Computers and IT MCQs
Computer Awareness Questions and Quiz for Banking, IBPS, RRB, RBI, SBI, NABARD examinations of 2024-2025. Computer Awareness MCQs for Competitive Exams. GKToday Computer Awareness for IBPS PO, IBPS Clerk, Bank PO, Bank Clerk and other entrance / competitive examinations.
1. Panther (10.3), Jaguar (10.2), Puma (10.1), and Cheetah (10.0) are examples of what kind of operating system?
[A] Windows OS
[B] Mac OS
[C] Linux Operating Systems
[D] Android Operating Systems
Show Answer
Correct Answer: B [Mac OS]
Notes:These are names of Mac OS Operating Systems. The names of various Mac OS are as follows:
- Mac OS X Public Beta
- Mac OS X 10.0 Cheetah
- Mac OS X 10.1 Puma
- Mac OS X 10.2 Jaguar
- Mac OS X 10.3 Panther
- Mac OS X 10.4 Tiger
- Mac OS X 10.5 Leopard
- Mac OS X 10.6 Snow Leopard
- Mac OS X 10.7 Lion
- OS X 10.8 Mountain Lion
- OS X 10.9 Mavericks
- OS X 10.10 Yosemite
- OS X 10.11 El Capitan
- macOS 10.12 Sierra
- macOS 10.13 High Sierra
- macOS 10.14 Mojave
- macOS 10.15 Catalina
2. What is the full form of ADSL?
[A] Automatic Digital Subscriber Line
[B] Asymmetric Direct Subscriber Line
[C] Asymmetric Digital Subscriber Line
[D] None of these
Show Answer
Correct Answer: C [Asymmetric Digital Subscriber Line ]
Notes:
Asymmetric digital subscriber line (ADSL) is a type of digital subscriber line technology. It is a data communications technology which enables faster data transmission. It uses copper telephone lines.
3. Which of the following statements about ‘Net Metering’ is / are correct?
- It is a billing mechanism for solar energy consumers.
- It allows consumers to receive credits for electricity they add to the grid.
- It is primarily used for monitoring water usage in urban households.
Select the correct option from the codes given below:
[A] Only 1 & 2
[B] Only 2
[C] Only 1
[D] Only 3
Show Answer
Correct Answer: A [Only 1 & 2]
Notes:
Net metering is a billing mechanism that credits solar energy system owners for the electricity they add to the grid. It allows consumers to offset their energy costs by generating their own electricity from solar panels, and any surplus energy is fed back into the grid, for which they receive credits. This innovative system promotes the use of renewable energy sources. It is not related to monitoring water usage in households.
4. The terms Goodput, Throughput and Maximum throughput are most closely associated with which among the following in computers?
[A] Bit Rate
[B] Response Time
[C] Command Line Interface
[D] Random memory
Show Answer
Correct Answer: A [Bit Rate ]
Notes:
The bit rate is the number of bits that are conveyed or processed per unit of time in computing and telecommunication. For example 1 kbit/s refers to 1000 bits/s while 1MBPS means one million bits per second. One byte per second (1 B/s) corresponds to 8 bit/s.
5. News websites deliver customized ‘feeds’ of content to their readers via RSS, which stands for :
[A] Really Simple Syndication
[B] Real Social Syndication
[C] Registered Subscriber Syndication
[D] Really Simple Synchronization
Show Answer
Correct Answer: A [Really Simple Syndication]
Notes:
Real Simple Syndication (RSS) is the term used to refer the collection of Web feed formats. They provide updated or shared information in a standardized way. They deliver customized ‘feeds’ to the customers.
6. Which of the following comprise the software components of a computer?
[A] Programs
[B] Keyboard
[C] BIOS
[D] Memory
Show Answer
Correct Answer: A [Programs]
Notes:
The set of instructions or programs that make the computer function using the hardware parts are called the software. We cannot see or touch software.
7. Which of the following is the first example of an electromechanical relay computer?
[A] Differential Analyzer
[B] Torpedo Data Computer
[C] Z2
[D] Jacquard Loom
Show Answer
Correct Answer: C [Z2]
Notes:
The Z2, created by a German Engineer Konrad Zuse in 1939, was one of the foremost examples of an electromechanical relay computer.
8. In what form is the data expressed in a digital computer?
[A] Binary
[B] Tertiary
[C] Primary
[D] Secondary
Show Answer
Correct Answer: A [Binary]
Notes:
Digital data works on various kinds of data which include magnitude, letters, symbols, etc. and are expressed in binary code i.e. using numbers only in two digits like 0 and 1.
9. Who had build the first electronic digital computer?
[A] George Boole
[B] Charles Babbage
[C] John Atanasoff
[D] Cliff Berry
Show Answer
Correct Answer: C [John Atanasoff]
Notes:
John V. Atanasoff who is an Ameican mathematician and also a physicist built the first electronic digital computer.
10. Which is the primary technical problem associated with hybrid computers?
[A] Reduction of Digital-computer noise
[B] Reduction of Analog-computer noise
[C] Increase of Digital-computer noise
[D] Increase of Analog-computer noise
Show Answer
Correct Answer: A [Reduction of Digital-computer noise]
Notes:
The main technical problem associated with hybrid computers is the reduction of digital computer noise.