Physics MCQs
Physics Objective (Multiple Choice) General Knowledge & General Science Questions & Answers for SSC-CGL, UPPSC, NDA, CDS and all one day examinations of India.
11. Who among the following is credited for the Corpuscular theory of light?
[A] Isaac Newton
[B] Christiaan Hyugens
[C] Albert Einstein
[D] James Clerk Maxwell
Show Answer
Correct Answer: A [Isaac Newton]
Notes:
The Corpuscular theory of light was given by Isaac Newton. It was replaced by Huygens’ wave theory when it failed to adequately explain the diffraction, interference and polarization of light. The Huygens’ wave theory was replaced by Planck’s quantum theory and finally de-Broglie’s Dual-Theory of light replaced all previous ones.
12. Who was the first scientist to discover Electrons?
[A] Albert Einstein
[B] Isaac Newton
[C] J.C. Bose
[D] J.J Thompson
Show Answer
Correct Answer: D [J.J Thompson]
Notes:
J.J Thompson was the first scientist to discover and identify the electrons and to make the discovery of the first subatomic particle. He was also the first scientist to find evidence for isotopes of a stable (non-radioactive) element in 1913, as part of his exploration into the composition of canal rays (positive ions). His experiments to determine the nature of positively charged particles led to the development of the mass spectrograph. J.J Thompson belonged to United Kingdom. He won the Nobel Prize in Physics in 1906 for his work on the conduction of electricity in gases.
13. What is the time taken by the earth to complete one rotation about its axis with regard to a fixed star?
[A] Sidereal day
[B] Solar day
[C] Shake
[D] Tropical year
Show Answer
Correct Answer: A [Sidereal day]
Notes:
Sidereal day is the time taken by the earth to complete one rotation about its axis w.r.t a fixed star Solar day is the time taken by the earth to complete one rotation about its axis w.r.t the sun. Shake is the smallest practical unit of time 1 shake = 10-8s Tropical year: The year in which there is a total solar eclipse.
14. Which of the following conditions is true for an object to be in equilibrium?
[A] No linear motion of the object
[B] No rotational motion of the object
[C] Minimum potential energy of the object
[D] All of the above
Show Answer
Correct Answer: D [All of the above]
Notes:
The conditions for equilibrium for an object: 1. There is no linear motion of the object i.e. the resultant force on the object is zero 2. There should not be any rotational motion of the object i.e. the torque on the object should be zero 3. The potential energy of the object should be minimum for stable equilibrium.
15. Which of the following is NOT correct about the velocity of rocket at any time?
[A] it is directly proportional to the exhaust speed of the gases
[B] it is directly proportional to the natural log of ratio of intial mass of rocket to its mass at that instant
[C] length of the rocket
[D] All of the above
Show Answer
Correct Answer: C [length of the rocket]
Notes:
The velocity of rocket at any time is directly proportional to the exhaust speed of the gases and to the natural log of ratio of intial mass of rocket to its mass at that instant. V = u log(m1/m2)
16. 1 electron volt of energy is equal to ____?
[A] 3.6 x 106 J
[B] 1.6 x 10-19 J
[C] 3.6 x 10-19 J
[D] 1.6 x 10-18 J
Show Answer
Correct Answer: B [1.6 x 10-19 J]
Notes:
Electron volt is a practical unit of energy. Some practical units of energy are: 1 erg = 10-7 J 1 calorie = 4.2 J 1 Kilowatt hour = 3.6 x 106 J 1 Electron volt(ev) = 1.6 x 10-19 J
17. The energy by virtue of its position is known as:
[A] Kinetic energy
[B] Potential energy
[C] Internal energy
[D] Heat energy
Show Answer
Correct Answer: B [Potential energy]
Notes:
The energy by virtue of its position is known as Potential energy. The energy by virtue of its motion is known as Kinetic energy.
18. What is the definition of a second’s pendulum?
[A] A pendulum that completes one full swing in a second
[B] A pendulum that swings twice in a second
[C] A pendulum that has a length of one second
[D] A pendulum that was invented by Secondus
Show Answer
Correct Answer: A [A pendulum that completes one full swing in a second]
Notes:
A second’s pendulum, also known as a seconds pendulum, is defined as a pendulum whose period of oscillation is precisely two seconds, one second for a swing in one direction and one second for the return swing, a frequency of 1/2 Hz. It was once used to define the second of time.
19. Which of the following represents the speed of a sound wave?
[A] wavelength x frequency
[B] 2 x wavelength x frequency
[C] wavelength/frequency
[D] (wavelength x frequency)/2
Show Answer
Correct Answer: A [wavelength x frequency]
Notes:
The speed of sound is defined as the distance which a point on a wave, such as a compression or a rarefaction, travels per unit time. It is represented by s = wavelength x frequency.
20. In which of the following mediums will sound travel with greater speed at 0° C?
[A] Aluminium
[B] Water
[C] Hydrogen
[D] Same in all of the above
Show Answer
Correct Answer: A [Aluminium]
Notes:
The speed of sound decreases when we go from solid to gaseous state.