World & Physical Geography MCQs
World Geography Multiple Choice Questions (MCQs) Quiz for State and UPSC Civil Services Examinations. Objective Questions on Physical Geography and World Geography for competitive examinations.
31. Which among the following statements is/are correct about Cold Currents?
- Cold currents bring cold water into warm water areas.
- These currents are usually found on the west coast of the continents in the low and middle latitudes.
- They are usually found on the east coast in the higher latitudes in the Northern Hemisphere
Select the correct code from the options given below:
[A] Only 1
[B] Only 1 & 2
[C] Only 2 & 3
[D] 1, 2 & 3
Show Answer
Correct Answer: D [1, 2 & 3]
Notes:
Cold currents bring cold water into warm water areas [from high latitudes to low latitudes]. These currents are usually found on the west coast of the continents in the low and middle latitudes (true in both hemispheres) and on the east coast in the higher latitudes in the Northern Hemisphere.
32. Which among the following is/are major components of soil?
- Inorganic materials
- Soil water
- Soil air
- Organic matter
Select the correct code from the options given below:
[A] Only 1 & 4
[B] Only 1, 2 & 3
[C] Only 2, 3 & 4
[D] 1, 2, 3 & 4
Show Answer
Correct Answer: D [1, 2, 3 & 4]
Notes:
Soils are the product of complex mixture of weathered and eroded rock material on the one hand and organic residues on the other. Soil is a dynamic body of natural materials that is a capable of supporting a vegetative cover.
Soils contain four major components: inorganic materials, soil water, soil air, and organic matter.
33. Which among the following statements is/are correct about the Savannah Grasslands?
- Trees and large shrubs are absent.
- Savannas are always found in warm or hot climates where the annual rainfall is from about 50.8 to 127 cm per year.
Select the correct code from the options given below:
[A] Only 1
[B] Only 2
[C] Both 1 & 2
[D] Neither 1 & 2
Show Answer
Correct Answer: B [Only 2 ]
Notes:Savanna is grassland with scattered individual trees. Savannas of one sort or another cover almost half the surface of Africa (about five million square miles, generally central Africa) and large areas of Australia, South America, and India.
Savannas are always found in warm or hot climates where the annual rainfall is from about 50.8 to 127 cm (20-50 inches) per year.
Temperate grasslands are characterized as having grasses as the dominant vegetation.
Trees and large shrubs are absent.
34. The “Afar Depression” spreads through which countries?
[A] Eritrea, Djibouti, Ethiopia
[B] Israel, Lebanon, Syria
[C] Libya, Tunisia, Algeria
[D] Iran, Azerbaijan, Turkmenistan
Show Answer
Correct Answer: A [Eritrea, Djibouti, Ethiopia]
Notes:
Afar Depression, also known as the Afar Triangle, is a geological depression spread through the borders of Eritrea, Djibouti and the entire Afar region of Ethiopia. Great Rift Valley of East Africa lead to the formation of Afar Triple Junction which further leads to the formation of a geological depression called Afar Triangle or Afar Depression. This depression houses Lake Assal of Djibouti, the lowest point on land in the continent of Africa and River Awash of Ethiopia. Danakil Depression lies to the north of this depression. Djibouti is positioned on a plain known as the Afar Triple Junction in which the three divergent segments of the east Africa-the African, Somalian and Arabian Plates are tearing away from each other.
35. Which among the following pairs of the tribes and their habitats is/are correctly matched?
- Aborigines – Australia
- Bushmen – Australia
- Bindibu – Africa
Select the correct code from the options given below:
[A] Only 1
[B] Only 2 & 3
[C] Only 1 & 3
[D] None of the above
Show Answer
Correct Answer: A [Only 1]
Notes:
Bushmen – Inhabitants of Kalahari Desert in Africa in Botswana and South Africa. They live largely by hunting and gathering.
Bindibu – They are the natives of western Australia.
36. What are centres with population of more than one lakh called?
[A] City
[B] Metropolitan City
[C] Mega city
[D] Urban Agglomeration
Show Answer
Correct Answer: A [City]
Notes:
The term urban contemplate “engines of inclusive economic growth”. With the massive support from Industrialisation, the number of urban centres started growing day by day.
Centre with population of more than one lakh is called a city or class I town.
Cities accommodating population size between one to five million are called metropolitan cities and more than five million are mega cities.
Majority of metropolitan and mega cities are urban agglomerations.
37. Which among the following statements is/are correct about Commercial Fishing?
- The continental shelf areas of the oceans are the most important fish producing areas.
- Some of the commercially harvested fish such as herring and mackeral live directly on plankton.
Select the correct code from the options given below:
[A] Only 1
[B] Only 2
[C] Both 1 & 2
[D] Neither 1 & 2
Show Answer
Correct Answer: C [Both 1 & 2]
Notes:
Commercial fishing activity is largely concentrated in the oceans of the Northern Hemisphere. The most favourable areas for growth of fish are the shallow waters of the oceans. The continental shelf areas of the oceans are the most important fish producing areas. These microscopic plant and associated animal organisms are together called plankton. Some of the commercially harvested fish such as herring and mackeral live directly on plankton while others such as tuna and shark prey on those eating plankton.
38. Which among the following countries is/are the leading importers of food products among the agricultural sector?
- US
- France
- Italy
- Japan
Select the correct code from the options given below:
[A] Only 1 & 2
[B] Only 1, 2 & 4
[C] Only 2, 3 & 4
[D] 1, 2, 3 & 4
Show Answer
Correct Answer: D [1, 2, 3 & 4]
Notes:
The agricultural products account for about 9 per cent of the total value of exports. Within agricultural products, food accounts for the largest share (7.2%) of the total export trade. The US, Japan, Germany, UK, France and Italy are the leading importers of food, each accounting for more than 4 per cent of the total value of food imports.
39. Which among the following regions lead in international routes as well as a high density of domestic air routes?
[A] Europe
[B] Asia
[C] North America
[D] Australia
Show Answer
Correct Answer: C [North America]
Notes:
North America and Europe, the two great focal regions of air routes have the most elaborate systems of air transport. Of these two areas the North American region is more important. North America leads not only in international routes converging here but also has a high density of domestic air routes.
40. Which sea houses the “Hanish Islands”?
[A] Mediterranean Sea
[B] Red Sea
[C] Black Sea
[D] Aegean Sea
Show Answer
Correct Answer: B [Red Sea]
Notes:
Hanish Islands is a group of islands located in the Red Sea. The ownership of these islands was divided into two major countries-Yemen and Eritrea. In 1998, an international court allocated larger islands to Yemen and peripheral islands to Eritrea.