Physics MCQs
Physics Objective (Multiple Choice) General Knowledge & General Science Questions & Answers for SSC-CGL, UPPSC, NDA, CDS and all one day examinations of India.
31. Which among the following forces is weakest among all the fundamental forces of nature?
[A] Strong Nuclear force
[B] ElectroMagnetic force
[C] Weak Nuclear force
[D] Gravitational force
Show Answer
Correct Answer: D [Gravitational force]
Notes:
Gravitational force is weakest among all the fundamental forces of the nature where as the range of gravitational force is infinite.
32. The intensity of Darkness of Shadows formed by different materials:
[A] Translucent material > opaque material > transparent material
[B] Opaque material > transparent material > translucent material
[C] Opaque material > translucent material > transparent material
[D] Transparent material > opaque material > translucent material
Show Answer
Correct Answer: C [Opaque material > translucent material > transparent material]
Notes:
Those materials which do not allow any light to pass through them are called opaque materials. An opaque object stops the light completely so an opaque object casts a Dark Shadow behind it. Those materials which allow only some light to pass through them are called translucent materials. A translucent object stops the light partially. So a translucent object casts a weak shadow (less Dark Shadow). A transparent object does not stop any light from passing through it, so a transparent material does not cast any Shadow behind it.
33. Which of the following pairs of physical quantities have the same dimensions?
[A] Force and Power
[B] Work and Power
[C] Work and Energy
[D] Momentum and Power
Show Answer
Correct Answer: C [Work and Energy]
Notes:
The term energy is used to describe the capacity of a system to do work on another system. Energy of all types (Surface tension, Kinetic, Potential etc.) have the same dimension and unit as that of work with same dimensional formula of M1L2T-2. In the SI system, both have the same units of Newton meter.
34. Why a rubber ball rebounds but not a metal ball when both having the same mass, strike a wall normally with the same velocity?
[A] The rubber ball suffers greater change in momentum
[B] The metal ball suffers greater change in momentum
[C] Both suffer the same change in momentum
[D] The initial momentum of the rubber ball is greater than that of the metal ball
Show Answer
Correct Answer: A [The rubber ball suffers greater change in momentum]
Notes:
As per the question, the rubber ball rebounds while the metal ball does not. So if m and v be the mass and velocity respectively, the change in momentum of rubber ball = 2 mv (in magnitude) However, the change in momentum of the metal ball = mv The rubber ball suffers almost twice the change in momentum as experienced by the metal ball.
35. The dimensional formula for universal gravitational constant is
[A] M-1 L3 T-2
[B] M2 L2 T-2
[C] M-1 L-1 T-2
[D] M-1 L3 T-2
Show Answer
Correct Answer: D [M-1 L3 T-2]
Notes:
G = [M1 L1 T-2] × [M0 L1 T0]2 × [M1 L0 T0]-1 × [M1 L0 T0]-1 = M-1 L3 T-2. So, dimensional formula for universal gravitational constant is [M-1 L3 T-2].
36. A man standing at the top of a tower has two spheres A and B. He drops sphere A downwards and throws sphere B horizontally at the same time. Which of the following is correct ?
[A] Both the spheres will reach the ground simultaneously.
[B] A will reach the ground first.
[C] B will reach the ground first.
[D] The question is incomplete because the masses of the spheres are not given.
Show Answer
Correct Answer: A [Both the spheres will reach the ground simultaneously.]
Notes:
If no air resistance is present, the rate of descent depends only on how far the object has fallen, no matter how heavy the object is. This means that two objects will reach the ground at the same time if they are dropped simultaneously from the same height. This statement follows from the law of conservation of energy.
37. Which one of the following is a non-dimensional quantity?
[A] Gas constant
[B] Strain
[C] Co-efficient of viscosity
[D] Planck’s constant
Show Answer
Correct Answer: B [Strain]
Notes:
A dimensionless quantity is simply a quantity that has no units and therefore no dimensions. A ratio between two numbers is a non-dimensional or dimensionless quantity. Strain which is defined as change in dimension over original dimension has no dimensional formula. So, it is a dimensionless quantity.
38. Which of the following is not a vector quantity?
[A] Momentum
[B] Displacement
[C] Torque
[D] Speed
Show Answer
Correct Answer: D [Speed]
Notes:
Speed is a scalar quantity that measures the rate at which an object changes its position. It refers only to how fast an object is moving, without any information about the direction. On the other hand, momentum, displacement, and torque are all vector quantities. They require both a magnitude and direction to fully describe them. Therefore, out of the options, speed is the one that is not a vector quantity.
39. The function of ball bearings in a wheel is__:
[A] to increase friction
[B] to convert kinetic friction into rolling friction
[C] to convert static friction into kinetic friction
[D] just for convenience
Show Answer
Correct Answer: B [to convert kinetic friction into rolling friction]
Notes:
A ball bearing is a type of rolling-element bearing that uses balls to maintain the separation between the bearing races. The purpose of a ball bearing is to reduce rotational friction and support radial and axial loads. In general, it’s main function is to convert kinetic friction into rolling friction. It achieves this by using at least two races to contain the balls and transmit the loads through the balls.
40. Which of the following criterion is used for any metal to be used as a cooking material ?
[A] More specific heat
[B] More thermal conductivity
[C] Less thermal conductivity
[D] Less electrical conductivity
Show Answer
Correct Answer: B [More thermal conductivity]
Notes:
A metal to be used as a material for cooking utensils should have thermal conductivity and have to be resistant to corrosion i. e. acidic or basic contents of food.