21. Which Union Ministry organises the ABTO International Convention?
[A] Ministry of External Affairs
[B] Ministry of Tourism
[C] Ministry of Culture
[D] Ministry of Home Affairs
Show Answer
Correct Answer: B [Ministry of Tourism]
Notes:
The ABTO (Association of Buddhist Tour Operators) International Convention is an event organised by ABTO in partnership with the Ministry of Tourism.
ABTO is a body consisting of over 1500 members in India and overseas. It has been organising the ABTO convention and International Buddhist Travel Mart (IBTM) since 2018, in Bodh Gaya in the state of Bihar.
22. Morocco has become the latest Arab League country to normalise ties with which country?
[A] Israel
[B] Bahrain
[C] Sudan
[D] Syria
Show Answer
Correct Answer: A [Israel]
Notes:
Morocco has become the latest Arab League country to agree to normalise relations with Israel in a deal brokered with US initiative.
As part of the deal, the US has agreed to recognise Morocco’s claim over the disputed Western Sahara region. Morocco is also the fourth country to normalise ties with Israel since August, this year. Earlier, Bahrain and UAE signed such deal.
23. In which country is the Chabahar port located?
[A] Afghanistan
[B] Pakistan
[C] Iran
[D] Oman
Show Answer
Correct Answer: C [Iran]
Notes:
India, Iran and Uzbekistan are on discussion about the joint use of Chabahar port, located in Iran. In this regard, a joint trilateral meeting would be held to deliberate regarding the same.
The trilateral meeting would be held in a virtual mode and is set to be chaired by the Dy. Minister of Iran, Dy. Minister of Uzbekistan and senior Foreign Ministry official from India.
24. Which is the first Indian state is to roll out an online mechanism for Fire safety approval, named ‘Fire Safety COP’?
[A] Tamil Nadu
[B] Kerala
[C] Gujarat
[D] Odisha
Show Answer
Correct Answer: C [Gujarat]
Notes:
Gujarat is set to launch the country’s first online mechanism for approval and renewal of fire safety certifications for buildings.
A portal named ‘Fire Safety COP’ will be launched for implementing the process. Under the system, the state will train and empanel private ‘Fire safety officers (FSOs)’ to carry out periodic inspection and maintenance of fire safety systems.
25. San Isidro Movement, which was seen in the news, is associated with which country?
[A] Italy
[B] Germany
[C] Cuba
[D] France
Show Answer
Correct Answer: C [Cuba]
Notes:
In the year 2018, artists, journalists and activists gathered in the San Isidro region of Cuba, to protest against the country’s rules on censorship of cultural activities.
Hence, it came to be known as the Movimiento San Isidro, or the San Isidro Movement (MSI). After a member of MSI was arrested in November this year, its members began a hunger and then were arrested. The Government name the protestors as agents of Imperialism.
26. What is the name of the digital platform that would be used to track the beneficiaries for COVID vaccination in India?
[A] Atmanirbhar System
[B] Arogya Setu System
[C] CO WIN System
[D] Serum System
Show Answer
Correct Answer: C [CO WIN System]
Notes:
The Union Ministry of health and Family welfare has recently issued guidelines on mass Covid-19 vaccination drive in the country.
The Ministry has stated that COVID Vaccine Intelligence Network (Co-WIN) system would be used track the beneficiaries for COVID vaccination. In the first phase of vaccination, the Government has decided to vaccinate nearly 30 crore people.
27. ‘Shakti Bill’, which was seen in the news recently, was launched by which state?
[A] Rajasthan
[B] Punjab
[C] Maharashtra
[D] Gujarat
Show Answer
Correct Answer: C [Maharashtra]
Notes:
Maharashtra had tabled the Maharashtra Shakti Criminal Law (Maharashtra Amendment) Act, 2020, as well as Maharashtra Exclusive Special Court Law in the state legislature.
The government has accepted the demand of the Opposition and sent the bill to a joint committee of both houses of the state legislature. The bill seeks to provide strict punishments for crimes such as rape, acid attack, and derogatory material on social media against women and children.
28. In which city, the Netaji Subhas Chandra Bose Museum is proposed to be set up?
[A] Cuttack
[B] Kolkata
[C] Mumbai
[D] Pune
Show Answer
Correct Answer: B [Kolkata]
Notes:
To commemorate the 125th birth anniversary of Netaji Subhas Chandra in the year 2022, the Union Culture Ministry has proposed for construction of a museum in Kolkata.
An exhibition at the Victoria Memorial and few cultural performances are also proposed regarding the same. Subhas Chandra Bose was born on 23 January 1897, in Cuttack of Odisha.
29. The North East Power Project, NERPSIP which was seen in the news recently, is implemented by which organisation?
[A] REC
[B] POWERGRID
[C] NTPC
[D] ONGC
Show Answer
Correct Answer: B [POWERGRID]
Notes:
The North Eastern Region Power System Improvement Project (NERPSIP) was approved in 2014 as a Central Sector Scheme and is being funded with the assistance of World Bank fund.
It is being implemented through POWERGRID, a Public Sector Undertaking under Ministry of Power in association with six beneficiary North Eastern States namely, Assam, Manipur, Meghalaya, Mizoram, Nagaland, and Tripura. The Union Cabinet has approved the Revised Cost Estimate of the scheme at Rs 6700 crore.
30. Which is the first Indian zoological park to receive ISO Certification?
[A] Nehru Zoological Park
[B] Arignar Anna Zoological Park
[C] Thiruvananthapuram Zoo
[D] Alipore National Park
Show Answer
Correct Answer: A [Nehru Zoological Park]
Notes:
Nehru Zoological Park, Hyderabad, recently received the ISO Certification, after an assessment from the UK-based accreditor ASCB.
The park became the first zoological park in India to acquire the ISO 9001:2015 Quality Management Standards Certification. The standards followed in the Park in the area of sanitation, food processing, animal breeding, among others were assessed.