World & Physical Geography MCQs
World Geography Multiple Choice Questions (MCQs) Quiz for State and UPSC Civil Services Examinations. Objective Questions on Physical Geography and World Geography for competitive examinations.
1. The Katanga plateau in Africa is known for rich deposits of:
[A] Copper and Uranium
[B] Uranium and Zinc
[C] Zinc and Bauxite
[D] Bauxite and Gypsum
Show Answer
Correct Answer: A [Copper and Uranium ]
Notes:
The Katanga Plateau in the Democratic Republic of the Congo is known for its rich deposits of copper and uranium. The plateau is located at an altitude of 1220m (4,000 ft) above sea level, which makes it cooler than the surrounding area. The mean annual temperature is 19-20 °C. The plateau is also known for its copper production. Other minerals that are mined in the Katanga Plateau include: Cobalt, Zinc, Silver, Gold, Tin. The Katanga Plateau is also good for farming and ranching. The seasonal rainfall makes it a fertile arable area.
2. Which planet is known as “Bright Wandering Star”?
[A] Mars
[B] Venus
[C] Saturn
[D] Jupiter
Show Answer
Correct Answer: D [Jupiter]
Notes:
The word ‘planet’ comes from the ancient Greek ἀστήρ πλανήτης (astēr planētēs), meaning “wandering star”. The large number of stars observed in the heavens were classified into fixed stars and wandering stars. Fixed stars were those with respect to which the movement of the celestial bodies were measured. Wandering stars were those whose relative distances with respect to the fixed stars keep changing. Mars, Venus, Jupiter, Mercury and Saturn belonged to the latter category. Among these, Jupiter was known as Bright Wandering Star.
3. Which among the following gas is abundant on atmosphere of Mars ?
[A] Carbon Dioxide
[B] Nitrogen
[C] Argon
[D] Carbon Monoxide
Show Answer
Correct Answer: A [Carbon Dioxide ]
Notes:
The Curiosity rover sent by NASA which landed on Mars on August 6, 2012 with the aim to explore the Red Planet has confirmed that its air is made mostly of carbon dioxide with hints of other gases
4. Approximately how much time does a Sun ray take reaching Earth?
[A] 400 seconds
[B] 500 seconds
[C] 600 seconds
[D] 700 seconds
Show Answer
Correct Answer: B [500 seconds]
Notes:
Light travels at a speed of 299,792 km per second. It takes 500 seconds for light to travel from the Sun to the Earth. This distance called 1 Astronomical Unit.
5. What is approximate diameter of Milky Way?
[A] 1000 light years
[B] 10000 light years
[C] 100000 light years
[D] 1000000 Light Years
Show Answer
Correct Answer: C [100000 light years]
Notes:
The Milky Way is a barred spiral galaxy 100,000–120,000 light-years in diameter containing 200–400 billion stars
6. Which of the following country has the official name of “Dhivehi Jumhuriya” in its local language?
[A] Maldives
[B] Mauritius
[C] Thailand
[D] Cambodia
Show Answer
Correct Answer: A [Maldives]
Notes:
Maldives is known as “Dhivehi Jumhuriya” in its local language. Jumhuriya means republic.
7. Why is Pluto classified as a dwarf planet and not a full-fledged planet?
[A] It does not orbit the Sun
[B] It is not massive enough to form a sphere due to its gravitational pull
[C] It exists in a binary system with Neptune
[D] It has not cleared its neighboring region of smaller celestial bodies
Show Answer
Correct Answer: D [It has not cleared its neighboring region of smaller celestial bodies]
Notes:
Pluto is classified as a dwarf planet because it has not cleared its neighboring region of smaller celestial objects. A body orbiting the Sun can be classified as a planet, dwarf planet, or small Solar System body. For a celestial body to be classified as a planet, it must have cleared its immediate neighborhood of all smaller objects. Pluto, along with other dwarf planets like Ceres, Haumea, Makemake, and Eris, does not fulfill this criterion, classifying it as a dwarf planet.
8. Consider the following statements:
- The Vernal Equinox in the Northern Hemisphere comes around December 21-22
- Earth is at aphelion in its orbital path on December 22
Which of the above statements is/are correct?
[A] 1 Only
[B] 2 Only
[C] Both 1 & 2
[D] Neither 1 nor 2
Show Answer
Correct Answer: D [ Neither 1 nor 2]
Notes:
First statement is incorrect because the vernal (spring) equinox in the Northern Hemisphere comes around March 20-21. Earth is not at aphelion on December 22. Earth is at aphelion on 3rd or 4th July.
9. Isthmus of Panama is located between which two water bodies?
[A] Bay of Bengal and Indian Ocean
[B] South China Sea and Pacific Ocean
[C] Caribbean Sea and Pacific Ocean
[D] Indian Ocean and Arabian Sea
Show Answer
Correct Answer: C [Caribbean Sea and Pacific Ocean]
Notes:
Isthmus of Panama is located between the Caribbean Sea and the Pacific Ocean. It connects landmasses of North America and South America. Panama and the Panama Canal lies on this Isthmus.
10. Which is the longest canyon in the world?
[A] Colca Canyon
[B] Copper Canyon
[C] Fish River Canyon
[D] The Grand Canyon, US
Show Answer
Correct Answer: D [The Grand Canyon, US]
Notes:
The Grand Canyon is the longest canyon in the world. It is 277 miles long canyon, in the United States. Its width is about 18 miles and depth is over 6,000 feet. It is located along the Colorado River.