World History MCQs
World History Multiple Choice Quiz Questions (MCQs) on Ancient World History, Medieval World History and Modern World History for various UPSC, PCS and other Competitive Examinations.
11. What was the name of Rome’s first written laws?
[A] Gravitas
[B] Triumvirates
[C] Consuls
[D] Twelve Tables
Show Answer
Correct Answer: D [Twelve Tables]
Notes:
Rome’s first written laws were called Twelve Tables. The Romans codified their laws in 450 B.C. on twelve bronze tablets. These codified laws helped and protected the common people.
12. Which of the following factors led to the decline of European nobles in Late Middle Age?
[A] Rise of nation states
[B] Decreasing importance of towns and cities
[C] Increase in influence of serfs
[D] Collapse of international trade
Show Answer
Correct Answer: A [Rise of nation states]
Notes:
Rise of nation states led to the decline of European nobles in Late Middle Age. Primarily, the emergence of strong European monarchs led to a decline in the power and authority of the feudal lords.
13. Which of the following was the central theme of most Renaissance art and literature?
[A] People
[B] God
[C] Jesus
[D] None of the above
Show Answer
Correct Answer: A [People]
Notes:
The central theme of most Renaissance art and literature was the ‘Person’. The new Renaissance person was viewed as the maker of his own destiny rather than being a helpless plaything in the hands of supernatural forces.
14. The American War of Independence took place in which of the following years?
[A] 1776
[B] 1783
[C] 1789
[D] 1796
Show Answer
Correct Answer: A [1776]
Notes:
The American Revolution which is also called the U.S. War of Independence, was the insurrection fought between 1775 and 1783. The 13 colonies of Great Britain threw off British rule to establish the sovereign United States of America, founded with the Declaration of Independence in 1776.
15. Which of the following was the root cause of all political unrest in France?
[A] Feudalism
[B] Raised prices
[C] Bourbon Monarchy
[D] None of the above
Show Answer
Correct Answer: C [Bourbon Monarchy ]
Notes:
The Bourbon Monarchy was the root cause of all the political unrest in France. The Bourbon dynasty was ruling over France and Louis XIV who was the King of France reigned from 1661 to 1715.
16. Who was responsible for the unification of Germany?
[A] Bismarck
[B] Garibaldi
[C] Count Cavour
[D] Giueseppe Mazzini
Show Answer
Correct Answer: A [Bismarck]
Notes:
King Wilhelm, I became the King of Prussia and he appointed Otto von Bismarck as the Minister-President and Foreign Minister on 23 September 1862. He favoured a ‘blood-and-iron’ policy to create a united Germany under the leadership of Prussia.
17. Which of the following was the official name of Lenin’s new government?
[A] The Soviet of the People’s Commissars
[B] The Politburo
[C] The Executive Committee
[D] The Supreme Soviet
Show Answer
Correct Answer: A [The Soviet of the People’s Commissars]
Notes:
The Soviet of the People’s Commissars was the official name of Lenin’s new government. Vladimir Lenin became the head of the new government of the Russian Soviet Federative Socialist Republic.
18. Which of the following treaties ended World War II?
[A] Peace treaties
[B] Geneva Conference
[C] Treaty of Versailles
[D] None of these
Show Answer
Correct Answer: A [Peace treaties]
Notes:
The Allied powers principally the United Kingdom, Soviet Union, United States, and France which came out victorious negotiated the details of peace treaties with Italy, the minor Axis powers (Romania, Hungary, Bulgaria), and Finland, following the end of World War II in 1945.
19. Which revolution was formally brought to an end through the “Coup of 18 Brumaire”?
[A] American Revolution
[B] French Revolution
[C] Russian Revolution
[D] Serbian Revolution
Show Answer
Correct Answer: B [French Revolution]
Notes:
The coup of 18 Brumaire was happened on 9 November 1799 in France, which brought General Napoleon Bonaparte to power as First Consul of France and in view of most historians ended the French Revolution. This bloodless coup overthrew the Directory, replacing it with the French Consulate.
20. Which country was the location of “Battle of Dien Bien Phu”?
[A] Cambodia
[B] Laos
[C] Vietnam
[D] Philippines
Show Answer
Correct Answer: C [Vietnam]
Notes:
The Battle of Dien Bien Phu was fought from 13 March to 7 May 1954 in Dien Bien Phu, a city of Vietnam in the then French Indochina region. It was a climactic confrontation of the First Indochina War which was fought between the French Unions French Far East Expeditionary Corps and Viet Minh communist revolutionaries. This war leads to the decisive Viet Minh victory.