World History MCQs
World History Multiple Choice Quiz Questions (MCQs) on Ancient World History, Medieval World History and Modern World History for various UPSC, PCS and other Competitive Examinations.
1. Territorial claims and disputes over navigation rights of which of the following territories between Iran and Iraq was the main factor for the Iraq-Iran War?
[A] Abu Musa
[B] Zubarah
[C] Murair
[D] Shatt al-Arab
Show Answer
Correct Answer: D [Shatt al-Arab]
Notes:
The Shatt al-Arab waterway was the main factor in the Iran-Iraq War. The Shatt al-Arab is formed by the Tigris and Euphrates Rivers. The southern end of the river forms the border between Iran and Iraq. The Shatt al-Arab was an important channel for oil exports for both countries. The dispute over the Shatt al-Arab lasted from 1936 until 1975. Iran rejected the demarcation line established in the Anglo-Ottoman Convention of Constantinople of November 1913. Iran wanted the border to run along the thalweg, the deepest point of the navigable channel. The Iran-Iraq War lasted from September 1980 until August 1988. The war was also called the First Persian Gulf War or the Imposed War in Iran.
2. The first Industrial Revolution took place in?
[A] England
[B] USA
[C] France
[D] Germany
Show Answer
Correct Answer: A [England]
Notes:
The First Industrial Revolution was started in Europe and the United States. It was started in the 18th century and ended in Middle of 19th Century.
3. Warplane Enola Gay is associated with which of the following?
[A] Sinking of the ship Bismark
[B] The Hiroshima bombing
[C] Storming of Bastille
[D] None of the above
Show Answer
Correct Answer: B [The Hiroshima bombing]
Notes:
The Enola Gay is a Boeing B-29 Superfortress bomber, named after Enola Gay Tibbets, the mother of the pilot, Colonel Paul Tibbets. On 6 August 1945, during the final stages of World War II, it became the first aircraft to drop an atomic bomb. The bomb, code-named “Little Boy”, was targeted at the city of Hiroshima.
4. Which of the following refers to the North-South dialogue? (UPSC Prelims 1983)
[A] For reorganization of States between North India and South India
[B] For sharing economic resources between rich countries of the North and poor countries of the South
[C] Between countries of North America and South America for economic cooperation
[D] Between U.S.A. and U.S.S.R. in the field of space research
Show Answer
Correct Answer: B [For sharing economic resources between rich countries of the North and poor countries of the South]
Notes:
The North-South Dialogue refers to the process through which the developing and newly independent nations of the “third world,” predominantly in Asia, Africa, and Latin America, engaged the industrialized countries of North America and Western Europe in negotiations over changes to the international economic system.
5. The “1989 Tiananmen Square Protests” happened in which nation?
[A] Japan
[B] North Korea
[C] South Korea
[D] China
Show Answer
Correct Answer: D [China]
Notes:
The “1989 Tiananmen Square Protests” happened in China. It is also known as the June Fourth Incident. This protests happened in Tiananmen Square of Beijing. The protest’s major goals were to end the corruption of the Communist Party of China; to bring democratic reforms such as freedom of the press, freedom of speech, freedom of association and to bring economic-free market reforms in China. But, these protests were brutally suppressed by the Chinese Government which lead to the Tiananmen Square Massacre.
6. Which of the following reasons helped the victory of the Assyrians over Babylon?
1) Their weapons were made of iron.
2) They used horses and chariots in the war.
3) They were superior warriors, more skilled in warfare.
Select the correct answer from the codes given below:
[A] Only 1
[B] Only 1 & 2
[C] Only 2 & 3
[D] 1, 2 & 3
Show Answer
Correct Answer: D [1, 2 & 3]
Notes:
The Assyrians owed their success to three primary factors:
1) Their weapons were made of iron.
2) They used horses and chariots in the war.
3) They were superior warriors, more skilled in warfare.
7. Which of the following is NOT a Greek deity?
[A] Zeus
[B] Apollo
[C] Athena
[D] Olympus
Show Answer
Correct Answer: D [Olympus]
Notes:
The Greeks worshipped a number of deities like Zeus, Apollo, Athena etc. Their religion was a sort of contact between the man and the God. In Greek mythology, Mount Olympus is the home of the Greek gods.
8. The land given to which of the following was termed as fief or feud?
[A] Kings
[B] Lords
[C] Peasants
[D] Vassals
Show Answer
Correct Answer: C [Peasants]
Notes:
During the age of Feudalism in Europe the land given to the peasants was termed as fief or feud and the produce from the land was enjoyed by the king, the feudal lords and the subjects, as per the contract.
9. Diemens means which of the following?
[A] Land in control of the King
[B] Land in control of the lord
[C] Land in control of the peasants
[D] Land in control of the soilders
Show Answer
Correct Answer: B [Land in control of the lord ]
Notes:
During the age of Feudalism in Europe, the Lords lived in castles and the vast stretch of land along the castle was called the manor whereas the land in control of the lord was known as diemens.
10. Which of the following provided hope of opening trade with the Indies by rounding the Cape of Good Hope?
[A] Bartholomew Diaz
[B] Abdul Majid
[C] Seleucus Nicator
[D] Vasco da Gama
Show Answer
Correct Answer: A [Bartholomew Diaz ]
Notes:
Bartolomeu Dias was a Portuguese explorer. He sailed around the southernmost tip of Africa, the Cape of Good Hope in 1488, the first European to do so, setting up the route from Europe to Asia and provided hope of opening trade with the Indies.