1. On November 29 every year, the UN observes ‘International Day of Solidarity’ related to which country?
[A] Israel
[B] Palestine
[C] Turkey
[D] Syria
Show Answer
Correct Answer: B [Palestine]
Notes:
‘International Day of Solidarity with the Palestinian People’ is observed every year on November 29, across the world.
The day was established in the year 1977 and it marks the day in 1947 when the UN General Assembly adopted a resolution partitioning Palestine into an Arab State and a Jewish State. The UN Chief called on Israel and Palestine to achieve a two-State solution.
2. What amount of grant has been allotted under “Mission COVID Suraksha”, by the Central Government?
[A] Rs.100 crore
[B] Rs.500 crore
[C] Rs.900 crore
[D] Rs.1000 crore
Show Answer
Correct Answer: C [Rs.900 crore]
Notes:
The Union Government has launched “Mission COVID Suraksha” and has allotted a package of Rs.900 crore for the same. The grant by the central government would be given to Department of Biotechnology (DBT) for Research & Development of Indian COVID-19 vaccines.
The mission aims at development of approximately 5 or 6 COVID 19 vaccine candidates and ensure their faster availability to the public.
3. The Asian Development Bank (ADB) is to finance a USD 132.8 million loan to improve the power distribution in which state?
[A] West Bengal
[B] Assam
[C] Meghalaya
[D] Odisha
Show Answer
Correct Answer: C [Meghalaya]
Notes:
The Asian Development Bank (ADB) and the Government of India has recently signed a USD132.8 million loan to modernize the distribution network and improve the quality of power supplied in Meghalaya.
This project supports the state government’s initiative “24×7 Power for All” initiative. This will also help the state reduce its high technical and commercial losses. Meghalaya has achieved 100 per cent electrification while there were incidents of frequent power interruptions.
4. What is the new name for Libra cryptocurrency?
[A] Namib
[B] Deim
[C] Dollar
[D] Digito
Show Answer
Correct Answer: B [Deim]
Notes:
Facebook-backed Libra cryptocurrency has been renamed as “Deim” which means “Day” in Latin.
The Libra Association has made this decision in order to gain approval from regulators and to increase its publicity. The new Deim crypto currency is proposed to be launched in early 2021, which would be backed by USD.
5. Polavaram Lift Irrigation project is being constructed in which state?
[A] Tamil Nadu
[B] Kerala
[C] Andhra Pradesh
[D] Telangana
Show Answer
Correct Answer: C [Andhra Pradesh]
Notes:
The Polavaram lift irrigation project which is being constructed in the state of Andhra Pradesh, is expected to be completed in 2022.
It has been reported that the project would be completed on time and would commence to supply water during Kharif 2022. The Polavaram project is seen as a life line for the irrigation of Andhra Pradesh.
6. What is the theme of the ‘World Soil day 2020’?
[A] Keep soil alive, protect soil biodiversity
[B] Life of Soil
[C] Soil and Nature
[D] Conserve Soil to Conserve World
Show Answer
Correct Answer: A [Keep soil alive, protect soil biodiversity]
Notes:
Every year December 5 is celebrated as World Soil Day across the world since 2014, to create awareness about the importance of healthy soil and sustainable management of soil resources.
According to the Food and Agriculture Organization (FAO) campaign, the theme of World Soil day 2020 is “Keep soil alive, protect soil biodiversity”. International Union of Soil Sciences (IUSS) recommended it in 2002 recommended to celebrate this day in 2002.
7. Hayabusa 2 is a spacecraft launched by which country?
[A] India
[B] Japan
[C] New Zealand
[D] USA
Show Answer
Correct Answer: B [Japan]
Notes:
The Hayabusa2 spacecraft belonging to Japan Aerospace Exploration Agency (JAEA) has successfully separated from a capsule in space, and is descending toward Earth.
The capsule is carrying samples from distant asteroid that is expected to provide information about the origin of Earth. The spacecraft was launched from Japan last year.
8. Navy Day is celebrated each year to commemorate which operation?
[A] Operation Black Thunder
[B]
Operation Blue Star
[C] Operation Tornado
[D] Operation Trident
Show Answer
Correct Answer: D [Operation Trident]
Notes:
Every year 4th December is celebrated by India as the Navy Day. This is done to commemorate Operation Trident. It was an offensive mission undertaken by Indian Navy on Pakistan’s Port of Karachi in 1971 during the Indo-Pakistan war.
The Indian Navy has planned to celebrate 2021 as ‘Swarnim Vijay Varsh’ to celebrate the 50 years of Operation Trident.
9. Which pharma company has become the first firm to ask for ‘Emergency use authorisation’ from India?
[A] Astra Zeneca
[B] Pfizer
[C] Ranbaxy
[D] Cipla
Show Answer
Correct Answer: B [Pfizer]
Notes:
Pfizer has approached the Drugs Controller General of India (DCGI) seeking for emergency use authorisation (EUA) for its COVID 19 vaccine in India.
The company has obtained the emergency use authorisation from United Kingdom and Bahrain recently. The company has asked permission to DCGI for distribution of its COVID vaccine in India and waiver of clinical trials.
10. Wildlife Crime Control Bureau is a statutory body under which ministry?
[A] Ministry of Defence
[B] Ministry of Home Affairs
[C] Ministry of Environment Forest and Climate Change
[D] Ministry of Law
Show Answer
Correct Answer: C [Ministry of Environment Forest and Climate Change]
Notes:
The forest department of Assam and Wildlife Crime Control Bureau (WCCB) recently made a seizure of illegally smuggled marine life products.
Most of the seized products were sea fans and endangered aquatic species. This seizure is seen as the biggest of its kind in India. Wildlife Crime Control Bureau (WCCB) is a statutory body under the Ministry of Environment Forest and Climate Change.