21. Baiga tribal group, which was seen in the news, are found in which state?
[A] Bihar
[B] Karnataka
[C] Madhya Pradesh
[D] Kerala
Show Answer
Correct Answer: C [Madhya Pradesh]
Notes:
The Baiga Particularly Vulnerable Tribal Group (PVTG) achieved habitat rights, making them the second group to receive such rights in the state, following the Kamar group this year. They are ethnic groups found in Madhya Pradesh, including Chhattisgarh.
A total of 19 Baiga villages, comprising 6,483 individuals from 2,085 families, were granted habitat rights.
22. Which state houses India’s first bamboo-based biorefinery?
[A] West Bengal
[B] Kerala
[C] Assam
[D] Maharashtra
Show Answer
Correct Answer: C [Assam]
Notes:
The Assam biorefinery is a joint venture between Numaligarh Refinery Limited (NRL), a public sector oil company in Assam and its Finnish partners Chempolis and Fortum.
This biorefinery, with a total investment of 40 billion rupees, is anticipated to have an annual output of 50,000 tonnes of ethanol, 16,000 tonnes of furfural, and 11,000 tonnes of acetic acid.
23. The cashew of which state/UT recently got its Geographical Indication (GI) tag?
[A] Kerala
[B] Goa
[C] Andhra Pradesh
[D] Gujarat
Show Answer
Correct Answer: B [Goa]
Notes:
Recently, the Goan cashew received GI tag. A Geographical Indication (GI) tag is granted to products that originate from a particular geographical area, denoting distinctive features and attributes.
The cashew derived from the Portuguese name ‘caju’ or ‘kaju’ in Konkani. The Goan cashew is organic and better in taste and it has a unique flavour.
24. Kulasekarapattinam, associated with ISRO’s second spaceport, is located in which state?
[A] Kerala
[B] Tamil Nadu
[C] Andhra Pradesh
[D] Karnataka
Show Answer
Correct Answer: B [Tamil Nadu]
Notes:
The second spaceport of Indian Space Research Organisation (ISRO), will come up in about two years at Kulasekarapattinam in Thoothukudi district of Tamil Nadu.
It will be dedicated exclusively for Small Satellite Launch Vehicles (SSLVs) developed by the private sector. About 2,000 acres has been acquired and handed over to ISRO.
25. Raunak Sadhwani, who was seen in the news, plays which sports?
[A] Squash
[B] Tennis
[C] Chess
[D] Badminton
Show Answer
Correct Answer: C [Chess]
Notes:
Maharashtra’s youngest Grandmaster, 17-year-old Raunak Sadhwani emerged as the U-20 World Junior Rapid Chess champion in Italy.
He scored sole 8.5/11 and was also placed second in the Blitz Open event. Raunak earlier won 38th European Club Cup 2023 Open for Offerspill Sjakklubb along with Magnus Carlsen and Pranav Venkatesh.
26. Which actor won the ‘Satyajit Ray Excellence in Film Lifetime Award’ of India?
[A] Michael Douglas
[B] Morgan Freeman
[C] Tom Hanks
[D] Will Smith
Show Answer
Correct Answer: A [Michael Douglas]
Notes:
Information and Broadcasting Minister Anurag Thakur announced that Hollywood’s veteran star Michael Douglas will be conferred with the prestigious Satyajit Ray Excellence in Film Lifetime Award at IFFI (International Film Festival of India) Goa 2023.
The International Film Festival of India 2023 will take place in Goa from November 20 to 28. The star last featured in Marvel Cinematic Universe’s Ant-Man and the Wasp.
27. Which institution issues the ‘Central Banker Report Cards’?
[A] IMF
[B] World Bank
[C] Global Finance
[D] BIS
Show Answer
Correct Answer: C [Global Finance]
Notes:
Central Banker Report Card has been issued by Global Finance on an annual basis since 1994. Reserve Bank of India (RBI) Governor Shaktikanta Das received the Award for being ranked ‘A+’ in the Global Finance- Central Banker Report Cards 2023 in Marakkesh city of Morocco.
The award recognizes those central bank governors whose strategies outperformed their peers through originality, creativity, and tenacity. Two other central bankers- Thomas J. Jordan of Switzerland and Nguyen Thi Hong of Vietnam earned an ‘A+’ grade.
28. ‘Bright Transient Survey Bot’, which was seen in the news, is a AI bot used in which field?
[A] Meteorology
[B] Finance
[C] Space Science
[D] Sports
Show Answer
Correct Answer: A [Meteorology]
Notes:
An artificial intelligence (AI) bot has successfully accomplished the entire process of identifying a supernova, from searching for it, detecting it, confirming its presence, classifying it, and announcing the findings, all without any human involvement.
This AI tool, known as the Bright Transient Survey Bot (BTSbot), was developed by an international team of scientists led by Northwestern University.
29. Which institution released the ‘High Cost of Cheap Water’ Report’?
[A] WWF
[B] UNEP
[C] NITI Aayog
[D] WAPCOS
Show Answer
Correct Answer: A [WWF]
Notes:
On the occasion of World Food Day, which falls on October 16th, the World Wide Fund for Nature (WWF) unveiled a report titled “The High Cost of Cheap Water.”
The recently published report warns that a growing global water crisis poses a threat to economic value, food security, and sustainability, with an estimated $58 trillion at risk.
30. What is the theme of ‘Ayurveda Day 2023’?
[A] Ayurveda for One Health
[B] Integrated Medicine
[C] Vasudaiva Kutumbakam
[D] Ayurveda Amrit Kaal
Show Answer
Correct Answer: A [Ayurveda for One Health]
Notes:
The Union Ministry of Ayush has announced that the ‘Ayurveda Day’, scheduled to be on November 10, 2023.
It will be observed on an international scale, with participation expected from around 100 countries worldwide. The theme for this year’s celebration is ‘Ayurveda for One Health,’ and it is set to become a global event.