Computers and IT MCQs
Computer Awareness Questions and Quiz for Banking, IBPS, RRB, RBI, SBI, NABARD examinations of 2024-2025. Computer Awareness MCQs for Competitive Exams. GKToday Computer Awareness for IBPS PO, IBPS Clerk, Bank PO, Bank Clerk and other entrance / competitive examinations.
31. Which of the following are being managed by a database management systems
[A] Data
[B] Database Engine
[C] Database Schema
[D] All of the Above
Show Answer
Correct Answer: D [All of the Above]
Notes:
The DBMS manages three important things: the data, the database engine and the database schema. The database schema defines the database’s logical structure.
32. Which of the following is the attribute which can be used to uniquely identify a row of data in a given table?
[A] Secondary Key
[B] Personal Key
[C] Primary Key
[D] Foreign Key
Show Answer
Correct Answer: A [Secondary Key]
Notes:
A primary key is a single attribute, or combination of attributes, which can be used to uniquely identify a row of data in a given table. Common primary keys include vendor ID, user ID, email address, or combination of attributes considered together such as first name, last name, and city of residence, all considered together as a single entity.
33. Which of the following is used to represent a Weak entity set?
[A] Line
[B] Diamond
[C] Double Diamond
[D] Double Rectangle
Show Answer
Correct Answer: C [Double Diamond]
Notes:
In a relational database, a weak entity is an entity that cannot be uniquely identified by its attributes alone. It must use a foreign key in conjunction with its attributes to create a primary key.
34. Which one of the following is the first scientist to bring the idea of Personal Area Network?
[A] Nickey Jobs
[B] Hardley Jesley
[C] Thomas Zimmerman
[D] None of the Above
Show Answer
Correct Answer: C [Thomas Zimmerman]
Notes:
Thomas Zimmerman was the first research scientist to bring the idea of the Personal Area Network. Personal Area Network covers an area of 30 feet
35. What is the full form of NIC?
[A] Network Interface Card
[B] Network Interface Censorship
[C] Node in Connection
[D] All of the Above
Show Answer
Correct Answer: A [Network Interface Card]
Notes:
NIC stands for Network Interface Card. It is used to connect the computer to the external network. It will normally have a PCI connector to connect to one of the PC expansion slots.
36. Which of the following can be the source of data?
[A] Computer
[B] Telephone handset
[C] Video Camera
[D] All of the above
Show Answer
Correct Answer: D [All of the above]
Notes:
Typically the source of data is a computer, but it can be any other electronic equipment such as telephone handset, video camera, etc, which can generate data for transmission to some destination.
37. What do we call the time required to send one single bit?
[A] Bit interval
[B] Bit lag
[C] Bit rate
[D] Bit frequency
Show Answer
Correct Answer: A [Bit interval]
Notes:
The bit interval is the time required to send one single bit. It, along with bit rate, is used to describe the digital signals.
38. Which of these has the highest transmission capacity?
[A] Twisted pair cables
[B] Coaxial cables
[C] Optical fibers
[D] All have the same
Show Answer
Correct Answer: C [Optical fibers]
Notes:
Optical fibers have around 26,000 times more transmission capacity than twisted-pair cable and Coaxial cables have around 80 times more transmission capacity than twisted pair cables.
39. Which of these is not an unguided mode of transmission?
[A] Infrared
[B] Radiowaves
[C] Optical Fiber
[D] Microwaves
Show Answer
Correct Answer: C [Optical Fiber]
Notes:
In unguided transmission, no physical medium is required for the transmission of electromagnetic signals. There are 3 major types of unguided mode of transmission – Infrared, Radiowaves and Microwaves.
40. Which of the following devices can help to extend the range of a wireless router?
[A] Wireless repeater
[B] Wireless adapter
[C] Wimax
[D] Network interface card
Show Answer
Correct Answer: A [Wireless repeater]
Notes:
Wireless repeater is used to extend the range of a wireless router. A repeater receives wireless signals and amplifies the strength of the signals, and then re-emits them.