World & Physical Geography MCQs
World Geography Multiple Choice Questions (MCQs) Quiz for State and UPSC Civil Services Examinations. Objective Questions on Physical Geography and World Geography for competitive examinations.
21. Which is the highest mountain in Canada?
[A] Mount Columbia
[B] Mount Robson
[C] Mount Edith Cavell
[D] Mount Logan
Show Answer
Correct Answer: D [Mount Logan]
Notes:
Mount Logan is the highest mountain in Canada. It is also the second-highest peak in North America after Denali. It is 5959 metres above sea level. It is located inside Kluane National Park Reserve. It is the source of the Hubbard and Logan glaciers.
22. Which nations are geographically related to “Southern Cone”?
[A] Thailand, Cambodia and Vietnam
[B] China, North Korea and South Korea
[C] Argentina, Chile and Uruguay
[D] Namibia, Botswana and South Africa
Show Answer
Correct Answer: C [Argentina, Chile and Uruguay]
Notes:
Southern Cone is the southern-most region of South America. It lies to the south of Tropic of Capricorn. Geographically, Argentina, Chile and Uruguay are related to Southern Cone. This region is bordered by the Pacific Ocean to the west and the Atlantic ocean to the east.
23. The “Taklamakan Desert” is located in which nation?
[A] Mongolia
[B] Kazakhstan
[C] China
[D] Afghanistan
Show Answer
Correct Answer: C [China]
Notes:
Taklamakan Desert is geographically related to China. This desert is located in the Xinjiang province of China. It is bounded by Kunlun Mountains, Pamir Mountains, Tian Shan and Gobi Desert. It is a part of the Tarim Basin.
24. Which among the following pairs of mountain ranges and their peaks is not correctly matched?
[A] Drakensberg Mountains – Mt.Lesotho
[B] Andes Mountains – Mt. Aconcagua
[C] Atlas Mountains – Mt. Toubkal
[D] Altai Mountains – Mt. Whitney
Show Answer
Correct Answer: D [Altai Mountains – Mt. Whitney ]
Notes:
The Altai mountain range in Central Asia, is a young folded mountain range which extends from Kazakhstan to northern China. The Belukha Mountain is the highest peak in Altai. The Sierra Nevada mountain ranges is in California, US. Mt.Whitney is the highest peak in Sierra Nevada. It is an important habitat for many Red Indians.
25. What is a flow of energy which takes place from the warmer to cooler body when two bodies of unequal temperature are in contact with one another?
[A] Convection
[B] Insolation
[C] Convection
[D] Conduction
Show Answer
Correct Answer: D [Conduction]
Notes:
Conduction is the heat transfer through matter by molecular activity. The air in contact with the land gets heated slowly and the upper layers in contact with the lower layers also get heated. This process is called conduction. Conduction takes place when two bodies of unequal temperature are in contact with one another; there is a flow of energy from the warmer to cooler body.
26. Which among the following groups in Koeppen’s climate classification is used to designate Desert Climate?
[A] B
[B] D
[C] S
[D] W
Show Answer
Correct Answer: D [W]
Notes:
The Koeppen climate classification system recognizes five major climatic types and each type is designated by a capital letter- A, B, C, D, E, and H.
The capital letters S and W are employed to designate the two subdivisions of dry climate:
S – Semi arid or Steppe
W – arid or desert
27. Which ocean has the lowest average salinity?
[A] Indian Ocean
[B] Pacific Ocean
[C] Arctic Ocean
[D] Southern Ocean
Show Answer
Correct Answer: C [Arctic Ocean ]
Notes:
The Arctic Ocean is the smallest and shallowest of the world’s five major oceans. It is also known as the coldest of all the oceans. Its salinity is the lowest on average of the five major oceans, due to low evaporation, heavy fresh water inflow from rivers and streams, and limited connection and outflow to surrounding oceanic waters with higher salinities.
28. What are mountains with pointed summits rising from the seafloor which does not reach the surface of the ocean called?
[A] Trenches
[B] Seamounts
[C] Atolls
[D] Coral Reefs
Show Answer
Correct Answer: B [Seamounts]
Notes:
Seamounts are mountains with pointed summits, rising from the seafloor that does not reach the surface of the ocean. They are volcanic in origin. These can be 3,000-4,500 m tall.
29. Which zone of ocean water does not receive adequate sunrays?
[A] Photic
[B] Euphotic
[C] Aphotic
[D] Surface
Show Answer
Correct Answer: C [Aphotic ]
Notes:
The Aphotic zone extends from 200 m to the ocean bottom. This zone does not receive adequate sunrays.
Photic or euphotic zone extends from the upper surface to ~200 m. The photic zone receives adequate solar insolation.
30. Which among the following statements is/are correct about Waves?
- Waves are nothing but the oscillatory movements that result in the rise and fall of water surface.
- They are a vertical movement of waters and are different from movements of ocean water caused by meteorological effects like the winds and atmospheric pressure changes.
Select the correct code from the options given below:
[A] Only 1
[B] Only 2
[C] Both 1 & 2
[D] Neither 1 & 2
Show Answer
Correct Answer: A [Only 1]
Notes:
Waves are nothing but the oscillatory movements that result in the rise and fall of water surface.
Waves are a kind of horizontal movements of the ocean water.
Waves and the ocean currents are horizontal movements of ocean waters while the tide is a kind of vertical movement of the ocean water.