Computers and IT MCQs
Computer Awareness Questions and Quiz for Banking, IBPS, RRB, RBI, SBI, NABARD examinations of 2024-2025. Computer Awareness MCQs for Competitive Exams. GKToday Computer Awareness for IBPS PO, IBPS Clerk, Bank PO, Bank Clerk and other entrance / competitive examinations.
11. What is the full form of ALU?
[A] Arithmetic Logic Unit
[B] Algebra Logic Unit
[C] Arithmetic Logical Unit
[D] None of the Above
Show Answer
Correct Answer: A [Arithmetic Logic Unit]
Notes:
The arithmetic and logic unit (ALU) of a computer system is the place where the actual execution of the instructions take place during the processing operations.
12. A CPU contains which of the following?
[A] A card reader and a printing device
[B] An analytical engine and a control unit
[C] A control unit and an arithmetic logic unit
[D] An arithmetic logic unit and a card reader
Show Answer
Correct Answer: C [A control unit and an arithmetic logic unit]
Notes:
CPU is the main processing unit of a computer system. It consists of a control unit and an arithmetic logic unit. A central processing unit (CPU) carries out the instructions of a computer program by performing the basic arithmetic, logic, controlling, and input/output operations specified by the instructions.
13. Which of the following is a pointing device that uses light to determine mouse motion?
[A] Trackball
[B] Touch screen
[C] Optical Mouse
[D] None of the Above
Show Answer
Correct Answer: C [Optical Mouse]
Notes:
An optical mouse is a computer mouse which uses a light source, typically a light-emitting diode (LED), and a light detector, such as an array of photodiodes, to detect movement relative to a surface.
14. What is the storage element for a static RAM ?
[A] Diode
[B] Resistor
[C] Capacitor
[D] Flip-flop
Show Answer
Correct Answer: D [Flip-flop]
Notes:
The flip flop is an electronic circuit with two stable states that can be used to store binary data. Flip-flops and latches are fundamental building blocks of digital electronics systems used in computers and communications.
15. Which of the following terms is often used for the programs that are used to find out possible faults in the computer system?
[A] Operating system extensions
[B] Cookies
[C] Diagnostic software
[D] Boot Diskettes
Show Answer
Correct Answer: C [Diagnostic software]
Notes:
A diagnostic program is a computer program sequence that determines the operational status within the software, hardware, or any combination there of in a system.
16. Keyboard Layouts are available in many scripts. Which of the following are of the Latin Scripts?
[A] Devorak
[B] Colemark
[C] JCUKEN
[D] All of the Above
Show Answer
Correct Answer: D [All of the Above]
Notes:
Devomark is a Latin type Keyboard. Colemak is a modern alternative to the QWERTY and Dvorak layouts, designed for efficient and ergonomic touch typing in English.
17. There are many types of plotters available. Which of the following is the type of a plotter?
[A] Drum Plotter
[B] Flatbed Plotter
[C] Handheld plotter
[D] Both a and b
Show Answer
Correct Answer: D [Both a and b]
Notes:
There are two main types of plotters – drum and flatbed plotters. Drum plotters spin the paper back and forth on a cylindrical drum while the ink pens move left and right. The drum plotters are generally smaller than flatbed plotters.
18. Garnet Operating System was developed to be used in which of the following devices?
[A] Laptops
[B] PDAs
[C] Smartphones
[D] Both b and c
Show Answer
Correct Answer: D [Both b and c]
Notes:
Garnet OS is also known as Palm OS. It is a discontinued mobile operating system initially developed for personal digital assistants (PDAs) in 1996. Later versions of the OS have been extended to support smartphones.
19. To locate a lost file on your Macintosh, which of the following applications is used?
[A] Dock
[B] Sherlock
[C] Aqua
[D] Diskfinder
Show Answer
Correct Answer: B [Sherlock]
Notes:
Sherlock app was named after Sherlock Holmes. It was a file and web search tool created by Apple Inc. an extension of the Mac OS Finder’s file searching capabilities.
20. Who among the following is known as the father of the DBMS?
[A] Van Neumann
[B] E.F.Codd
[C] Steve Jobs
[D] Bill Gates
Show Answer
Correct Answer: B [E.F.Codd]
Notes:
Dr E.F.Codd is also known to the world as the ‘Father of Database Management Systems’. He had propounded 12 rules which are in-fact 13 in number. The rules are numbered from zero to twelve. According to him, a DBMS is fully relational if it abides by all his twelve rules.