D] Cynthian
Show Answer
Correct Answer: A [Gaia]
Notes:
Moon is also called as – Luna, Selene and Cynthian. Gaia is an alternative name for Earth.
12. How much percentage of the volume of the Earth’s crust is composed of Metamorphic rocks?
[A] 99 %
[B] 8 %
[C] 53 %
[D] 27 %
Show Answer
Correct Answer: D [27 %]
Notes:
Metamorphic rocks are by subjecting any rock under different pressure and temperature conditions. They compose 27.4 % of the volume of the Earth’s crust.
13. Which among the following places is frost wedging common?
- Equator
- Mountains
- Middle latitudes
Select the correct option from the codes given below:
[A] Only 1 & 2
[B] Only 2 & 3
[C] Only 1 & 3
[D] 1, 2 & 3
Show Answer
Correct Answer: B [Only 2 & 3 ]
Notes:
Frost wedging is a type of mechanical weathering process which is common on mountains and middle latitudes.
14. Which among the following landforms resemble those formed by solution in some karst areas of limestone?
[A] Pingo
[B] Nivation Hollows
[C] Thermokarst
[D] Hummocks
Show Answer
Correct Answer: C [Thermokarst]
Notes:
Thermokarst are formed of small hummocks and marshy hollows which resemble the landforms formed by solution in the karst areas of limestone.
15. What are stream pools formed by the action of waterfalls called?
[A] Plunge pools
[B] River pools
[C] Ox-bow lakes
[D] Riffle pools
Show Answer
Correct Answer: A [Plunge pools]
Notes:
Plunge pools are stream pools formed by the action of waterfalls. They are relatively deep depending on the velocity and volume of water.
16. Which among the following is not an impact crater lake?
[A] Lonar lake
[B] Dal lake
[C] Karakul lake
[D] West Hawk lake
Show Answer
Correct Answer: B [Dal lake ]
Notes:
A lake inside a depression caused by the impact of a meteor is called an impact crater lake. E.g Lonar lake, clearwater lakes, karakul lake, west hawk lake, etc.
Dal lake is a freshwater lake in Kashmir
17. Which among the following is an impact crater lake?
[A] Karakul lake
[B] Dal lake
[C] Sonkol lake
[D] Baikal lake
Show Answer
Correct Answer: A [Karakul lake]
Notes:
Impact crater lake are formed in the depression of a crater due to the impact of a meteor. Examples of crater lake include:
Karakul lake(Tajikistan), lonar lake, lake checko, lake siljan, etc.
18. What are window like features in the karst landscapes?
[A] Uvalas
[B] Karst fenster
[C] Polje
[D] Stalactites
Show Answer
Correct Answer: B [Karst fenster]
Notes:
Karst landforms are a type of topography formed due to dissolution of soluble rocks like limestone, dolomite and gypsum.
Karst fenster is formed due to dissolution of carbonate rocks. The word fenster in german means window. These features are windows into the karst landscape.
19. Which among the following landforms are associated with lakes?
[A] Karst landforms
[B] Impact landforms
[C] Lacustrine landforms
[D] Cryogenic landforms
Show Answer
Correct Answer: C [Lacustrine landforms ]
Notes:
Lacustrine landforms are landforms associated with lakes. These landforms include:
Beach, oasis, lake, salt pan, pond, etc.
20. Which among the following is not correct about Oasis?
[A] They are formed in Karst landforms
[B] They are habitats for plants and animals
[C] They often have a date palm grove
[D] Location of oases has been of critical importance for trade and transportation routes
Show Answer
Correct Answer: A [They are formed in Karst landforms]
Notes:
Oasis is a fertile area in a semi desert or a a desert environment. They provide habitats for plants and animals. The word oasis means ‘dwelling place’. They have a date palm grove. location of oases is of critical importance for trade and transportation in desert areas.