21. Patamona people are native to which country?
[A] Guyana and Brazil
[B] Guyana and Venezuela
[C] Guyana and Suriname
[D] Guyana and Colombia
Show Answer
Correct Answer: A [Guyana and Brazil]
Notes:
Guyana and Brazil are the countries that are native to “Patamona people”. The Patamona are an Amerindian tribe native to the Pakaraima Mountains of Guyana. They are also known as the Kapon. There are about 5,000 living members of this and closely related ethnic groups in Guyana. The population in Brazil is estimated at 125 people.
22. Peter Esterhazy is associated with which literature?
[A] German literature
[B] Hungarian literature
[C] Polish literature
[D] French literature
Show Answer
Correct Answer: B [Hungarian literature]
Notes:
Peter Esterhazy was a Hungarian writer. He was one of the best known Hungarian and Central European writers of his era. He has been called a “leading figure of 20th-century Hungarian literature”, his books being considered to be significant contributions to postwar literature.
23. What is the correct full form the term ROM ?
[A] Read Only Memory
[B] Read Only Movement
[C] Record Only Memory
[D] Restore Only Memory
Show Answer
Correct Answer: A [Read Only Memory]
Notes:
The term ROM stands for Read Only Memory. It is a non volatile memory which is used in computers and other electronic devices.
24. In which state, the headquarters of Vikram Sarabhai Space Centre (VSSC) are situated ?
[A] Kerala
[B] Tamil Nadu
[C] Gujarat
[D] Goa
Show Answer
Correct Answer: A [Kerala]
Notes:
The Vikram Sarabhai Space Centre (VSSC) is a major research space center of ISRO focusing on rocket and space vehicles for India’s Satellite Program. Its headquarters are situated at Trivandrum, Kerala.
25. How many colors are in the national flag of Laos?
[A] 2
[B] 3
[C] 4
[D] 5
Show Answer
Correct Answer: B [3]
Notes:
The national flag of Laos was adopted in the year 1945. It has three colors being Red, Blue and White.
26. What is the official language of Norway?
[A] English
[B] Norwegian
[C] Sami
[D] Kven
Show Answer
Correct Answer: B [Norwegian ]
Notes:
The official language of the Kingdom of Norway is a Norwegian. The Norwegian language is a Germanic language spoken mainly in the Kingdom of Norway.
27. Which Act aims at enhancing access to secondary education?
[A] Rahstriya Madhyamik Shiksha Abhiyan
[B] Kasturba Gandhi Balika Vidyalaya Scheme
[C] Rashtriya Uchchatar Shiksha Abhiyan
[D] Mid-Day Meal Scheme
Show Answer
Correct Answer: A [Rahstriya Madhyamik Shiksha Abhiyan]
Notes:
Rahstriya Madhyamik Shiksha Abhiyan aims at enhancing access to secondary education. It is a centrally sponsored scheme. It was launched in 2009. It was launched by Dr. Manmohan Singh.
28. Who implements and monitors all the activities of Prime Minister Krishi Sinchayee Yojana?
[A] Chief Minister
[B] Member of Parliament
[C] District Magistrate
[D] Directorate of Soil Conservation
Show Answer
Correct Answer: D [Directorate of Soil Conservation]
Notes:
Directorate of Soil Conservation implements and monitors all the activities of Prime Minister Krishi Sinchayee Yojana. Prime Minister Krishi Sinchayee Yojana (PMKSY) is a national mission to improve farm productivity and ensure better utilization of the resources in the country. The Integrated Watershed Management programme was subsumed into PMKSY later.
29. Which is the first state to initiate the Mahadalit Development Mission?
[A] Rajasthan
[B] Karnataka
[C] Uttar Pradesh
[D] Bihar
Show Answer
Correct Answer: D [Bihar]
Notes:
Bihar is the first state to initiate the Mahadalit Development Mission. State Mahadalit Commission was constituted in 2007 under the leadership of the then Chief Minister Nitish Kumar. The commission was constituted to identify the castes within scheduled castes who lagged behind in the development process, to study educational and social status and suggest measures for upliftment of these castes.
30. Who finished the construction of the Qutub Minar?
[A] Qutb-ud-din Aibak
[B] Firoz Shah
[C] Alauddin Khalji
[D] Iltutmish
Show Answer
Correct Answer: D [Iltutmish]
Notes:
Qutub Minar, initiated by Qutb-ud-din Aibak and completed by Iltutmish, is 73 meters tall, made of marble and red sandstone, with five stories and 379 steps. Renovated by Firoz Shah Tughlaq, it is named after Sufi saint Qutbuddin Bakhtiar Kaki and features inscriptions in Parso-Arabic and Nagari.