11. In humans, the sound is produced by the which of the following?
[A] epiglottis
[B] oesophagus
[C] larynx
[D] medulla
Show Answer
Correct Answer: C [larynx]
Notes:
The larynx is another name for the voice box. It’s a tube about 2 inches (5cm) long in adults. It sits above the windpipe (trachea) in the neck and in front of the food pipe.
12. Which of the following is the function of the liver? (UPSC Prelims 1979).
[A] Promote digestion of food
[B] Promote respiration
[C] Store glucose as glucogen
[D] None of these
Show Answer
Correct Answer: C [Store glucose as glucogen]
Notes:
The liver’s main job is to filter the blood coming from the digestive tract, before passing it to the rest of the body. The primary functions of the liver are:
• Bile production and excretion
• Excretion of bilirubin, cholesterol, hormones, and drugs
• Metabolism of fats, proteins, and carbohydrates
• Enzyme activation
• Storage of glycogen, vitamins, and minerals
• Synthesis of plasma proteins, such as albumin, and clotting factors
13. By which of the following methods the age of tree can be estimated? (UPSC Prelims 1983)
[A] Counting the number of concentric rings
[B] Counting the nodes and internodes of the trunk
[C] Measuring the girth of the tree trunk
[D] Counting the number of branches
Show Answer
Correct Answer: A [Counting the number of concentric rings]
Notes:
Most accurate way to estimate tree age is to count the annual rings of wood growth. Each ring marks a complete cycle of seasons, or one year, in the tree’s life.
14. ‘Lathyrism’ is a crippling disease caused by eating which of the following? (UPSC Prelims 1989)
[A] Tinned fish
[B] Chick pea and pulses
[C] Meat
[D] Adulterated oil
Show Answer
Correct Answer: B [Chick pea and pulses]
Notes:
The lathyrism resulting from the ingestion of Lathyrus odoratus seeds (Chick pea and pulses) is often referred to as odoratism or osteolathyrism, which is caused by a different toxin (beta-aminopropionitrile) that affects the linking of collagen, a protein of connective tissues.
15. Match List I and List II and select the correct answer by using the codes given below the lists:
|
List I
|
List II
|
|
I. Malaria
|
(A) Bone marrow
|
|
II. Filaria
|
(B) Brain
|
|
III. Encephalitis
|
(C) Muscle
|
|
IV. Leukaemia
|
(D) Lymph node
|
|
|
(E) Blood cells
|
Codes: (UPSC Prelims 1997)
[A] I-E, II-C, III-B, IV-A
[B] I-E, II-D, III-B, IV-A
[C] I-D, II-C, III-E, IV-A
[D] I-E, II-D, III-A, IV-B
Show Answer
Correct Answer: B [I-E, II-D, III-B, IV-A]
Notes:
• Invasion by the malaria parasite, Plasmodium falciparum, brings about extensive changes in the host red cells. Numerous proteins secreted by the internalized parasite and interacting with red cell membrane proteins are responsible for the changes occurring to the host cell.
• Lymphatic filariasis is caused by the worms Wuchereria bancrofti, Brugia malayi, and Brugia timori. These worms occupy the lymphatic system, including the lymph nodes; in chronic cases these worms lead to the syndrome of elephantiasis. These worms occupy the subcutaneous layer of the skin, in the fat layer.
• Encephalitis is an acute inflammation of the brain usually resulting from either a viral infection or due to the body’s own immune system mistakenly attacking brain tissue.
• Leukaemia is a cancer that starts in blood-forming tissue, usually the bone marrow. It leads to the over-production of abnormal white blood cells, the part of the immune system which defends the body against infection.
16. “Athlete’s Foot” is a disease caused by which of the following microorganisms? (UPSC Prelims 2001)
[A] Bacteria
[B] Fungus
[C] Protozoan
[D] Nematode
Show Answer
Correct Answer: B [Fungus]
Notes:
It is a member of the group of diseases known as tinea. Athlete’s foot is caused by a number of different fungi, including species of Trichophyton, Epidermophyton, and Microsporum. The condition is typically acquired by coming into contact with infected skin, or fungus in the environment.
17. Which of the following is studied in Ethnobotany?
[A] Practical use of plants by local culture and people
[B] Relations between Plants and peoples Behvaior
[C] Comparison of different plants in a particular area
[D] Study of relations of plants, animals and animals in an area
Show Answer
Correct Answer: A [Practical use of plants by local culture and people]
Notes:
Ethnobotany is the study of the plants of an area and their practical uses through the traditional knowledge of a local culture and people.
18. Which branch of biology is known for the scientific study of the distribution of animals on Earth?
[A] Phytogeography
[B] Zoogeography
[C] Psychobiology
[D] Zoophytology
Show Answer
Correct Answer: B [Zoogeography]
Notes:
Zoogeography is the branch of biogeography that deals with the geographical distribution of animal species.
19. Which of the following viruses is not linked to human cancer?
[A] Hepatitis C virus
[B] Hepatitis B virus
[C] Varicella-Zoster virus
[D] Herpes simplex virus type 2
Show Answer
Correct Answer: C [Varicella-Zoster virus]
Notes:
Hepatitis C, Hepatitis B and Herpes simplex virus type 2 viruses which are linked to human cancer.
20. Which of the following is a group of plants that has the largest ovule, the largest gamete and the largest tree?
[A] Angiosperms
[B] Gymnosperms
[C] Pteridophytes
[D] Bryophytes
Show Answer
Correct Answer: B [Gymnosperms]
Notes:
A group of plants that has the largest ovule, the largest gamete and the largest tree is Gymnosperms.