11. Climate & Clean Air Coalition, in association with which organisation has launched the Global Methane Assessment report?
[A] UNFCCC
[B] UNCTAD
[C] UNEP
[D] UNDP
Show Answer
Correct Answer: C [UNEP]
Notes:
Climate & Clean Air Coalition (CCAC) in association with the United Nations Environment Programme (UNEP) has launched a report named “Global Methane Assessment”.
The assessment report brings out the benefits of cutting methane emissions especially from the fossil fuel industry and its impacts of global warming.
12. What is ‘XcodeGhost’, which was making news recently?
[A] Cryptocurrency
[B] Malware
[C] Launch Vehicle
[D] Covid Variant
Show Answer
Correct Answer: B [Malware]
Notes:
“XcodeGhost” is a malware, which is claimed for injecting malware into several iPhone and iPad apps that were subsequently uploaded to the App Store.
It was originally found in 2015. Recently, more than 128 million iOS users were allegedly affected by the “XcodeGhost” malware. 55 per cent of the affected users are in Chine while 18 million of them are in the U.S.
13. When is the International Nurses Day observed every year?
[A] May 10
[B] May 12
[C] May 14
[D] May 16
Show Answer
Correct Answer: B [May 12]
Notes:
The International Nurses Day is observed on May 12 every year. On the same day in 1820, the famous social reformer and nurse Florence Nightingale was born.
She was an English statistician and a social reformer who founded the key pillars of modern nursing. The ICN (International Council of Nurses) observes the International Nurses Day. ICN is a federation of more than 130 national nurses’ associations.
14. Falcon 9 rocket is used by which space agency?
[A] NASA
[B] Space X
[C] ISRO
[D] ESA
Show Answer
Correct Answer: B [Space X]
Notes:
The US-based private space agency SpaceX, has launched 60 Starlink internet satellites into the earth’s orbit, using its Falcon 9 rocket.
The Falcon 9 is the company’s flagship launch vehicle, which consists of reusable boosters. This marks the 14th launch of SpaceX company for the year 2021.
15. NASA partnered with which space agency for the first private mission to the International Space Station?
[A] Space X
[B] ISRO
[C] DRDO
[D] Axiom
Show Answer
Correct Answer: D [Axiom]
Notes:
USA’s space agency NASA has signed an agreement with Axiom Space, for the first private astronaut mission to the International Space Station. The two agencies have proposed to commence the mission after January 2022.
Axiom space is a privately funded space infrastructure developer which is based in Houston, Texas in the USA.
16. As per the World Bank’s Migration and Development Brief, which country registered the highest remittance inflow in 2020?
[A] China
[B] India
[C] Russia
[D] Indonesia
Show Answer
Correct Answer: B [India]
Notes:
As per the World Bank’s Migration and Development Brief, India registered the highest remittance inflow in 2020 at USD 83 billion. It had a drop of just 0.2 per cent from the previous year.
India is followed by China, which received USD59.5 billion in remittances in 2020 against USD68.3 billion the previous year. Remittances outflow from India in 2020 was USD7 billion, against USD7.5 billion in 2019.
17. Dr Shakuntala Haraksingh Thilsted, an expert of Indian descent, was recently conferred with which prize?
[A] Global Teacher Award
[B] International Booker Prize
[C] World Food Prize
[D] Chern Medal
Show Answer
Correct Answer: C [World Food Prize]
Notes:
Dr Shakuntala Haraksingh Thilsted, a global nutrition expert of Indian descent has won the prestigious 2021 World Food Prize.
The veteran’s research on small native fish species in Bangladesh led to the development of nutrition-sensitive approaches to aquaculture and food systems.
18. Which country has coined the name “Tauktae” for the cyclone in Arabian Sea?
[A] India
[B] Sri Lanka
[C] Myanmar
[D] Pakistan
Show Answer
Correct Answer: C [Myanmar]
Notes:
As per the Indian Meteorological Department (IMD), a low pressure area which was formed in the Arabian Sea, would evolve into a cyclonic storm and has been given the name “Tauktae”. This name has been coined by Myanmar.
This cyclone in Arabia Sea is likely to bring heavy rains in Gujarat, Maharashtra, Goa and south Konkan region.
19. What does G-SAP stand for?
[A]
Government Standard Aid Protocol
[B] Government Structured Airway Programme
[C] G Sec Acquisition Programme
[D] Global Sensitive Administrative Programme
Show Answer
Correct Answer: C [G Sec Acquisition Programme]
Notes:
The Reserve Bank of India (RBI) has announced its Second Tranche of Open Market Purchase of G Sec, under G-sec Acquisition Programme (G-SAP 1.0), for an amount of Rs.35,000 crore.
The suction is set to be conducted on 20th May 2021. Earlier, in the month of April, RBI conducted the first tranche of G-SAP 1.0 for a quantum of Rs.25,000 crore.
20. “Woman Sitting Near a Window” is a famous painting of which artist?
[A] Pablo Picasso
[B] Leonardo da Vinci
[C] Vincent van Gogh
[D] Salvador Dalí
Show Answer
Correct Answer: A [Pablo Picasso]
Notes:
Pablo Picasso’s famous “Woman Sitting Near a Window (Marie-Therese)” painting was sold for USD 103.4 million at Christie’s in New York.
This is the first time in two years that a work has broken the USD 100 million mark. The painting, completed in 1932, was originally estimated to be sold USD 55 million. Five works by Picasso have now crossed the threshold of USD 100 million.