Weekly Current Affairs Revision Notes: August 12-18, 2019

Here is the one liner version of current affairs quizzes of GKToday during August 12-18, 2019.

A dynamic PDF compilation of Current Affairs Revision Notes of Last 2 years and updated till date can be purchased from this link.

1. Which Indian wrestler won gold in the 65kg category at 2019 Tbilisi Grand Prix Wrestling tournament?

Answer: Bajrang Punia
2. Which Indian sportsperson has won the men’s title at the 2019 Hyderabad Open badminton championship?

Answer: Sourabh Verma
3. Which Indian Armed force has launched “Mission Reach Out” in Jammu?

Answer: Indian Army
4. Which Indian journalist has won the 2019 Prem Bhatia Award for political reporting?

Answer: Rajdeep Sardesai
5. Who is set to be the first woman president of the Indian National Science Academy (INSA)?

Answer: Chandrima Shaha
6. India’s first health-focused credit card has been launched by which bank?

Answer: RBL Bank
7. Which museum has become the most visited museum in the Asian sub-continent?

Answer: Virasat-e-Khalsa
8. Reliance Jio has partnered with which tech company to offer cloud infra for businesses?

Answer: Microsoft
9. What is the theme of the 2019 edition of International Youth Day (IYD)?

Answer: Transforming education
10. Which cricket board has launched transgender and gender diverse policy?

Answer: Australia
11. Aishwarya Pissay, who has become the first Indian to claim a world title in motorsports, is from which city?

Answer: Bengaluru
12. Which state has become the first state in India to implement the National Policy on Biofuels?

Answer: Rajasthan
13. Holmberg 15A, which is in news recently, is associated to which field?

Answer: Black Hole
14. Which state government has created world record by planting 22-cr saplings in a day?

Answer: Uttar Pradesh
15. The Department of Personnel and Training (DoPT) has reduced the minimum period of Child Care Leave (CCL) from 15 days to ________?

Answer: 5
16. Who is slated to be felicitated with the 2019 Charlie Chaplin Award by the British Academy’s Los Angeles branch?

Answer: Steve Coogan
17. Who is the author of the book ‘Sridevi: Girl Woman Superstar?

Answer: Satyarth Nayak
18. The patriotic song ‘Watan’, which has been produced by Doordarshan, is sung by which singer?

Answer: Javed Ali
19. Which airline is set to become the first Indian airline to fly over the North Pole?

Answer: Air India
20. Newly-Discovered Kajin Sara Lake is located in which country?

Answer: Nepal
21. Which union ministry has launched Swaccha Survakshan Grameen?

Answer: Ministry of Jal Shakti
22. The famous ‘Panchamirtham’ of Palani temple has recently got GI tag. The temple is located in which state?

Answer: Tamil Nadu
23. The researchers at which IIT have developed low-cost blood test device?

Answer: IIT Kharagpur
24. Who has become the first Indian chef to receive French honour?

Answer: Priyam Chatterjee
25. Which organisation has launched a special drive code named ‘Operation Number Plate’?

Answer: RPF
26. Who has been elected as the new President of Guatemala?

Answer: Alejandro Giammattei
27. As per Pradhan Mantri Kisan Maan-Dhan Yojana (PM-KMY), a monthly pension of how much amount will be provided to eligible farmers on attaining the age of 60?

Answer: Rs 3000
28. On which date, the 2019 edition of World Elephant Day (WED) is observed recently?

Answer: August 12
29. On which date, the 2019 edition of World Organ Donation Day (WODD) is observed recently?

Answer: August 13
30. Who is the head of high level committee on CSR, which recommended CSR expenditure to be made tax deductible expenditure?

Answer: Injeti Srinivas
31. The researchers at which IIT have developed bone substitutes from eggshells?

Answer: IIT Hyderabad
32. The researchers at which IIT have developed industrial and field robot ‘GraspMan’?

Answer: IIT Madras
33. Who has become the first Indian to win gold at the World Junior Wrestling Championships after 18 years?

Answer: Deepak Punia
34. Which state has got award at the World Education Summit-2019?

Answer: Rajasthan
35. VB Chandrasekhar, who passed away recently, was associated to which sports?

Answer: Cricket
36. Which former Indian athlete has been appointed as a member of the Athletes Commission of the Asian Athletics Association (AAA)?

Answer: PT Usha
37. Which state government has launched a programme for student entrepreneurs “E Step”?

Answer: Karnataka
38. India’s first private Space Science Museum has opened in which city?

Answer: Hyderabad
39. Advait Bhartia, who recently climbed Mount Kilimanjaro, is from which city?

Answer: Pune
40. Who is the author of the book “Kashmir’s Untold Story: Declassified”?

Answer: Iqbal Chand Malhotra
41. The National Tribal Festival “Aadi Mahotsav” has started in which region?

Answer: Ladakh
42. Rizia Rahman, who passed away recently, was the renowned novelist of which country?

Answer: Bangladesh
43. Which state government has decided to set up Atal Bihari Vajpayee residential schools for children of labourers?

Answer: Uttar Pradesh
44. Which state government has rolled out the Grama and Ward Volunteer system ?

Answer: Andhra Pradesh
45. Who has been awarded Tamil Nadu government’s Dr. A.P.J. Abdul Kalam Award?

Answer: Kailasavadivoo Sivan
46. Madan Mani Dixit, the veteran Litterateur & Journalist has passed away. He was from which country?

Answer: Nepal
47. Jyske Bank, which has launched world’s first negative interest rate mortgage, is associated to which country?

Answer: Denmark
48. India’s first National Essential Diagnostics List (NEDL) has finalized by which organisation?

Answer: ICMR
49. SUPRA Scheme, which is in news recently, is associated to which field?

Answer: Science & Technology
50. Which union ministry has launched the 5th edition of Swachh Survekshan 2020 (SS 2020)?

Answer: Ministry of Housing and Urban Affairs

A dynamic PDF compilation of Current Affairs Revision Notes of Last 2 years and updated till date can be purchased from this link.

The above quiz has 10 questions. GKToday is publishing 20 questions with explanations every day in its Current Affairs - 2020 Daily MCQ Series in Academy App for nominal fee of Rs. 750/- a year. Download Now


Category: Daily Current Affairs Quiz

« »

Comments