1. India’s first sea plane service has been inaugurated at which Indian state?
[A] Gujarat
[B] Kerala
[C] West Bengal
[D] Maharashtra
Show Answer
Correct Answer: A [Gujarat]
Notes:
Prime Minister Narendra Modi has inaugurated a seaplane service that connects Statue of Unity in Kevadia with Sabarmati Riverfront in Ahmedabad, Gujarat.
The sea plane service is being operated by Spice jet. Earlier, he inaugurated a cruise service near the Statue of Unity. The 40-minute cruise will cover a distance of six kilometres.
2. Which institution has developed an online one-minute game to create awareness about Covid-19?
[A] IIT Delhi
[B] IIT Madras
[C] IIT Guwahati
[D] IIT Kharagpur
Show Answer
Correct Answer: B [IIT Madras]
Notes:
Students of the Indian Institute of Technology (IIT) Madras have developed a digital game to create awareness about Covid-19.
The online one-minute game has been created as part of an elective course. The game which aims to create awareness among the children, is available for free in 12 languages. The game has derived inspiration from the popular game Super Mario.
3. The Goods and Services Tax (GST) is determined by which body in India?
[A] Finance Commission
[B] NITI Aayog
[C] GST Council
[D] GST Network
Show Answer
Correct Answer: C [GST Council]
Notes:
The percentage of Goods and Service Tax (GST) is decided by GST Council, headed by the Union Finance Minister.
Ministry of Finance has recently published that the GST revenue that has been collected for the month of October 2020 has crossed Rs 1 lakh crore, which is a highest collection after 8 months. The GST revenue collection for the month of Oct 2020 stood at Rs.1,05,155 crore.
4. Which Indian Airport has launched an on-site COVID-19 testing laboratory?
[A] Chennai International Airport
[B] Cochin International Airport
[C] Mumbai International Airport
[D] Hyderabad International Airport
Show Answer
Correct Answer: D [Hyderabad International Airport]
Notes:
The Rajiv Gandhi International Airport in Hyderabad has recently launched an on-site COVID-19 testing laboratory.
As per the GMR Hyderabad International Airport Limited (GHIAL), the air passengers will have an option to get themselves tested on their arrival. GHIAL has collaborated with the ICMR certified agency and Mapmygenome.
5. As per the Earth Sciences Ministry, what is the economic benefits from use of weather forecasting services to farmers and fishermen since 2015?
[A] Rs 9000 crore
[B] Rs 12000 crore
[C] Rs 19000 crore
[D] Rs 36000 crore
Show Answer
Correct Answer: C [Rs 19000 crore]
Notes:
As per the recent statement from the Earth Sciences Ministry, the Economic benefits from the use of weather forecasting services to farmers and fishermen since 2015 amounted to Rs 19,000 crore.
The Ministry cited a study it had commissioned from the research firm National Council of Applied Economic Research (NCAER). The Ministry also stated that this can record Rs 5000 crore, when extrapolated to the next five years.
6. Public Investment Fund (PIF) of which country has acquired over 2 per cent stake in Reliance Retail Ventures?
[A] Israel
[B] Saudi Arabia
[C] United States
[D] Australia
Show Answer
Correct Answer: B [Saudi Arabia]
Notes:
Saudi Arabia’s Public Investment Fund (PIF) is set to invest Rs 9,555 crore (USD 1.29 billion) for 2.04 per cent equity stake in Reliance Retail Ventures (RRVL).
Saudi Crown Prince Mohammed bin Salman bin Abdulaziz Al Saud is the chairman of PIF. It had previously invested in several giant companies including Facebook, Boeing, and Disney.
7. The Space Research organisation of which country has spotted Radio burst for the first time in Milky Way?
[A] United States
[B] India
[C] Russia
[D] China
Show Answer
Correct Answer: A [United States]
Notes:
The National Aeronautics and Space Administration (NASA) has recently reported that it has recently observed a mix of X-ray and radio signals that were never observed before in the Milky Way.
It also announced that the first fast radio burst (FRB) was also observed within the galaxy. The detection of the phenomenon called FRB was recently published in the journal ‘Nature’.
8. When is the ‘International Day for Preventing the Exploitation of the Environment in War and Armed Conflict’ observed?
[A] November 4
[B] November 6
[C] November 8
[D] November 10
Show Answer
Correct Answer: B [November 6]
Notes:
‘International Day for Preventing the Exploitation of the Environment in War and Armed Conflict’ is observed every year on November 6.
The UN General Assembly declared the observance of this day, in the year 2001. As per the United Nations Environment Programme (UNEP), at least 40 percent of all internal conflicts are linked to the exploitation of natural resources.
9. Which international organisation has decided to hold a meeting on December 1, 2020 to commemorate victims of World War II?
[A] World Bank
[B] International Court of Justice
[C] UN General Assembly
[D] UNESCO
Show Answer
Correct Answer: C [UN General Assembly]
Notes:
The United Nations General Assembly (UNGA) has decided to hold a meeting on December 1, 2020 to commemorate all victims of World War II. The resolution in this regard was drafted by Russia and has been adopted based on a voting.
Second World War, was a global war that lasted from 1939 to 1945. It involved the vast majority of the world’s countries forming two opposing military alliances namely the Allies and the Axis.
10. Yashvardhan Kumar Sinha, who was seen in news recently, has been appointed in which position?
[A] Chief Election Commissioner
[B] Chief Information Commissioner
[C] Chief Vigilance Commissioner
[D] Attorney General of India
Show Answer
Correct Answer: B [Chief Information Commissioner]
Notes:
Yashvardhan Kumar Sinha has been recently appointed as the Chief Information Commissioner (CIC) as per the statement from the Rashtrapati Bhavan.
Prior to this appointment the post of CIC was held by Bimal Julka, who completed his term in August. President Ram Nath Kovind has also administered the oath of office to Uday Mahurkar, Heera Lal Samariya and Saroj Punhani as Information Commissioners.