Weekly Current Affairs Revision Notes: July 8-14, 2019

Here is the one liner version of current affairs quizzes of GKToday from July 8 to 14, 2019. This post is published every Monday.

A dynamic PDF compilation of Current Affairs Revision Notes of Last 2 years and updated till date can be purchased from this link.

1. Who is the author of the book “War over Words: Censorship in India, 1930-1960”?
Answer: Devika Sethi

2. Which UT / state has decided to introduce Bi-cycle sharing scheme?
Answer: Puducherry

3. Arinjeeta Dey, who won silver in 2019 World Youth Cup, is from which state?
Answer: West Bengal

4. Reliance Jio has partnered with which social media platform for its Digital Udaan?
Answer: Facebook

5. Which public sector bank has set up a centralized hub Cen-MARG to process retail and MSME loans?
Answer: Punjab & Sind Bank

6. Which Indian manufacturing plant has been included in the WEF’s Global Lighthouse Network (GLN)?
Answer: Tata Steel Kalinganagar

7. India’s first design development centre ‘Fashionova’ has recently launched in which of the following cities?
Answer: Surat

8. The Kargil Tribute Song has been composed by which noted Hindi lyricist?
Answer: Sammer Anjaan

9. Who is the current chief of National Skill Development Corporation (NSDC)?
Answer: Anil Manibhai Naik

10. What is the theme of 2019 edition of International Co-operative Day (ICD)?
Answer: Coops 4 Decent Work

11. Which state government has decided to produce its own seeds under brand name Sah-Beej?
Answer: Madhya Pradesh

12. Who has been appointed as Head of Cricket at the National Cricket Academy (NCA)?
Answer: Rahul Dravid

13. Budj Bim Cultural Landscape is located in which country?
Answer: Australia

14. The Asia’s first Six Sigma Institute of Mountain Medicines and High Altitude Rescue is set to come up in which Indian state?
Answer: Uttarakhand

15. The term Utkarsh 2022 in news is related to which organization?
Answer: RBI

16. Which new method has been identified for predicting monsoon?
Answer: Beryllium-7

17. Which new section has been inserted in the SEBI Act to act against entities that tamper or destroy electronic databases?
Answer: Section 15HAA

18. Which place in Kerala is slated to be home of India’s first elephant rehabilitation centre?
Answer: Kottoor

19. India’s first cow sanctuary is located in which district of Madhya Pradesh?
Answer: Agar Malwa

20. The Union Government has launched which human atlas initiative for holistic understanding of human body?
Answer: Manav

21. Who has become the first Indian sprinter to win Gold in the 100m event at the 30th World University Games (WUG-2019)?
Answer: Dutee Chand

22. The famous Kataragama temple is located in which country?
Answer: Sri Lanka

23. The Skill development training programme for jail inmates has started in which district of Assam?
Answer: Bongaigaon

24. Who has been adjudged as the AIFF Men’s Footballer of the Year 2019?
Answer: Sunil Chhetri

25. Which state government has recently implemented Center’s Witness Protection Scheme (WPS)?
Answer: Odisha

26. Who has been appointed as the new chief of the Directorate General of Civil Aviation (DGCA)?
Answer: Arun Kumar

27. Who has been appointed CMD of Bharat Sanchar Nigam Limited (BSNL)?
Answer: Pravin Kumar Purwar

28. The Amrabad Tiger Reserve (ATR) is located in which state?
Answer: Telangana

29. The Plan Bee, which won the Indian Railways ‘s Best Innovation Award, is associated to which railway zone?
Answer: Northeast Frontier Railway

30. The 2019 Women Startup Summit (WSS) is scheduled to be held in which city?
Answer: Kochi

31. Prasar Bharati has signed MoU with which IIT for research collaboration in newly emerging technologies?
Answer: IIT Kanpur

32. On which date, the 2019 edition of World Population Day (WPD) is observed?
Answer: July 11

33. Who has been sworn-in as the new Prime Minister of Greece?
Answer: Kyriakos Mitsotakis

34. Which Indian movie has won the NETPAC Award for Best Asian Film at the 23rd Bucheon Film Festival 2019?
Answer: Gully Boy

35. Under whose chairmanship, the 2nd India-Russia Strategic Economic Dialogue (IRSED) was held in New Delhi?
Answer: Rajiv Kumar

36. Under which section of UAPA act of 1967, the Government of India (GoI) has banned Sikhs for Justice (SFJ)?
Answer: Section 3(1)

37. Which European country has decided to impose a green tax on plane tickets from 2020?
Answer: France

38. Which pharmaceutical company has become the India’s first company to launch Romiplostim to treat chronic ITP?
Answer: Intas

39. The Prosecco hills is located in which country?
Answer: Italy

40. Which IT company has partnered with AICTE to equip students with career skills?
Answer: TCS

41. Which Indian weightlifter has won Gold in 81 kg category at the 2019 Commonwealth Championships in Apia?
Answer: Ajay Singh

42. Who has been appointed as Secretary of Overseas Indian Affairs?
Answer: Vikas Swarup

43. Which is the India’s most expensive office location , as per Commercial Real Estate Services (CBRE)’s latest survey?
Answer: Connaught Place

44. The Operation Thirst has been launched by which Indian organisation?
Answer: Indian Railway

45. Which international organisation has released the 2019 global Multidimensional Poverty Index (MPI)?
Answer: UNDP

46. The Residential Asset Price Monitoring Survey (RAPMS) has been conducted by which Indian organisation?
Answer: RBI

47. Who has been elected as the new President of the European Parliament?
Answer: David Sassoli

48. Which state government has announced Rs 10k monthly allowance for Padma Shri awardees?
Answer: Odisha

49. The first-ever Global Conference for Media Freedom was held in which city?
Answer: London

50. The Film Division of India (FDI) has launched a documentary film club “KSHITIJ” in which city?
Answer: Mumbai

51. The Asia’s largest solar Power project is located in which district of Madhya Padesh?
Answer: Rewa

52. Who has been appointed as MD & CFO of the World Bank (WB)?
Answer: Anshula Kant

53. Anthony Amalraj is associated to which sports?
Answer: Table Tennis

54. M J Radhakrishnan, who passed away recently, was the renowned film maker of which regional cinema?
Answer: Malayalam

55. The first-ever Himalayan states’ conclave is slated to be held in which state?

Answer: Uttarakhand

56. Which Indian organization has collaborated with Ministry of Health to conduct largest pan-India oral health survey?
Answer: AIIMS

57. The rare footage of 1948 film Vande Mataram has become part of NFAI. The film was directed by whom?
Answer: Ram Gabale

58. The researchers of which country have found that Electronic cigarettes damage brain stem cells?
Answer: United States

59. The Agri-Business Incubation Centre in Raipur has been set up under which central scheme?
Answer: RAFTAAR

60. The 2019 Kharchi Puja Festival has celebrated in which state?
Answer: Tripura

A dynamic PDF compilation of Current Affairs Revision Notes of Last 2 years and updated till date can be purchased from this link.

Monthly Current Affairs Quiz Compilation is also available in GKToday's Academy App for Android Mobiles. Download Now


Category: Daily Current Affairs Quiz

« »

Comments

  • Suraj Khadake
    Reply

    Font Size Make Bigger

  • Jyoti Koranga
    Reply

    Weekly current affairs format work is very good.

  • Rashmi Darode
    Reply

    Very good work😊
    It is very beneficial for the revision.

  • suni
    Reply

    very nice…and very useful

  • Imran Shaikh
    Reply

    Very useful to next generation.. if youth

  • AJAY
    Reply

    Its good intiative.my request is kindly post the news which related to single cluster like post all appointment in one place and all international news post in one place.then it is easy to remember the things

  • Ravindra km
    Reply

    Very helpful to Gk today readers for revisions

  • Onkar Pawar
    Reply

    Devika Sethi asked in SBI mains 10 Aug Today