1. Amflora is a genetically modified ______?
[A] Rose
[B] Potato
[C] Lotus
[D] Tomato
Show Answer
Correct Answer: B [Potato]
Notes:
Amflora which is also known as EH92-527-1 is a genetically modified potato cultivar developed by BASF Plant Science. It is developed to produce a specific natural starch (amylopectin) needed for industrial applications.
2. Which among the following plays a role in production of alcohol in beer?
[A] Bacteria
[B] Protozoan
[C] virus
[D] Yeast
Show Answer
Correct Answer: D [Yeast]
Notes:
Yeast plays a role in production of alcohol in beer. Yeast is a little, single-cell organism and is one of the simplest forms of plant life. It is responsible for the fermentation process in beer.
3. Which among the following is the correct meaning of Phyllotaxy?
[A] Classification of plants as per the leaves structure
[B] The manner of arrangement of leaves in stem or branch
[C] The manner the leaves fall from the branches
[D] The anatomy of leaves in angiosperms
Show Answer
Correct Answer: B [The manner of arrangement of leaves in stem or branch]
Notes:
Phyllotaxy means the manner of arrangement of leaves in stem or branch. It is the arrangement of leaves on a plant stem. Phyllotactic spirals usually form a distinctive class of patterns in nature.
4. Which among the following is the edible part in Rice?
[A] Fruit
[B] Cotyledons
[C] Endosperm
[D] Embryo
Show Answer
Correct Answer: C [Endosperm]
Notes:
Most of the essential micronutrients are almost exclusively stored in the husk, aleurone and embryo of rice, which are removed during the polishing process. Polishing of rice is required as the oil-rich aleurone layer turns the seed rancid upon storage and therefore making rice unsuitable for consumption. Consequently, the rice endosperm that comprises the edible part of rice for humans lacks or contains only small amount of key micronutrients (e.g., iron, zinc, protein, provitamin A, and other vitamins) that are essential for a healthy diet. Considering the facts above and severity of widespread micronutrient malnutrition, iron biofortification in rice endosperm is a promising strategy to overcome iron deficiency effectively.
5. Strontium-90, as a source of health issues after a nuclear disaster is most dangerous for which among the following organs of Human Body?
[A] Liver
[B] Blood
[C] Skin
[D] Bones
Show Answer
Correct Answer: D [ Bones]
Notes:
Strontium-90 is a “bone seeker” that exhibits biochemical behaviour similar to calcium, the next lighter Group 2 element. After entering the organism, most often by ingestion with contaminated food or water, about 70–80% of the dose gets excreted. Virtually all remaining strontium-90 is deposited in bones and bone marrow, with the remaining 1% remaining in blood and soft tissues. Its presence in bones can cause bone cancer, cancer of nearby tissues, and leukaemia. (wikipedia)
6. The phenomenon due to which animal sweat to reduce temperature and change electrolyte concentration is called:
[A] Homeorhesis
[B] Homeostasis
[C] Apoptosis
[D] Necrobiosis
Show Answer
Correct Answer: B [ Homeostasis]
Notes:
The phenomenon that causes animals to sweat to reduce temperature and change electrolyte concentration is homeostasis. When core body temperature increases, sweat glands respond by cooling the skin. Blood vessels also dilate, which allows the body to release more heat. Sweating is a rare ability in the animal kingdom. For example, rats don’t sweat when their core body temperature rises to 41°C. However, they do sweat in response to pilocarpine and other cholinergic agonists.
7. Which of the following branches of Biology is concerned with the effects of radiation on living organisms?
[A] Actinobiolgy
[B] Cryobiology
[C] Cytogenetics
[D] Aerobiology
Show Answer
Correct Answer: A [Actinobiolgy]
Notes:
Actinobiolgy is the branch of biology which studies the effects of radiation on organisms. Cryobiology involves study of life at Low temperatures; Cytogenetics involves Cytological basis of inheritance and Aerobiology deals with the studies of spores and micro organisms in air.
8. Which of the following is the characteristic of water present in coconut?
[A] liquid endocarp
[B] liquid nucellus
[C] liquid mesocarp
[D] degenerated liquid endosperm
Show Answer
Correct Answer: D [degenerated liquid endosperm]
Notes:
The coconut water from tender coconut that we are familiar with, is nothing but free nuclear endosperm (made up of thousands of nuclei) and the surrounding white kernel is the cellular endosperm. In the most common types of endosperm development, the Primary Endosperm Nucleus (PEN) undergoes successive.
9. Which of the following is a fibrous protein?
[A] Enzymes
[B] Keratin
[C] Haemoglobin
[D] Albumin
Show Answer
Correct Answer: B [Keratin]
Notes:
Keratin is a group of fibrous proteins occurring in hair, feathers, hooves, and horns. Keratins have coiled polypeptide chains that combine to form supercoils of several polypeptides linked by disulphide bonds between adjacent cysteine amino acids.
10. Which of the following is the largest invertebrate?
[A] Arthropod
[B] Echinoderm
[C] Mollusc
[D] Sponge
Show Answer
Correct Answer: C [Mollusc]
Notes:
Molluscs, such as squid, cuttlefish and octopus, are among the most neurologically advanced of all invertebrates—and either the giant squid or the colossal squid is the largest known invertebrate species.