World History MCQs
World History Multiple Choice Quiz Questions (MCQs) on Ancient World History, Medieval World History and Modern World History for various UPSC, PCS and other Competitive Examinations.
31. Which two countries are the parties involved in the “Algiers Accords”?
[A] Iran and United States of America
[B] Iran and United Kingdom
[C] Iran and Russia
[D] Iran and Saudi Arabia
Show Answer
Correct Answer: A [Iran and United States of America]
Notes:
Iran and the United States of America are the two countries that are the parties involved in the “Algiers Accords”. The Algiers Accords of January 19, 1981, was a set of agreements between the United States and Iran to resolve the Iran hostage crisis, brokered by the Algerian government and signed in Algiers on January 19, 1981. The crisis arose from the takeover of the American embassy in Tehran on November 4, 1979, and the taking hostage of the American staff there. By this accord, the 52 American citizens were set free and able to leave Iran.
32. From which country, Iraq gained independence in 1932?
[A] United Kingdom
[B] France
[C] Italy
[D] Netherlands
Show Answer
Correct Answer: A [United Kingdom]
Notes:
Iraq gained independence in 1932 from the United Kingdom. In April 1920 the British Mandate of Mesopotamia was created under the authority of the League of Nations. A British-backed monarchy joining the vilayets into one Kingdom was established in 1921 under Faisal I of Iraq. The Hashemite Kingdom of Iraq gained independence from the UK in 1932.
33. Malaysia got its independence from which of the following country?
[A] France
[B] Germany
[C] USA
[D] UK
Show Answer
Correct Answer: D [UK]
Notes:
Malaysia is an island country which is located in the south east Asia. The country was a British Protectorate until 1957.
34. Consider the following statements with respect to the ‘Mandate’ System:
- The ‘Mandate’ system was invented after the WWI.
- Under the Mandate system, West Asia territories of the erstwhile Ottoman Empire was divided between Britain and France.
Which of the above is / are correct?
[A] Only 1
[B] Only 2
[C] Both 1 and 2
[D] None of the above
Show Answer
Correct Answer: C [Both 1 and 2]
Notes:
After the WWI was over, the question of dividing the colonies and territories of defeated parties arose. It was solved by the ‘Mandate’ system which was devised in the charter of League of Nations. Theoretically, these mandate holders were supposed to oversee a transition to ‘responsible governments’ in their mandated countries. But, imperial powers had secretly divided these areas between themselves as spoils of war. So, statement 1 is correct. The Ottoman Empire had lost in the WWI. Previously, it had controlled a large area in the West Asia, which was to be taken away. Britain and France decided to split these areas among themselves. Consequently, Britain took Transjordan, Iraq and Palestine under its ‘Mandate’; France received ‘Syria’ and ‘Lebanon’. Elsewhere, Japan, South Africa, Portugal, etc. benefited from the ‘Mandate’ system. So, statement 2 is correct.
35. Consider the following statements:
- The British Empire was the biggest in the world in terms of number of people over whom it ruled, but the French Empire was biggest in the world in terms of the area under its rule.
- Liberia was the only country in Africa that was free from the colonial rule at the end of WWI.
Which of the above is / are correct?
[A] Only 1
[B] Only 2
[C] Both 1 and 2
[D] Neither 1 nor 2
Show Answer
Correct Answer: D [Neither 1 nor 2 ]
Notes:
At the end of 19th century, the British Empire was the biggest in the world, both in terms of the number of people over whom it rules and the area under its rule. The population of her colonial possessions extending over an area of 23 million square kilometer was about 400 millions. France ruled over an empire of over 10 million square kilometer inhabited by over 50 million people. So, statement 1 is incorrect. Within a short period of time after the beginning of ‘Scramble for Africa’, European imperial powers had carved it out among themselves. In the Berlin Congress, entire Africa was divided between different European powers. At the end of WWI, only Liberia and Ethiopia were free from any sort of colonial control. So, statement 2 is incorrect.
36. Name the country where the first Industrial Revolution took place.
[A] America
[B] Great Britain
[C] Germany
[D] France
Show Answer
Correct Answer: B [Great Britain]
Notes:
The Industrial Revolution was the transition to new manufacturing processes in the period from about 1760 to sometime between 1820 and 1840. It began in Great Britain and then spread to Western Europe and the United States.
37. Which one of the following U.S. President visited China in 1972 for strengthening diplomatic ties?
[A] Richard Nixon
[B] George Bush (Senior)
[C] D. Eisenhower
[D] J. F. Kennedy
Show Answer
Correct Answer: A [Richard Nixon]
Notes:
On February 21, 1972, President Richard M. Nixon arrived in China, becoming the first U.S. president to do so since China was established in 1949. This was an important event because the U.S. was seeking to improve relations with a Communist country during the Cold War.
38. Who advocated Nazism in Germany?
[A] Fedrick William IV
[B] Adolf Hitler
[C] Bismark
[D] William III
Show Answer
Correct Answer: B [Adolf Hitler]
Notes:
German dictator Adolf Hitler (1889-1945) advocated Nazism in Germany. led the extreme nationalist and racist Nazi party and served as chancellor-president of Germany from 1933 to 1945. Nazism advocated militant nationalism, war and aggressive imperialism and precipitated the outbreak of the Second World War. Nazism under Hitler led to the extermination of approximately 6 million Jews.
39. Which of the following is correct with respect to ‘Marshall Plan’?
[A] A treaty to denuclearise Libya by NATO
[B] Europe reconstruction plan after the ravage of the 2nd World War.
[C] A US policy to rapidly increase its nuclear arsenal
[D] None of the above
Show Answer
Correct Answer: B [Europe reconstruction plan after the ravage of the 2nd World War.]
Notes:
The Marshall Plan was an American initiative passed in 1948 to aid Western Europe, in which the United States gave over $12 billion in economic assistance to help rebuild Western European economies after the end of World War II. Thus, b is the correct answer.
40. Which of these is one of the ships sailed for Magellan?
[A] Great Amtadore
[B] Victoria
[C] San Diego
[D] Thesius
Show Answer
Correct Answer: B [Victoria]
Notes:
Spain planned to reach the east by sailing westwards. On August 10, 1519, Ferdinand Magellan had sailed with five Spanish ships – namely, Trinidad, San Antonio, Concepcion, Victoria, and Santiago- from the port of Sevilla.