GK & Current Affairs – February 2, 3, 2016

1. Who has been appointed from India as Senior Director in the World Bank?
[A]Amitabh Singh
[B]Saroj Kumar Jha
[C]Suvarna Kumar
[D]Nikhil Srivastav
Answer: Saroj Kumar Jha
Notes:
Saroj Kumar Jha has been appointed as the Senior Director for the Fragility, Conflict and Violence Group in the World Bank group. He has to provide strategic leadership to address the challenge of fragility, conflict and violence, working across the Bank Group and in close collaboration with partners. Jha is an alumnus of Indian Institute of Technology (IIT) Kanpur. He joined the World Bank in 2005 as a Senior Infrastructure Specialist in the Sustainable Development Network, after significant experience with the Indian Government and the United Nation’s Development Program (UNDP). Earlier, he worked as the World Bank’s Global Manager for Disaster Risk Management Practice.
2. Which state government has launched a scheme titled ‘Ashray’ to save girl child?
[A]Uttar Pradesh
[B]Rajasthan
[C]Madhya Pradesh
[D]Haryana
Answer: Rajasthan
Notes:
The Rajasthan government has launched an initiative ‘Ashray’ to save girl child. Under the scheme, the government will place specifically designed cradles in 65 state hospitals. The cradles has an automatic system of alarm, which will become active after two minutes of placing the child in the cradle. In it, the identity of the person, who places the baby in the cradle, will remain secret.
3. India’s first underwater restaurant has been opened in which city?
[A]Mumbai
[B]Ahmedabad
[C]Kolkata
[D]Vishakhapatnam
Answer: Ahmedabad
Notes:
India’s first underwater restaurant ‘Real Poseidon’ has been opened in Ahmedabad, Gujarat. It is built 20 feet below ground level, spreads across 3000 square feet and offers a view of around 4000 fish and marine species. It is opened by Ahmedabad-based businessman, Bharat Bhatt.
4. In which state India’s first railway university will come up?
[A]Gujarat
[B]Kerala
[C]Karnataka
[D]Maharashtra
Answer: Gujarat
Notes:
India’s first railway university will come up in Vadodara, Gujarat. Initially, the present campus for National Academy of Indian Railways (NAIR), Vadodara, (at Pratap Vilas Palace) will be used to start the railway university. After land acquisition, a full-fledged university will be started.
5. On which date, the Indian Coast Guard raising day is celebrated?
[A]January 29
[B]February 1
[C]March 23
[D]April 6
Answer: February 1
Notes:
Recently, the Indian Coast Guard (ICG) celebrated its 39th raising day on February 1. The ICG was raised on February 1 1977, with the enactment of Coast Guard Act 1978, as a full-fledged independent Armed Force of the Union under the Ministry of Defence (MoD). Its primary task is to protect the country’s vast maritime zones.
6. G Krishna Pillai, who passed away recently, was famous in which field?
[A]Journalism
[B]Biotechnology
[C]Acting
[D]Painting
Answer: Acting
Notes:
The noted Malayalam actor G Krishna Pillai (82), popularly known as Kollam G K Pillai, passed away. He was a theatre-turned cinema-television actor, who was known for his character and comedy roles in dramas, movies and TV serials. He also acted in over 70 Malayalam films including “Chula”, “My Dear Kuttichathan”, “Mucheettu Kalikkarente Makal”, etc.
7. Inderjeet Singh is related to which sports?
[A]Shot put
[B]Rugby
[C]Kabaddi
[D]Cricket
Answer: Shot put
Notes:
Ace quarter miler MR Poovamma and Asian champion shot putter Inderjeet Singh will spearhead a 68-member Indian athletics team at the 12th SAF Games to be held in Guwahati from February 5-16.
8. Which Indian film has bagged the Best First Foreign Film Award by the 2016 French Syndicate of Cinema Critics (FSCC)?
[A]Court
[B]Shahid
[C]Titli
[D]Masaan
Answer: Titli
Notes:
Indian filmmaker Kanu Behl directorial film ‘Titli’ has bagged the Best First Foreign Film Award conferred by the French Syndicate of Cinema Critics 2016 (FSCC). The film captures the volatility of a society where violence lies uneasily just below the surface.
9. Which state has won the 61st National School Athletics championship?
[A]Tamil Nadu
[B]Kerala
[C]Maharashtra
[D]Karnataka
Answer: Kerala
Notes:
Kerala has won the 61st National School Athletics championship at Olympian Rahman Stadium in Kozhikode, Kerala. This is for the 19th consecutive time Kerala becomes the champions in the event. Tamil Nadu stood at second position and Maharashtra was at third position.
10. Which company has become the most valuable publicly-traded company in the world?
[A]Alphabet
[B]Apple
[C]Facebook
[D]Microsoft
Answer: Alphabet
Notes:
Alphabet Inc. (GOOGL.O), Google’s parent company, has become the most valued publicly-traded company in the world. Alphabet’s market cap rose to around $570 billion as against Apple $534 billion. This is reportedly the first time google’s value has exceeded that of Apple’s since 2009. .

GKToday publishes 20 questions with explanations every day in its Current Affairs - 2020 Daily MCQ Series in Android App for nominal fee of Rs. 750/- a year. Download Now


Category: Daily Current Affairs Quiz

« »

Comments