Weekly Current Affairs Revision Notes: July 15-21, 2019

Here is the one liner version of current affairs quizzes of GKToday from July 15 to 21, 2019. This post is published every Monday.

A dynamic PDF compilation of Current Affairs Revision Notes of Last 2 years and updated till date can be purchased from this link.

1. Who won the men’s title at the 2019 Wimbledon tennis tournament?

Answer: Novak Djokovic
2. Who has been adjudged player of the tournament at the 2019 ICC Cricket World Cup?

Answer: Kane Williamson
3. Pardeep Singh, who has created a new Commonwealth record in the clean and jerk category, is from which state?

Answer: Punjab
4. Which Indian woman wrestler has won gold in the 53kg category at Yasar Dogu International in Istanbul?

Answer: Vinesh Phogat
5. Which state has become the first Indian state to have water policy?

Answer: Meghalaya
6. Which Indian movie has won the Best Feature Film award at the 2019 SAARC film festival?

Answer: Nagarkirtan
7. Which state government has observed the first-ever Save Water Day on 12th July?

Answer: West Bengal
8. Who has been appointed the new Governor of Himachal Pradesh?

Answer: Kalraj Mishra
9. Hussain Muhammad Ershad, who passed away recently, was the former military dictator of which country?

Answer: Bangladesh
10. The Spektr-RG space telescope is a joint venture of which of the following countries?

Answer: Russia & Germany
11. Which Bollywood personality is set to be honoured with honorary doctorate by Melbourne’s La Trobe University?

Answer: Shah Rukh Khan
12. Which Indian surgeon has been conferred the Honorary Fellowship of The Royal College of Surgeons (FRCS) of Thailand?

Answer: P Raghu Ram
13. Which of the following NBFCs has become the first NBFC to get $100 million loan from AIIB for Green Energy Funding?

Answer: L&T Finance Holdings
14. Who won the women’s title at the 2019 Wimbledon tennis tournament?

Answer: Simona Halep
15. Which state has become the first Indian state to get fund through World Bank’s climate resilience program?

Answer: Kerala
16. Which former SC Judge of India has been appointed as an International Judge of the Singapore International Commercial Court (SICC)?

Answer: Arjan Kumar Sikr
17. The Kasarkod beach is located in which state?

Answer: Karnataka
18. The researchers at which Indian institute have developed technology to pack microbial strains in tiny capsules?

Answer: Indian Institute of Spices Research (IISR), Kozhikode
19. What is the theme of 2019 edition of World Youth Skills Day (WYSD)?

Answer: Learning to learn for life and work
20. Which Indian organisation has published the first comprehensive census of orchids of India “Orchids of India : A Pictorial Guide”?

Answer: Botanical Survey of India
21. Who has been selected for Sangeet Natak Akademi Fellowships in the field of performing arts?

Answer: Zakir Hussain
22. Ursula von der Leyen, who has been elected as the European Commission’s first female president, is from which country?

Answer: Germany
23. Swarup Dutta, who passed away recently, was the veteran actor of which regional cinema?

Answer: Bengali
24. The researchers at which University have developed a low-cost filter to remove arsenic from water?

Answer: Tezpur University
25. Which state / UT government has launched “Happiness Utsav” in its schools?

Answer: Delhi
26. Vijayveer Sidhu is associated to which sports?

Answer: Shooting
27. The International Shark Awareness Day (ISAD) is observed on which date?

Answer: July 14
28. From which city, the first-ever international commercial flight from Madhya Pradesh has launched?

Answer: Indore
29. Which Indian organisation has decided to develop the Broadband Readiness Index (BRI) for Indian States and Union Territories (UT)?

Answer: ICRIER
30. The Markandeshwar temple is located on the bank of which river in Maharashtra?

Answer: Wainganga
31. Which state government has raised financial aid for Martyrs’ Kin to Rs.1 crore?

Answer: Maharashtra
32. Which country has become the 76th signatory country to join the International Solar Alliance (ISA) Framework Agreement?

Answer: Palau
33. Which Indian woman sprinter has won gold in the 200m race at “Tabor Athletics”?

Answer: Hima Das
34. Which Indian Government campaign has won the Pacific Asia Travel Association (PATA) Gold Award 2019 in the “Marketing – Primary Government Destination” category?

Answer: Find the Incredible You
35. Who is the author of the book “Kargil: Untold stories from the War”?

Answer: Rachna Bisht Rawat
36. Which Indian organisation has introduced web-based application system for contribution from Fund of Funds for Startups (FFS)?

Answer: SIDBI
37. Which Indian woman cricketer has been conferred the 2018 Arjuna Award?

Answer: Smriti Mandhana
38. The Union Cabinet has approved Inter-Institutional Agreement between India and which country for 3D bioprinting & regenerative medicine?

Answer: United States
39. The 2019 World Day for International Justice (WDIJ) is observed on which date?

Answer: July 17
40. The World Health Organization (WHO) has declared Ebola outbreak as global health emergency in which African country?

Answer: DR Congo
41. Which Indian cricketer has been inducted into ICC Hall of Fame?

Answer: Sachin Tendulkar
42. Which state / UT Cricket Association has been granted the status of a Full Member of the BCCI?

Answer: Pondicherry
43. Paramarsh scheme is associated to which union ministry?

Answer: Ministry of HRD
44. What name has been given to the recently launched UGC Guide to Student Induction Programme (SIP)?

Answer: Deeksharambh
45. On which date, the Nelson Mandela International Day (NMID) is observed?

Answer: July 18
46. Motihari- Amlekhgunj petroleum pipeline project, sometimes seen in news, is connected to India & which country?

Answer: Nepal
47. The ‘Medicine from the Sky’ is the pilot project of which state government?

Answer: Telangana
48. ICC has suspended which country’s Cricket Federation with immediate effect for breach of constitution?

Answer: Zimbabwe
49. Which Indian golfer has won the FCG Callaway Junior world Golf Championship 2019?

Answer: Arjun Bhati
50. Which state / UT police has launched the new e-challan system for the use of Traffic Police?

Answer: Delhi
51. The 10th Jagran Film Festival (JFF-2019) has started in which city?

Answer: New Delhi
52. The Andhra Bank has partnered with which company to launch AI chatbot “ABHi”?

Answer: Floatbot
53. Which former Indian athlete has been nominated for IAAF Veteran Pin?

Answer: PT Usha
54. The 5th International Police Expo 2019 was held at which city?

Answer: New Delhi
55. Prithu Gupta is associated to which sports?

Answer: Chess
56. The Indian women team has defeated which team to won Gold at the 21st Commonwealth Table Tennis Championship 2019?

Answer: Singapore
57. The 2019 Durand Cup is slated to be held in which state?

Answer: Kolkata
58. The scientists of which country have developed a concept named Ramanujan Machine?

Answer: Israel
59. Which section of the Wildlife Protection Act of 1972 empowers the states to send a list of wild animals to the Centre requesting it to declare them vermin for selective slaughter?

Answer: Section 62
60. The AIFF Golden Baby Leagues handbook 2019-20 is associated to which sports?

Answer: Football

A dynamic PDF compilation of Current Affairs Revision Notes of Last 2 years and updated till date can be purchased from this link.

GKToday publishes 20 questions with explanations every day in its Current Affairs - 2020 Daily MCQ Series in Android App for nominal fee of Rs. 750/- a year. Download Now


Category: Daily Current Affairs Quiz

« »

Comments