31. In which of the following class are the pulse producing plants kept?
[A] Liliaceae
[B] Solanaceae
[C] Malvaceae
[D] Leguminosae
Show Answer
Correct Answer: D [Leguminosae]
Notes:
Pulses are part of the legume family, but the term “pulse” refers only to the dried seed. Dried peas, edible beans, lentils and chickpeas are the most common varieties of pulses. The term “legume” refers to the plants whose fruit is enclosed in a pod. Other well-known legumes include alfalfa, clover, fresh peas, lupins, mesquite, soy and peanuts.
32. Which one of the following features is absent in a virus?
[A] Presence of cell wall
[B] Reproduce within host cell
[C] Fully parasitic in nature
[D] Presence of either DNA or RNA
Show Answer
Correct Answer: A [Presence of cell wall]
Notes:
A virus has a simple structure. It has no internal cellular structure, no cell wall or cell membrane, just the protein coat that holds the string of nucleic acid. It is made only of a nucleic acid + a protein coat. A cell wall is a layer located outside the cell membrane found in plants, fungi, bacteria, algae, and archaea.
33. Somatotropin is another name for _____:
[A] Growth hormone
[B] Digestive juice
[C] Tear gas
[D] Laughing gas
Show Answer
Correct Answer: A [Growth hormone]
Notes:
Growth hormone or somatotropin, also known as human growth hormone in its human form, is a peptide hormone that stimulates growth, cell reproduction and cell regeneration in humans and other animals. It is thus important in human development.
34. BCG is vaccine meant for protection against which of the following diseases?
[A] Tuberculosis
[B] Mumps
[C] Tetanus
[D] Leprosy
Show Answer
Correct Answer: A [Tuberculosis]
Notes:
Bacillus Calmette–Guérin (BCG) vaccine is a vaccine primarily used against tuberculosis. The vaccine was originally developed from Mycobacterium bovis which is commonly found in cows. It is on the World Health Organization’s List of Essential Medicines, the most effective and safe medicines needed in a health system.
35. Activity of an enzyme can be modulated by change of
____:
[A] pH
[B] Light
[C] Humidity
[D] Rainfall
Show Answer
Correct Answer: A [pH]
Notes:
Changes in pH which can accompany metabolic process such as respiration (aerobic glycolysis for example) can alter the conformation of an enzyme and hence enzyme activity such as salivarya mylase is effective in neutral condition, pepsin in acidic condition l.5 (less than pH 7) and trypsin in basic condition (more than pH 7).
36. Production of alcohol from organic compounds by microorganisms is known as ____:
[A] Anaerobic respiration
[B] Aerobic respiration
[C] Combustion
[D] Fermentation
Show Answer
Correct Answer: D [Fermentation]
Notes:
The process of breaking down large molecules into simpler one in the presence of enzyme is called fermentation. Alcoholic fermentation is a complex biochemical process during which yeasts convert sugars to ethanol, carbon dioxide, and other metabolic byproducts that contribute to the chemical composition and sensorial properties of the fermented foodstuffs.
37. Which of the following statements is not correct regarding the ‘Bombay blood group’?
[A] It is deficient in expressing H antigen
[B] It has neither A nor B antigen
[C] It was first discovered in 1952 by Dr. Y.M. Bhende
[D] A person with this blood group may receive blood only from a person with O blood group
Show Answer
Correct Answer: D [A person with this blood group may receive blood only from a person with O blood group]
Notes:
Hh or the Bombay blood group, is a rare blood type. This blood phenotype was first discovered in Bombay, now known as Mumbai, by Dr. Y. M. Bhende in 1952. It is mostly found in South Asia (India, Bangladesh, Pakistan) and parts of Middle East such as Iran. Individuals with the rare Bombay phenotype (hh) do not express H antigen (also called substance H), the antigen which is present in blood group O. For this reason people who have Bombay phenotype can donate red blood cells to any member of the ABO blood group system but they cannot receive blood from any member of the ABO blood group system but only from other people who have Bombay phenotype.
38. Bones are pneumatic in ____:
[A] Birds
[B] Fishes
[C] Reptiles
[D] Amphibians
Show Answer
Correct Answer: A [Birds]
Notes:
Pneumatic bone is hollow bone filled with air, connected to the respiratory system. Many of a bird’s bones are pneumatic as an adaptation to flying. For flight to occur in Aves, four physical forces (thrust and drag, lift and weight) must work together. In order for birds to balance these forces, certain physical characteristics are required. Which most of the flying birds have acquired in one way or other.
39. Which of the following is necessary for Blood clotting in humans?
[A] Vitamin A
[B] Vitamin C
[C] Vitamin E
[D] Vitamin K
Show Answer
Correct Answer: D [Vitamin K]
Notes:
Vitamin K is a group of structurally similar, fat-soluble vitamins the human body requires for complete synthesis of certain proteins that are prerequisites for blood coagulation. It is noteworthy for the synthesis of Prothrombin (coagulation factor II) that forms thrombin in the clotting process. Without vitamin K, blood uncontrolled bleeding occurs.
40. Which of the following is a communicable disease?
I. Malaria
II. Tuberculosis
III. Measles
[A] Only II
[B] Only III
[C] Both I and III
[D] Both II and III
Show Answer
Correct Answer: D [Both II and III]
Notes:
Malaria is a life-threatening mosquito-borne blood disease caused by a Plasmodium parasite. It is transmitted to humans through the bite of the Anopheles mosquito. Tuberculosis (TB) is an infectious disease usually caused by the bacterium Mycobacterium tuberculosis. Measles is a highly contagious infection caused by the measles virus.