GK & Current Affairs for Banking/ SSC Examinations – September 27, 2016

1. K Madhavan, who recently passed away, was related to which field?
[A]Marine Scientist
[B]Sportsperson
[C]Freedom fighter
[D]Journalist
Answer: Freedom fighter
Notes:
K Madhavan (101), the veteran freedom fighter and communist leader, has recently passed away in Kanhangad, Kerala. He played an active role in the freedom struggle and symbolised Gandhian and Communist values and was the last link in the epoch-making 1931 Guruvayur Satyagraha that ensured temple entry to all castes. His autobiography ‘Payaswiniyude Theerangalil'(On the Banks of river Payaswini) is considered a valuable document of a transformative epoch in modern Kerala history.
2. What is the theme of 2016 World Tourism Day?
[A]One billion tourists, one billion opportunities
[B]Tourism and Community Development
[C]Tourism for all – promoting universal accessibility
[D]Tourism and Water: Protecting our Common Future
Answer: Tourism for all – promoting universal accessibility
Notes:
The World Tourism Day (WTD) is observed on September 27 every year to foster awareness among the international community of the importance of tourism and its social, cultural, political and economic value. The theme of 2016 WTD “Tourism for all – promoting universal accessibility”.
3. The first meeting of the India-China High Level Dialogue on Counter-terrorism and Security has been in which city?
[A]New Delhi
[B]Shanghai
[C]Beijing
[D]Mumbai
Answer: Beijing
Notes:
The first meeting of the India-China High Level Dialogue on Counter-terrorism and Security has been in Beijing, China to enhance security and cooperation to combat terror. The meeting was co-chaired by R N Ravi, Chairman of Joint Intelligence Committee and Wang Yongqing, Secretary General of Central Political and Legal Affairs Commission of China.
4. Sathiyan Gnanasekaran is associated with which sports?
[A]Table Tennis
[B]Cricket
[C]Chess
[D]Badminton
Answer: Table Tennis
Notes:
Sathiyan Gnanasekaran from Chennai has clinched the men’s singles title of the Belgium Open by defeating Nuytinck Cedric in the final 15-13, 11-6, 11-2, 17-15 at De Haan in Belgium. With this, he becomes only the 2nd Indian table tennis player to win an ITTF event. Achanta Sharath Kamal is the first Indian to win an ITTF event in 2012.
5. Who has been appointed as the new Director General of National Security Guard (NSG)?
[A]Nirmal Kumar
[B]OP Singh
[C]R K Pachnanda
[D]Sudhir Pratap Singh
Answer: Sudhir Pratap Singh
Notes:
Sudhir Pratap Singh has been appointed as the Director General (DG) of counter-terrorism force National Security Guard (NSG).
6. Who has been appointed as the new Director General of National Disaster Response Force (NDRF)?
[A]M N Kapoor
[B]RK Pachnanda
[C]RK Kini
[D]PC Thakur
Answer: RK Pachnanda
Notes:
R. K. Pachnanda, a 1983 batch Indian Police Service officer from West Bengal, has been appointed as the new Director General of National Disaster Response Force (NDRF). Presently, he is ADG of Central Industrial Security Force (CISF).
7. Which Indian NGO has been bestowed with the first-ever FIFA Diversity Award-2016?
[A]Smile foundation
[B]Slum Soccer
[C]Help age India
[D]Goonj
Answer: Slum Soccer
Notes:
Indian NGO Slum Soccer has been bestowed with the first-ever FIFA Diversity Award at the Soccerex Global Convention in Manchester, UK. The FIFA Diversity Award is part of FIFA’s overall strategy to reinforce its fight against discrimination and promote diversity in football. It was created by FIFA to recognize outstanding organizations, group initiatives and football personalities that are standing up for diversity and inspire unity, solidarity and equality among all people. Slum Soccer uses football to connect individuals, teach life skills and work towards improving the living conditions of women and marginalized populations in Indian society.
8. The book “Driven: The Virat Kohli Story” has been authored by whom?
[A]Anil Gupta
[B]Maithili Rao
[C]Ayaz Memon
[D]Vijay Lokapally
Answer: Vijay Lokapally
Notes:
The book “Driven: The Virat Kohli Story” has been authored by sports journalist Vijay Lokapally. It’s a story about Virat’s rapid rise to international stardom, an account punctuated by little-known stories by his fellow players, coaches and intimates.
9. Harish Banghel, who won silver in the 2016 Asian Beach Games, is associated with which sports?
[A]Muay Thai
[B]Kurash
[C]Sepaktakraw
[D]Ju-Jitsu
Answer: Muay Thai
Notes:
Harish Banghel from India won a silver in the men’s middleweight Muay Thai event at the 5th edition of Asian Beach Games 2016 in Danang, Vietnam. He lost to Zhang Yongkang of China in the final of 71-75kg category to settle for a silver. Muay Thai is a popular combat sport in South East Asia which involves a combination of boxing and martial arts originated in Thailand.
10. Which of the following countries has recently hit by the powerful Typhoon Megi?
[A]Indonesia
[B]Vietnam
[C]Malaysia
[D]Taiwan
Answer: Taiwan
Notes:
The powerful typhoon Megi has recently hit island-nation Taiwan with winds up to 230 km/hr that causing heavy rains and triggering damaging winds. It is equivalent to Category 4 tropical cyclone. As per the reports, more than 2,700,000 homes were left without electricity after some 38 inches of rain fell in Yilan County. .

GKToday publishes 20 questions with explanations every day in its Current Affairs - 2020 Daily MCQ Series in Android App for nominal fee of Rs. 750/- a year. Download Now


Category: Daily Current Affairs Quiz

« »

Comments