1. Which institution has been recently selected by PFRDA as the 11th fund manager to manage retirement savings under NPS?
[A] Bandhan Pension Fund Managers
[B] DSP Pension Fund Managers
[C] Aditya Birla Sun Life Pension Fund
[D] Axis Pension Fund
Show Answer
Correct Answer: B [DSP Pension Fund Managers]
Notes:
The Pension Fund Regulatory and Development Authority (PFRDA) has selected DSP Pension Fund Managers as the 11th fund manager permitted to manage retirement savings under the National Pension System (NPS).
PFRDA is looking to tap regional rural banks (RRBs) to enhance its reach to citizens across the country.
2. Cipla launched drone-based deliveries of its critical medicines for hospitals in which state?
[A] Assam
[B] Arunachal Pradesh
[C] Himachal Pradesh
[D] Manipur
Show Answer
Correct Answer: C [Himachal Pradesh]
Notes:
Drugmaker Cipla has launched drone-based deliveries of its critical medicines for hospitals in Himachal Pradesh, in partnership with Skye Air Mobility.
The medicines included cardiac, respiratory, and other essential chronic therapies. The use of drones will support on-time delivery of the company’s medicines to chemists and clinics in remote areas, while minimising risks including temperature-linked issues affecting cold chain products.
3. Which state launched a dedicated ‘Tourism Policy 2023’, and aums to attract ₹20,000-crore investments in 5 years?
[A] Gujarat
[B] Tamil Nadu
[C] Karnataka
[D] Maharashtra
Show Answer
Correct Answer: B [Tamil Nadu]
Notes:
Tamil Nadu government has unveiled its new tourism policy to develop the State into the most attractive experiential destination in Asia.
Over the next five years, the state aims to attract ₹20,000-crore investments and to facilitate the skill development of 3 lakh people. In the next five years, the State expects tourism to contribute at least 12 per cent of the State GSDP annually and tourism and supporting industries in the State to employ 25 lakh people.
4. Which institution released the ‘Gender Gaps in Agriculture Productivity and Public Spending in Nigeria’ report?
[A] WEF
[B] World Bank
[C] IMF
[D] African Central Bank
Show Answer
Correct Answer: B [World Bank]
Notes:
A report titled ‘Gender Gaps in Agriculture Productivity and Public Spending in Nigeria’ was released recently by the World Bank.
According to this report, the Nigerian economy can earn an additional 8.1 million USD each year if it closes gender gaps in the agricultural sector.
5. Which country hosted the ‘Annual IAEA General Conference’ in 2023?
[A] India
[B] Austria
[C] Paris
[D] Rome
Show Answer
Correct Answer: B [Austria]
Notes:
The Annual IAEA General Conference was held in Vienna. At this event, India announced its plans to generate 22 GW power through nuclear energy to achieve Net Zero.
Atomic Energy Commission Chairman Ajit Kumar Mohanty shared India’s ambitious plans to step up nuclear power generation during a meeting with IAEA Director General.
6. Scientists have issued a warning about the spread of a parasitic brain worm- ‘Rat lungworm’ in which country?
[A] India
[B] China
[C] USA
[D] Indonesia
Show Answer
Correct Answer: C [USA]
Notes:
Scientists have issued a warning about the spread of a parasitic brain worm called ‘Rat lungworm’ (Angiostrongylus cantonensis), in the southeastern United States.
This invasive parasite can be contracted by consuming tainted food, including fresh produce and escargots.
7. ‘Swavlamban 2.0’ is the indigenisation roadmap of which institution?
[A] IRDAI
[B] Indian Navy
[C] NITI Aayog
[D] RBI
Show Answer
Correct Answer: B [Indian Navy]
Notes:
The Indian Navy will release its updated indigenisation roadmap, named ‘Swavlamban 2.0’, next week.
It will provide an update on what has been achieved so far and the way ahead, as per the Vice Admiral Sanjay Singh, the Vice Chief of Naval Staff.
8. Sarabjot Singh, Arjun Singh Cheema, and Shiva Narwal, who were seen in the news, play which sports?
[A] Boxing
[B] Wrestling
[C] Shooting
[D] Badminton
Show Answer
Correct Answer: C [Shooting]
Notes:
At the Asian Games in Hangzhou, the Indian men’s 10m air pistol team secured a gold medal.
The team, comprising Sarabjot Singh, Arjun Singh Cheema, and Shiva Narwal, managed to edge out the Chinese team in a close contest, clinching the top spot on the podium.
9. Which Union Ministry organised the ‘Technology and Bharatiya Bhasha Summit’?
[A] Ministry of Science and Technology
[B] Ministry of Education
[C] Ministry of Skill Development and Entrepreneurship
[D] Ministry of Culture
Show Answer
Correct Answer: B [Ministry of Education]
Notes:
The two-day Technology and Bharatiya Bhasha Summit was organized as a part of the Bharatiya Bhasha Utsav, by the Union Ministry of Education in New Delhi.
The aim of the Summit was to facilitate a smooth transition from the current education ecosystem to one rooted in Indian languages, in line with the vision of NEP 2020 and to set the course for a technologically bright future for Indian languages in education.
10. ISRO’s Flight Test Vehicle Abort Mission-1 (TV-D1) is a crucial test for which mission?
[A] Aditya L-1
[B] Mangalyaan
[C] Chandrayaan-3
[D] Gaganyaan
Show Answer
Correct Answer: D [Gaganyaan]
Notes:
The Flight Test Vehicle Abort Mission-1 (TV-D1) is a part of the Indian Space Research Organisation’s (ISRO) human space mission, Gaganyaan.
The purpose of the mission is to demonstrate the ability to launch humans into low earth orbit and safely bring them back to Earth. The TV-D1 is a single-stage liquid rocket that carries the Crew Module (CM) and Crew Escape Systems (CES).