Physics MCQs
Physics Objective (Multiple Choice) General Knowledge & General Science Questions & Answers for SSC-CGL, UPPSC, NDA, CDS and all one day examinations of India.
1. When light from some sources enters to the earth’s atmosphere, it gets scattered. Which among the following is a reason behind scattering?
[A] Various wavelengths of light
[B] dust, smoke and gas molecules
[C] atmospheric pressure
[D] None of the above
Show Answer
Correct Answer: B [dust, smoke and gas molecules]
Notes:
Scattering of light is the phenomenon in which light rays get deviated from its straight path on striking an obstacle.The scattering of light can be of many reason. Some of them are dust, smoke and gas molecules.
2. Edwin Howard Armstrong was an inventor of which of the following technologies?
[A] Television
[B] Compact Discs
[C] FM Radio
[D] Broadband
Show Answer
Correct Answer: C [FM Radio]
Notes:
Edwin Howard Armstrong was an American electrical engineer who developed FM radio and the superheterodyne receiver system. Edwin Howard Armstrong is the “father of FM radio” and was born in 1890.
3. Which among the following is the most acceptable range of LEO (Low Earth orbit)?
[A] 350 – 2,600 kms
[B] 200-2000 kms
[C] 160 – 2,000 kms
[D] 160-1600 kms
Show Answer
Correct Answer: C [160 – 2,000 kms]
Notes:
This range is commonly used and accepted in the context of satellite orbits within the Earth’s atmosphere. It extends from approximately 160 kilometers (the Kármán line, which is often used as the boundary of space) to around 2,000 kilometers above the Earth’s surface.
4. Which among the following strictly works on the principle of dipole movement of the water molecules?
[A] Refrigerator
[B] Microwave Oven
[C] Air Conditioner
[D] Electric Geyser
Show Answer
Correct Answer: B [Microwave Oven]
Notes:
Microwave Oven strictly works on the principle of dipole movement of water molecule. A microwave oven is an electric oven that heats and cooks food by exposing it to electromagnetic radiation in the microwave frequency range.
5. If the distance between the earth and the sun becomes one-fourth of what it is now, the gravitational force exerted on the earth by the sun would be:
[A] One-fourth of what it is now
[B] One-sixteenth of what it is now
[C] Sixteen times of what it is now
[D] Four times of what it is now
Show Answer
Correct Answer: C [ Sixteen times of what it is now]
Notes:
Gravitational force is inversely proportional to the square of the distance between the bodies.
6. Which among the following orbits are more prone to harms of space debris or space Junk in comparison to others?
[A] Polar Sun Synchronous Orbit
[B] Low Earth Orbit
[C] Geosynchronous orbit
[D] Geostationary Orbit
Show Answer
Correct Answer: D [ Geostationary Orbit]
Notes:
Low Earth Orbit (LEO) is more prone to space debris or space junk. This is because space debris is more concentrated in orbits closer to Earth. Most debris is within 2,000 km (1,200 miles) of Earth’s surface.
Space debris orbits the Earth at tremendous speeds, about 15,700 miles per hour (25,265 kph) in low Earth orbit. In the event of a collision, it could cause significant damage to a satellite or spacecraft.
Experts are concerned about the amount of space debris in regions that are too high to benefit from the cleansing effects of Earth’s atmosphere. They believe that if there is too much space junk in orbit, it could result in a chain reaction where more and more objects collide and create new space junk.
7. Which of the following lie in the Tetra hertz frequency?
[A] Visible Light and Infra Red
[B] Infra Red and Microwaves
[C] Microwaves and Radio Waves
[D] Visible Light and Ultraviolet light
Show Answer
Correct Answer: B [ Infra Red and Microwaves]
Notes:
The range of the tera hertz radiation frequency is from roughly 0.1 THz to 10 THz. It is higher than the frequency of radio waves and microwaves, but lower than the frequency of infrared light.
8. On heating a pure silicon circular disc with a circular hole at the centre, the diameter of the hole:
[A] will expand
[B] will contract
[C] will remain constant
[D] may expand or contract
Show Answer
Correct Answer: B [ will contract]
Notes:
Pure silicon has a negative coefficient of thermal expansion for temperatures and hence it shows contraction effect.
9. What is the change in the angular momentum of a system as per the Law of Conservation of Angular momentum, if the total external torque acting is zero?
[A] Remains constant
[B] Becomes zero
[C] Increases exponentially
[D] None of the above
Show Answer
Correct Answer: A [Remains constant]
Notes:
Law of Conservation of Angular Momentum: if the total external torque acting on a system is zero, the angular momentum of a system remains constant. Angular Momentum is the momentum associated with the rotation of an object. Angular Momentum = moment of Inertia X angular Speed
10. What is the force of attraction between any two bodies by virtue of their masses is called?
[A] Electromagnetic Force
[B] Gravitational Force
[C] Centripetal Force
[D] Nuclear Force
Show Answer
Correct Answer: B [Gravitational Force]
Notes:
Gravitational Force is the force of attraction between any two bodies by virtue of their masses. It is a universal force and every object in the universe experiences gravitational force due to every other object.