41. Which organ is the main digester and absorber of food?
[A] Colon
[B] Stomach
[C] Liver
[D] Small intestine
Show Answer
Correct Answer: D [Small intestine]
Notes:
The small intestine, the part of the gastrointestinal tract between the stomach and the large intestine, is the main digester and absorber of food. The small intestine has three distinct regions – the duodenum, jejunum, and ileum–that carry out the absorption of nutrients and minerals from food. It converts the food into a semi-solid mass.
42. Blood is a connective tissue embedded in which type of intercellular matrix?
[A] Jelly like
[B] Fluid
[C] Dense
[D] None of the above
Show Answer
Correct Answer: B [Fluid]
Notes:
Blood is a fluid connective tissue. It has two components: cells and fluid matrix in which it is embedded. The liquid matrix is known as the plasma, in which blood cells are present. Blood travels all around the body in specialized blood vessels.
43. Scurvy is caused by deficiency of which vitamin?
[A] Vitamin A
[B] Vitamin B
[C] Vitamin C
[D] Vitamin D
Show Answer
Correct Answer: C [Vitamin C]
Notes:
Vitamin C or ascorbic acid is an essential dietary nutrient. Scurvy is caused by the deficiency of Vitamin C. Citrus Fruits are the best source of Vitamin C. After several months of deficiency, a range of symptoms and signs can occur, including anemia, myalgia, bone pain, easy bruising, swelling, petechiae, gum disease, poor wound healing, and depression. Late stages of scurvy are life threatening.
44. Outside the nucleus DNA is found in ____:
[A] Mitochondria
[B] Golgi bodies
[C] Ribosome
[D] Endoplasmic reticulum
Show Answer
Correct Answer: A [Mitochondria]
Notes:
In eukaryotic (with nucleus) cells, the vast majority of DNA is found in the nucleus as discrete bodies called chromosomes. The exception to this being the small amount of DNA found in organdies outside the nucleus (mitochondria and chloroplasts). In human cells, more than 99% of the total DNA is nuclear genomic DNA and the remainder mitochondrial.
45. The normal body temperature of human beings is ____:
[A] 96.4 °F
[B] 97.4 °F
[C] 98.4 °F
[D] 99.4 °F
Show Answer
Correct Answer: C [98.4 °F]
Notes:
The normal core body temperature of a healthy, resting adult human being is stated to be at 98.6 degrees Fahrenheit or 37.0 degrees Celsius. Though the body temperature measured in an individual can vary, a healthy human body maintains a fairly consistent body temperature that is around the mark of 37.0 degrees Celsius.
46. The nutritive tissue in the seeds of higher plants is known as _____:
[A] Hypocotyl
[B] Nucellus
[C] Endosperm
[D] Embryo
Show Answer
Correct Answer: C [Endosperm]
Notes:
The seed includes three primary regions: the embryo, nutritive tissue, and seed coat. Endosperm is a nutritive tissue that sustains the embryo and seedling. The endosperm may be consumed by the embryo, as in many legumes, which use the cotyledons as a food source during germination.
47. Which among the following is given to a player for instant energy?
[A] Protein
[B] Vitamin
[C] Calcium
[D] Carbohydrates
Show Answer
Correct Answer: D [Carbohydrates]
Notes:
Carbohydrates are the main and quick energy source for human beings. Simple carbohydrates (like sugar-sweetened beverages) are digested quickly and send immediate bursts of glucose (energy) into the blood stream. Complex carbohydrates are digested more slowly and supply a lower steadier release of glucose into the blood stream.
48. Which of the following correctly explains the phenomenon of “Test Tube Baby”?
[A] When the fertilisation is external and development is internal
[B] When every process of embryo formation is in the test tube
[C] When the embryo develops in a test tube
[D] When the fertilisation is internal and development is external
Show Answer
Correct Answer: A [When the fertilisation is external and development is internal]
Notes:
Test tube baby is born from in vitro fertilization. In vitro fertilization (IVF) is a process by which an egg is fertilized by sperm outside the body: in vitro. When a woman’s natural cycle is monitored to collect a naturally selected ovum (egg) for fertilization, it is known as natural cycle IVF. The fertilized egg (zygote) is then transferred to the patient’s uterus with the intention of establishing a successful pregnancy.
49. Which of the following impart yellow color to urine in humans?
[A] Lymph
[B] Bile Salts
[C] Urochrome
[D] Cholesterol
Show Answer
Correct Answer: C [Urochrome]
Notes:
Urobilin or urochrome is the chemical primarily responsible for the yellow color of urine. It is a linear tetrapyrrole compound that along with the related compound urobilinogen, are degradation products of the cyclic tetrapyrrole heme.
50. The interaction between sea anemone and clown fish is an example of:
[A] Commensalism
[B] Mutualism
[C] Predation
[D] Parasitism
Show Answer
Correct Answer: A [Commensalism]
Notes:
The interaction between sea anemones and clownfish is an example of commensalism. In this type of interaction, one organism benefits while the other is neither harmed nor benefited. In this case, the clownfish gets protection from predators by living among the tentacles of the sea anemone. The sea anemone does not appear to derive any benefit from hosting the clownfish.
The interaction between sea anemones and clownfish is also an example of mutualism. In mutualism, both partners benefit. In this case, the clownfish provides the anemone’s algae with nutrients.