21. What is the stage in which a plant slows down its cellular activity and sheds its leaves?
[A] dormancy
[B] abscission
[C] tropisms
[D] None of these
Show Answer
Correct Answer: A [dormancy]
Notes:
Dormancy is the stage in which a plant slows down its cellular activity and sheds its leaves.
22. Banana and Alocasia indica are some examples of __.
[A] Rhizome
[B] Bulb
[C] Corm
[D] Tuber
Show Answer
Correct Answer: A [Rhizome]
Notes:
The rhizomes are non-green with distinct nodes and internodes, subsidiary as well as apical buds, and are brown in color. Banana and Alocasia indica are examples of rhizomes.
23. What is the special status of the phylum Aschelminthes?
[A] heterotrophic in nature
[B] diploblastic entites
[C] free-living or parasitic
[D] None of these
Show Answer
Correct Answer: C [free-living or parasitic]
Notes:
Aschelminths can be free-living or parasitic. Free-living organisms are highly abundant in soil and sediment and they feed on bacteria.
24. Consider the following:
- Turtles
- Alligators
- Crocodiles
- Frog
Which of the above are reptiles?
[A] Only 1 and 2
[B] Only 2 and 3
[C] Only 1, 2 and 3
[D] Only 2, 3 and 4
Show Answer
Correct Answer: C [Only 1, 2 and 3]
Notes:
The reptile family includes lizards, turtles, alligators, crocodiles, and snakes. Reptiles have rough scales or bony plates covering the skin. It is shed regularly. They are cold-blooded creatures.
25. Which of the following group of mammals, the placenta is absent?
[A] Prototheria
[B] Metatheria
[C] Eutheria
[D] Theria
Show Answer
Correct Answer: A [Prototheria]
Notes:
Prototheria group of mammals in which the placenta is absent. Prototheria is a subclass to which the orders Monotremata.
26. The curved turbinates, present on the sides of the nose is called __
[A] Sinuses
[B] Septum
[C] Cartilage
[D] Turbinates
Show Answer
Correct Answer: D [Turbinates]
Notes:
Turbinates are curved turbinates on each side of the nose, and the bony ridges are lined with mucous membranes.
27. Approximately how many liters of blood does the heart pump throughout the body in a day?
[A] 9.7 litres
[B] 7.7 litres
[C] 5.7 litres
[D] 3.7 litres
Show Answer
Correct Answer: C [5.7 litres]
Notes:
The heart pumps about 5.7 liters of blood throughout the body in a day.
28. What does the liver do to help digestion?
[A] Makes important enzymes
[B] Neutralizes stomach acid
[C] Produces bile
[D] Regulates insulin
Show Answer
Correct Answer: C [Produces bile]
Notes:
The liver makes a digestive juice called bile that helps digest fats and certain vitamins.
29. Which of the following diseases can be transmitted to humans during milking?
[A] foot and mouth disease
[B] smallpox
[C] Ranikhet
[D] Cowpox
Show Answer
Correct Answer: D [Cowpox]
Notes:
Cowpox diseases can be transmitted to humans during milking. Cowpox is an infectious disease caused by the cowpox virus.
30. The earliest recorded pandemic – the Black Death was speculated to be __
[A] Plague
[B] Rabies
[C] Leprosy
[D] None of the above
Show Answer
Correct Answer: A [Plague]
Notes:
The earliest recorded pandemic – the Black Death – was thought to be a plague.