1. Which institution has unveiled a collaborative project titled “Sustainable Livelihoods For Tribal Households in India”?
[A] APEDA
[B] MPEDA
[C] TRIFED
[D] NABARD
Show Answer
Correct Answer: C [TRIFED]
Notes:
TRIFED is the nodal agency working for the empowerment of tribal people, under the aegis of the Ministry of Tribal Affairs.
TRIFED has entered into a collaborative project titled “Sustainable Livelihoods for Tribal Households in India”. The LINK Fund, a foundation which aims to eradicate poverty and mitigate the effects of climate change, is also joining hands with TRIFED for this project.
2. Which institution has launched two quick credit delivery schemes named ‘SHWAS and AROG’, to help MSME augmentation?
[A] RBI
[B] SIDBI
[C] SEBI
[D] EXIM Bank
Show Answer
Correct Answer: B [SIDBI]
Notes:
Small Industries Development Bank of India (SIDBI) has launched two new quick credit delivery schemes to provide funding for production related to supply of oxygen cylinders, oxygen concentrators, oximeters and essential drugs.
These new initiatives would help MSMEs quickly improve their facilities: SHWAS (SIDBI assistance to Healthcare sector in War Against Second wave of COVID19) and AROG (SIDBI Assistance to MSMEs for Recovery & Organic Growth during COVID19 pandemic).
3. As per OECD, which country stood as the top destination for FDI in 2020?
[A] India
[B] China
[C] USA
[D] UK
Show Answer
Correct Answer: B [China]
Notes:
The OECD (Organisation for Economic Co-operation and Development) has reported that FDI globally has plunged to a 15 year low in the year 2020 and has dropped by 38% compared to previous years.
Among the nations, China has emerged as the leading FDI destination in 2020 and has overtaken the USA in this regard.
4. Turkey has brought which type of firms into the ambit of anti-money laundering and terrorism financing regulation?
[A] Pharmaceutical Firms
[B] Money Exchange Firms
[C] Foreign Exchange Firms
[D] Cryptocurrency Trading Firms
Show Answer
Correct Answer: D [Cryptocurrency Trading Firms]
Notes:
The Government of Turkey’s official gazette recently added the firms involved in Cryptocurrency Trading, into the ambit of anti-money laundering and terrorism financing regulation.
This amendment has come into force with immediate effect. This regulation includes all crypto asset service providers operating the country. German’s central bank has banned the use of cryptocurrency for payments and settlements.
5. “N-protein” has been found to be associated with what?
[A] Corona Virus
[B] Human immune system
[C] Plant nutrient
[D] Malnutrition
Show Answer
Correct Answer: A [Corona Virus]
Notes:
A team of researchers in Indian Institute of Science Education and Research (IISER) Bhopal have studied “N-protein” in Covid virus. It has been found that this N Protein promotes the incorporation of the spike protein into viral particles.
The infectivity levels of the virus have been found to significantly vary with the levels of N Protein present in it.
6. Raniganj coalfield, the first field where the East India Company began coal mining, is located in which state?
[A] Jharkhand
[B] Bihar
[C] West Bengal
[D] Assam
Show Answer
Correct Answer: C [West Bengal]
Notes:
The East India Company exploited the Raniganj coalfield along the western bank of Damodar River, West Bengal, thereby starting the Coal mining in India in 1774.
Every year, Coal Miners Day is observed on May 4 in solidarity with the miners working in coal fields. An international Co-operation with the advanced coal-producing countries is also being considered.
7. Satyajit ray, the legendary film maker and author, was from which state?
[A] Odisha
[B] Assam
[C] West Bengal
[D] Maharashtra
Show Answer
Correct Answer: C [West Bengal]
Notes:
Satyajit Ray was an Indian film maker, author, lyricist, magazine editor, illustrator and music composer. He belonged to West Bengal and was recipient of Padma Bhushan in 1965, Dadasaheb Phalke Award in 1985, and the Bharat Ratna.
To commemorate his achievement, Union information and broadcasting ministry has announced that it will organize year long centenary celebrations of the filmmaker in India and abroad.
8. A new species of duck-billed dinosaur, Yamatosaurus izanagii has been discovered in which country?
[A] China
[B] Greece
[C] Japan
[D] Indonesia
Show Answer
Correct Answer: C [Japan]
Notes:
A team of palaeontologists has identified a new species of hadrosaur or duck-billed dinosaur, Yamatosaurus izanagii, on one of the southern islands of Japan.
This discovery suggests new information about hadrosaur migration that the animals migrated from Asia to North America. It also highlights that the giant creatures evolved from walking upright to walking on all four limbs.
9. INS Kolkata arrived Port Shuwaikh, to bring Liquid Medical Oxygen and medical supplies, from which country?
[A] UAE
[B] Kuwait
[C] Oman
[D] Israel
Show Answer
Correct Answer: B [Kuwait]
Notes:
As a part of the Operation Samudra Setu II, INS Kolkata arrived Port Shuwaikh, Kuwait and will bring Liquid Medical Oxygen and medical supplies from Kuwait.
Earlier the ship had boarded 200 bottles of oxygen and 43 oxygen concentrators from Doha, Qatar. Indian Navy has deployed seven Indian Naval ships for shipment of liquid medical oxygen from friendly countries.
10. Who is the longest-serving female Chief Minister of any Indian state/UT, as of May 2021?
[A] J Jayalalitha
[B] Mamata Banerjee
[C] Mayavati
[D] Sheila Dikshit
Show Answer
Correct Answer: D [Sheila Dikshit]
Notes:
Mamata Banerjee was sworn as Bengal Chief Minister for the third time. She has been the Chief Minister of the state since 2011.
Veteran leader Sheila Dikshit is the longest-serving Chief Minister of Delhi, as well as the longest-serving female chief minister of any Indian state. She served for a period of 15 years since 1998.