Computers and IT MCQs
Computer Awareness Questions and Quiz for Banking, IBPS, RRB, RBI, SBI, NABARD examinations of 2024-2025. Computer Awareness MCQs for Competitive Exams. GKToday Computer Awareness for IBPS PO, IBPS Clerk, Bank PO, Bank Clerk and other entrance / competitive examinations.
41. Which of the key combination is used to hide a selected row?
[A] Ctrl + 8
[B] Ctrl + 9
[C] Ctrl +10
[D] Ctrl + H
Show Answer
Correct Answer: B [Ctrl + 9]
Notes:
Ctrl + 9 is used to hide a selected row. When a row is selected and Ctrl + 9 key is pressed, the row gets hidden.
42. Which of these keys is used to view the slideshow in MS PowerPoint?
[A] F11
[B] F6
[C] F8
[D] F5
Show Answer
Correct Answer: D [F5]
Notes:
F5 is used as the shortcut key to view the slideshow in MS PowerPoint. Also, the slideshow can be run from the slideshow menu.
43. How can we ungroup selected groups in MS PowerPoint?
[A] By pressing Ctrl + Shift + U
[B] By pressing Shift + G
[C] By pressing Shift + U
[D] By pressing Ctrl + Shift + G
Show Answer
Correct Answer: D [By pressing Ctrl + Shift + G]
Notes:
To group shapes, pictures, or WordArt objects in MS PowerPoint, select the items that needs to be grouped, and press Ctrl+G. To ungroup a group, select the group, and press Ctrl+Shift+G.
44. What do we call the unsolicited or undesired e-mails?
[A] Memes
[B] SPAM
[C] Drafts
[D] Chats
Show Answer
Correct Answer: B [SPAM]
Notes:
Email spam, also known as junk email, is unsolicited messages sent in bulk by email (spamming).Most email spam messages are commercial in nature.
45. What is the full form of MIME?
[A] Model Internet Media Email
[B] Media Instant Messaging Extensions
[C] Model Instant Messaging Extensions
[D] Multi-Purpose Internet Mail Extensions
Show Answer
Correct Answer: D [Multi-Purpose Internet Mail Extensions]
Notes:
MIME (Multi-Purpose Internet Mail Extensions) is an extension of the original Internet e-mail protocol that lets people use the protocol to exchange different kinds of data files on the Internet: audio, video, images, application programs, and other kinds, as well as the ASCII text handled in the original protocol, the Simple Mail Transport Protocol (SMTP).
46. What do we call an attack which overwhelms a system’s resources so that it cannot respond to service requests?
[A] Brute force
[B] Eavesdropping
[C] denial-of-service attack
[D] None of the above
Show Answer
Correct Answer: C [denial-of-service attack]
Notes:
A denial-of-service attack overwhelms a system’s resources so that it cannot respond to service requests. A Double denial-of-service (DDoS) attack is also an attack on system’s resources, but it is launched from a large number of other host machines that are infected by malicious software controlled by the attacker.
47. What is meant by CTS?
[A] Cheque Temporary Stoppage
[B] Clean Technology System
[C] Cheque Truncation System
[D] Clean Termination Scheduling
Show Answer
Correct Answer: C [Cheque Truncation System]
Notes:
Cheque Truncation System (CTS) is a cheque clearing system undertaken by the Reserve Bank of India (RBI) for quicker cheque clearance. As the term proposes, truncation is the course of discontinuing the flow of the physical cheque in its way of clearing.
48. How is a debit card different from a credit card?
[A] Debit card is double the size of credit card
[B] Debit card does not need a PIN as a credit card
[C] With Debit card, money is deducted from the account when performing a transaction
[D] All of the above
Show Answer
Correct Answer: C [With Debit card, money is deducted from the account when performing a transaction]
Notes:
A debit card is similar to a credit card, but unlike a credit card, the money is immediately transferred directly from the cardholder’s bank account when performing a transaction.
49. What is the USSD code for Query Service on Aadhaar Mapper (QSAM)?
[A] *9999#
[B] *999#*
[C] *99*99#
[D] *999#
Show Answer
Correct Answer: C [*99*99#]
Notes:
QSAM (Query Service on Aadhaar Mapper) service helps user in knowing their Aadhaar Seeding status with their bank account. This service provided by NPCI can be availed by dialling *99*99#. With this, the user can know whether his/her AADHAAR number is seeded/linked to any bank account number or not. If yes, then with which bank and when it was last updated.
50. A Hybrid Cloud consists of a combination of which of the following?
[A] SaaS and PaaS
[B] Public Cloud and Private Cloud
[C] Community Cloud
[D] Traditional IT and Cloud Infrastructure
Show Answer
Correct Answer: B [Public Cloud and Private Cloud]
Notes:
Hybrid Cloud consists of a combination of both private cloud and public cloud features.