Computers and IT MCQs
Computer Awareness Questions and Quiz for Banking, IBPS, RRB, RBI, SBI, NABARD examinations of 2024-2025. Computer Awareness MCQs for Competitive Exams. GKToday Computer Awareness for IBPS PO, IBPS Clerk, Bank PO, Bank Clerk and other entrance / competitive examinations.
1. The performance of a hard drive or other storage device, meaning how long it takes to locate a file is called ?
[A] Response Time
[B] Access Time
[C] Quick Time
[D] None of the above
Show Answer
Correct Answer: B [Access Time ]
Notes:
Access time (or Hard Disk Access Time) is the total elapsed time between the initiation of a particular request for data and receipt of the first bit of that data.
2. Panther (10.3), Jaguar (10.2), Puma (10.1), and Cheetah (10.0) are examples of what kind of operating system?
[A] Windows OS
[B] Mac OS
[C] Linux Operating Systems
[D] Android Operating Systems
Show Answer
Correct Answer: B [Mac OS]
Notes:These are names of Mac OS Operating Systems. The names of various Mac OS are as follows:
- Mac OS X Public Beta
- Mac OS X 10.0 Cheetah
- Mac OS X 10.1 Puma
- Mac OS X 10.2 Jaguar
- Mac OS X 10.3 Panther
- Mac OS X 10.4 Tiger
- Mac OS X 10.5 Leopard
- Mac OS X 10.6 Snow Leopard
- Mac OS X 10.7 Lion
- OS X 10.8 Mountain Lion
- OS X 10.9 Mavericks
- OS X 10.10 Yosemite
- OS X 10.11 El Capitan
- macOS 10.12 Sierra
- macOS 10.13 High Sierra
- macOS 10.14 Mojave
- macOS 10.15 Catalina
3. What is the full form of ADSL?
[A] Automatic Digital Subscriber Line
[B] Asymmetric Direct Subscriber Line
[C] Asymmetric Digital Subscriber Line
[D] None of these
Show Answer
Correct Answer: C [Asymmetric Digital Subscriber Line ]
Notes:
Asymmetric digital subscriber line (ADSL) is a type of digital subscriber line technology. It is a data communications technology which enables faster data transmission. It uses copper telephone lines.
4. Microsoft first introduced an operating environment named Windows in which year?
[A] 1977
[B] 1980
[C] 1985
[D] 1990
Show Answer
Correct Answer: C [1985]
Notes:
Microsoft introduced an operating system named Windows on November 20, 1985. It is a graphical operating system shell for MS-DOS in response to the growing interest in graphical user interfaces (GUIs).
5. Which among the following is an example of “Card not present transaction” in context with the Credit / Debit Cards?
[A] A person paying a restaurant bill by giving details of his credit card
[B] A person making an online purchase using his / her credit card
[C] A person making a purchase using mobile banking
[D] Both 2 & 3
Show Answer
Correct Answer: D [Both 2 & 3 ]
Notes:
A card not present transaction is a payment card transaction made where the cardholder is not physically present the card for a merchant’s visual examination at the time that an order is given and payment effected. A person using credit card online or using mobile banking can use this kind.
6. While browsing internet, what do we call the area of storage that compensates for the different speeds of data flow or timings of events by temporarily holding a block of data that is waiting to be processed?
[A] Cache
[B] Buffer
[C] Flash
[D] Trash
Show Answer
Correct Answer: B [Buffer]
Notes:
Buffering refers to downloading a certain amount of data before starting to play the music or movie. It manages the downloading data and temporarily holds the data as well.
7. What do we call an input/output device on a computer, reserved for communication between the computer operator or maintenance engineer and the computer?
[A] EDP Device
[B] Console
[C] Jokey
[D] Link Device
Show Answer
Correct Answer: B [Console]
Notes:
A console is an input/output device on a computer, reserved for communication between the computer operator or maintenance engineer and the computer. It is not a platform like PC.
8. “Don’t be evil” was the informal corporate motto of which of the following internet giants?
[A] google
[B] Yahoo
[C] Microsoft
[D] Baidu
Show Answer
Correct Answer: A [google]
Notes:
“Don’t be evil” was used in Google’s corporate code of conduct and was considered to be an informal motto. However, it has been removed now off the code of conduct.
9. In context with the dotted number format used in the IPv4 , which among the following is NOT possible?
[A] 128.0.0.1
[B] 255.152.0.0
[C] 259.1.1.268
[D] 202.102.4.4
Show Answer
Correct Answer: C [259.1.1.268]
Notes:
Please note that the above arrangement is known as `dotted quad` and in any of the 4 figures, the value can not exceed 256. So correct option is C
10. Which of the following devices incorporated a mechanical calendar computer?
[A] Astrolabe
[B] Gear-wheels
[C] Abacus
[D] Gear-train
Show Answer
Correct Answer: A [Astrolabe]
Notes:
The astrolabe was invented in the Hellenistic world by Hipparchus. The astrolabe incorporated a mechanical calendar computer.