41. Which of the following terms is used for the study of ‘what we do with our waste’?
[A] Paleontology
[B] Palynology
[C] Morphology
[D] Garbology
Show Answer
Correct Answer: D [Garbology]
Notes:
- Garbology is the study of modern refuse and trash as well as the use of trash cans, compactors and various types of trash can liners. As an academic discipline it was pioneered at the University of Arizona and long directed by William Rathje. In common terms, it is the study of what we do with our waste. All the things we throw away each day—where do they end up?
- Palynology is the study of plant pollen, spores and certain microscopic plankton organisms(collectively termed palynomorphs) in both living and fossil form.
- Morphology is a branch of biology dealing with the study of the form and structure of organisms and their specific structural features.
- Paleontology is the study of the history of life on Earth as based on fossils.
42. Who among the following was the Prime Minister when ‘Green Revolution’ was started in India?
[A] Jawahar lal nehru
[B] Indira Gandhi
[C] Lal Bahadur Shashtri
[D] Morarji Desai
Show Answer
Correct Answer: B [Indira Gandhi]
Notes:
Indira Gandhi was the Prime Minister of India when Green Revolution was started in India. Indira Gandhi, the then Prime Minister of India, officially recorded the impressive strides of Green Revolution in agriculture by releasing a special stamp entitled ‘Wheat Revolution’ in July 1968.
43. Substance used as an anti-freeze in radiators of automobiles is:
[A] Methyl alcohol and H2O
[B] Methyl alcohol
[C] Ethyl alcohol
[D] Ethyl alcohol and H2O
Show Answer
Correct Answer: A [Methyl alcohol and H2O]
Notes:
Methyl alcohol and water are used as an anti-freeze in radiators of automobiles particularly in cold countries.
44. In India, which of the following body is Constitutional in nature?
[A] NITI Aayog
[B] National Human Rights Commission
[C] Central Vigilance Commission
[D] Finance Commission
Show Answer
Correct Answer: D [Finance Commission]
Notes:
Finance Commission is a constitutional body that is constituted every five years under Article 280 of Indian constitution. It makes recommendations to the President of India on the distribution of the net proceeds of taxes to be shared between the Centre and the states, and the allocation between the states of the respective shares of such proceeds; principles that should govern the grants-in-aid to the states by the Centre etc.
45. Which was the first Asian country to send Orbit to Mars?
[A] Japan
[B] Pakistan
[C] China
[D] India
Show Answer
Correct Answer: D [India]
Notes:
India is the first Asian nation to reach Mars orbit, and the first nation in the world to do so in its first attempt. Its Mars Orbiter Mission (MOM), also called Mangalyaan, was launched on 5 November 2013 by the Indian Space Research Organisation (ISRO). It has been orbiting Mars since 24 September 2014.
46. Which of the following refers to the white salt which covers the land in some areas during dry season?
[A] usar
[B] reh
[C] erg
[D] reg
Show Answer
Correct Answer: B [reh]
Notes:
Reh refers to a mixture of soluble sodium salts appearing as efflorescence on the ground in arid or semiarid regions in India. It covers the land in the form of a white layer. It is also known as Kallar.
47. The unit of Planck’s constant is
[A] Js
[B] Js.2
[C] J/s
[D] Js2
Show Answer
Correct Answer: A [Js]
Notes:
The Planck’s constant has dimensions of physical action; these are the same as those of angular momentum, i. e. , energy multiplied by time, or momentum multiplied by distance. In SI units, the Planck’s constant is expressed in joule seconds (J’s) or (N’m’s).
48. Which of the following horticultural crops pest is also known as mango seed weevil and largely known to pose risk for mango crop?
[A] Bactrocerai dorsalis
[B] Sternochetus magniferae
[C] Pentalonia nigronervosa
[D] Putella xylostella
Show Answer
Correct Answer: B [Sternochetus magniferae]
Notes:
The Fruit Fly, Bactrocera dorsalis, is a major horticultural pest affecting around 300 fruit and vegetable species. Sternochetus mangiferae, known as the mango seed weevil, targets mango seeds. Pentalonia nigronervosa, or banana aphid, feeds on sap from Musa species. The diamondback moth, Plutella xylostella, also known as the cabbage moth, belongs to the Plutellidae family.
49. Both the ALU and Control Section have special purpose storage locations called:
[A] Registers
[B] Accumulators
[C] Bus
[D] Address
Show Answer
Correct Answer: A [Registers]
Notes:
Both the ALU (Arithmetic Logic Unit) and Control Section have special purpose storage locations called registers.
50. Which of the following terms best explains, ‘a system of agricultural management that helps the land store more carbon and reduce the amount of Greenhouse Gases (GHGs) that it releases into the atmosphere’?
[A] Carbon credit
[B] Carbon footprint
[C] Carbon farming
[D] Carbon hybridization
Show Answer
Correct Answer: C [Carbon farming]
Notes:
- Carbon farming (also known as carbon sequestration) is a system of agricultural management that helps the land store more carbon and reduce the amount of Greenhouse Gases (GHGs) that it releases into the atmosphere.
- It involves practices that are known to improve the rate at which CO2is removed from the atmosphere and converted to plant material and soil organic matter.
- Carbon farming is successful when carbon gains resulting from enhanced land management or conservation practices exceed carbon losses.