Weekly Current Affairs Revision Notes: July 29 – August 04, 2019

Here is the one liner version of current affairs quizzes of GKToday from July 29 to August 04, 2019.

A dynamic PDF compilation of Current Affairs Revision Notes of Last 2 years and updated till date can be purchased from this link.

1. The 3rd edition of Khelo India Youth Games (KIYG-2020) is scheduled to be held in which city?

Answer: Guwahati
2. The Hindu Economic Forum (HEF) has launched its national chapter in which country recently?

Answer: Nepal
3. The scientists at which IIT have developed two-finger robotic hand to help paralysed stroke patients?

Answer: IIT-Kanpur
4. Which is the host country for the 2019 edition of World Hepatitis Day (WHD)?

Answer: Pakistan
5. Jaipal Reddy, who passed away recently, was the veteran leader of which political party?

Answer: INC
6. Which Union territory has recently got BCCI affiliation?

Answer: Chandigarh
7. Who has been appointed as the new Director General of Military Operations (DGMO) of the Indian Army ?

Answer: Paramjit Singh
8. Which Indian sand artist has won People’s Choice Award in US?

Answer: Sudarsan Pattnaik
9. Which Indian woman boxer has won gold in the 51kg category at the 23rd President’s Cup?

Answer: Mary Kom
10. The 5th International Dharma-Dhamma conference was held in which city?

Answer: Rajgir
11. India’s 7th Economic Census has started from which state?

Answer: Tripura
12. The 22nd National Conference on e-Governance 2019 is scheduled to be held in which North-Eastern state of India ?

Answer: Meghalaya
13. The scientists of which country have developed a statistical model that predict pollution levels using oceans’ memory?

Answer: China & United States
14. Donkupar Roy, who passed away recently, was the speaker of which state assembly?

Answer: Meghalaya
15. Who has been appointed chairman of the Public Accounts Committee (PAC)?

Answer: Adhir Ranjan Chowdhury
16. Who has been appointed as the new Director General (DG) of Border Security Force (BSF)?

Answer: VK Johri
17. The Deep Ocean Mission (DOM) is slated to be launch by which union ministry?

Answer: Ministry of Earth Sciences
18. Which country has been invited as a partner country for Gita Jayanti Mahotsav 2019 of India?

Answer: Nepal
19. NITI Aayog has partnered with which social networking site to promote women entrepreneurs?

Answer: WhatsApp
20. The researchers at which IIT have developed eco-friendly solar cells using kumkum dye?

Answer: IIT Hyderabad
21. Who clinched the Formula One German Grand Prix 2019?

Answer: Max Verstappen
22. Who has been appointed the new Finance Secretary of India?

Answer: Rajiv Kumar
23. Shawala Teja Singh temple, which is in news recently, is located in which country?

Answer: Pakistan
24. The researchers of which institute have discovered a new species of vine snake from the Western Ghats that dates back 26 million years?

Answer: IISc – Bengaluru
25. According to the 2018 Tiger Census report, which state has recorded highest number of tigers?

Answer: Madhya Pradesh
26. The Union Government has recently imposed definitive anti-dumping duty on PTA imports from which countries?

Answer: South Korea & Thailand
27. The Ministry of Culture has recently included which language in Senior/Junior Fellowships for Artistes?

Answer: Santhali
28. Who has become the first IAF pilot to complete wingsuit skydive jump?

Answer: Tarun Chaudhri
29. The Union Cabinet has approved the setting up of ISRO Technical Liaison Unit (ITLU) in which city?

Answer: Moscow
30. Jerlin Anika, who won gold at the 2019 World Deaf Youth Badminton Championships, is from which state?

Answer: Tamil Nadu
31. The 52nd ASEAN Foreign Ministers’ Meeting (AMM-52) has taken place in which city?

Answer: Bangkok
32. Which former Indian Cricketer has been honoured with Bharat Gaurav Award?

Answer: Kapil Dev
33. Who has become the first cricketer to reach 1000 runs, 100 wickets in T20Is?

Answer: Ellyse Perry
34. Which city has been named world’s best student city in the QS Best Student Cities Ranking?

Answer: London
35. What is the theme of the 2019 edition of World Day Against Trafficking in Persons?

Answer: Human Trafficking: call your government to action
36. Who won the IBC 2019 International Honour for Excellence ?

Answer: Andy Serkis
37. The Innovation for Clean Air (IfCA) has been launched by India & which country in Bangaluru?

Answer: UK
38. Which union ministry has launched the Atal Community Innovation Centre (ACIC) in New Delhi?

Answer: Ministry of Petroleum and Natural Gas
39. The National Security Guard (NSG) works under which union ministry?

Answer: Ministry of Home Affairs
40. Which technical giant has partnered with Apollo Hospitals to fight cardiovascular diseases?

Answer: Microsoft
41. Which Indian personality has been honoured with the prestigious 2019 Ramon Magsaysay Award?

Answer: Ravish Kumar
42. The Union Government has set up KABIL for what purpose?

Answer: To ensure supply of critical Minerals
43. On pilot basis, the One Nation-one Ration Card scheme has been implemented in which states?

Answer: Telangana, Andhra Pradesh, Maharashtra and Gujarat
44. Which state government has launched ‘Save Green, Stay Clean’ campaign?

Answer: West Bengal
45. Which state / UT has announced free electricity for people using up to 200 units under a domestic connection?

Answer: Delhi
46. Aishwary Pratap Singh Tomar is associated to which sports?

Answer: Shooting
47. Who is the author of the book “Tools and Weapons: The Promise and The Peril of the Digital Age”?

Answer: Brad Smith
48. The Indian Institute of Forest Management (IIFM) is located in which city?

Answer: Bhopal
49. What is the theme of the 2019 edition of World Breastfeeding Week (WBW)?

Answer: Empower Parents, Enable Breastfeeding
50. Which union ministry is conducting India’s first national Time Release Study (TRS)?

Answer: Ministry of Finance
51. Which Indian personality has been honoured with the highest award of Republic of Guinea “National order of Merit”?

Answer: Ram Nath Kovind
52. Which country has officially withdrawn from Intermediate-Range Nuclear Forces Treaty (INF)?

Answer: United States
53. Which state government has launched Vhali Dikri Yojna for the welfare of girl child?

Answer: Gujarat
54. Which bank has become the first Indian bank to link up with China’s National Advance Payment System (CNAPS)?

Answer: SBI
55. Devadas Kanakala, who passed away recently, was the veteran actor of which regional cinema?

Answer: Telugu
56. Which Indian-origin personality has been crowned Miss England 2019?

Answer: Bhasha Mukherjee
57. The Census 2021 will be conducted in how many scheduled languages?

Answer: 18
58. As per which article of the constitution, Supreme Court has ruled that a judicial magistrate has power to direct accused to give voice samples?

Answer: Article 142
59. As per which committee’s report, UGC has recommended 20 institutions for Institutes of Eminence (IoE)?

Answer: N Gopalaswami committee
60. The researchers at which IIT has developed Hydro Thermal Carbonization (HTC) technology for solid waste management?

Answer: IIT Kharagpur

A dynamic PDF compilation of Current Affairs Revision Notes of Last 2 years and updated till date can be purchased from this link.

GKToday publishes 20 questions with explanations every day in its Current Affairs - 2020 Daily MCQ Series in Android App for nominal fee of Rs. 750/- a year. Download Now


Category: Daily Current Affairs Quiz

« »

Comments

  • Happu Singh..
    Reply

    One nation one ration pilot basis project is also implemented by Hydrabad but you do not mentioned….

  • CHANDAN KUMAR JHA
    Reply

    Thank u so much sir..It is top class initiatives….

  • Haichikambe Pame
    Reply

    Good job–way to go!!

  • Sayan
    Reply

    Truly appreciate the initiatives