Computers and IT MCQs
Computer Awareness Questions and Quiz for Banking, IBPS, RRB, RBI, SBI, NABARD examinations of 2024-2025. Computer Awareness MCQs for Competitive Exams. GKToday Computer Awareness for IBPS PO, IBPS Clerk, Bank PO, Bank Clerk and other entrance / competitive examinations.
21. There are many application software packages available at present. Which of the following is an application software package?
[A] Redhat Linux
[B] Adobe PageMaker
[C] Open Office
[D] Both b and c
Show Answer
Correct Answer: D [Both b and c]
Notes:
Red Hat is an American multinational software company providing open-source software products to the enterprise community. It is not an application software rather it is a software firm.
22. Which of the following is necessary for an application software to be used ?
[A] Money
[B] Antivirus
[C] Software Engineering
[D] Software License
Show Answer
Correct Answer: D [Software License]
Notes:
A software license is a legal instrument governing the use or redistribution of software. A software license grants the permission to use one or more copies of software in ways where such a use would otherwise potentially constitute copyright infringement of the software owner’s exclusive right.
23. Which of the following is the numerical computing software for scientists and mathematicians?
[A] MATLAB
[B] EDGE
[C] Excel
[D] Arc
Show Answer
Correct Answer: A [MATLAB]
Notes:
MATLAB is a multi-paradigm numerical computing environment and proprietary programming language developed by Math Works. It is the easiest and most productive software environment for engineers and scientists.
24. What is the name given to the application which only runs on one platform, increasing the desirability of that platform?
[A] Standalone App
[B] Single Platform App
[C] Killer App
[D] All of the Above
Show Answer
Correct Answer: C [Killer App]
Notes:
A new and popular application arises which only runs on one platform, increasing the desirability of that platform. This is called a killer application or killer app.
25. Which of the following clearly defines the Ripple effect?
[A] It is the ability of software systems to react appropriately to abnormal conditions.
[B] It is a phenomenon where a change in one piece of a software system affects other area of the
[C] It is the process of adapting generalized components to various contexts of use.
[D] All of the Above
Show Answer
Correct Answer: B [It is a phenomenon where a change in one piece of a software system affects other area of the]
Notes:
Ripple effect states that a change to a single variable will have effect on the rest of a program. It provides a measure of the program’s complexity.
26. Which of the following programming languages is designed to connect simple HTML pages to a database?
[A] FORTRAN
[B] Cold Fusion
[C] Phython
[D] ASP
Show Answer
Correct Answer: B [Cold Fusion]
Notes:
ColdFusion Markup Language is commonly known as CFML. It is a scripting language for web development.CFML augments standard HTML files with database commands, conditional operators, high-level formatting functions, and other elements to produce web applications.
27. Which of the following languages was first conceived by Alain Colmerauer?
[A] Prolog
[B] FORTRAN
[C] Java
[D] COBOL
Show Answer
Correct Answer: A [Prolog]
Notes:
The most characteristic features of the programming language Prolog are its built-in support for unification and backtracking. It was developed by Alain Colmerauer.
28. Which of the following are the advantages of using a DBMS?
[A] Data security
[B] Data abstraction
[C] Data integrity
[D] All of the Above
Show Answer
Correct Answer: D [All of the Above]
Notes:
Data abstraction and independence A DBMS provides following advantages: Data security A locking mechanism for concurrent access An efficient handler to balance the needs of multiple applications using the same data The ability to swiftly recover from crashes and errors, including restart ability and recoverability Robust data integrity capabilities Logging and auditing of activity.
29. What is the name given to the skilled and trained professional who directs all activities related to an organization’s database?
[A] System Administrator
[B] System Manager
[C] Database administrator
[D] Database Manager
Show Answer
Correct Answer: C [Database administrator]
Notes:
A database administrator is a specialized computer systems administrator who maintains a successful database environment by directing or performing all related activities to keep the data secure.
30. Which of the following statements in SQL are considered as Data manipulation language?
[A] Update
[B] Insert
[C] Delete
[D] All of the Above
Show Answer
Correct Answer: D [All of the Above]
Notes:
In SQL, such statements as UPDATE, INSERT and DELETE are considered DML. Some people also lump the SELECT statement in the DML classification.