World History MCQs
World History Multiple Choice Quiz Questions (MCQs) on Ancient World History, Medieval World History and Modern World History for various UPSC, PCS and other Competitive Examinations.
41. Which of the following statements is incorrect with respect to the provisions of the Treaty of Versailles?
[A] Poland was provided access to the sea through a narrow corridor that cut through the Germany.
[B] Danzig was annexed by Britain as a war compensation.
[C] The Rhineland was to be permanently demilitarized.
[D] The region of Alsace-Lorraine was handed back to France.
Show Answer
Correct Answer: B [Danzig was annexed by Britain as a war compensation.]
Notes:
The peace treaty signed with the Germany after the WWI was known as the Treaty of Versailles. According to the provisions of the treaty, Alsace-Lorraine, which Germany had seized from France in 1871, was returned to France. The newly created State of Poland was provided with the access to the sea by giving it about 65 km of corridor which separated East Prussia from the rest of Germany. Danzig was made a free city under the political control of the League of Nations and economic control of Poland. Belgium, Denmark and Lithuania gained territories from Germany. The Saar- a strategically important coal mining area- was brought under the control of the League of Nations for fifteen years while the mines in the area were transferred to France as compensation. Germany was debarred from uniting with Austria. The Rhineland was to be permanently demilitarized and occupied by the allied troops for fifteen years. German military strength was severely curtailed.
42. The term ‘D Day’ refers to which of the following events during the WWII?
[A] Pearl harbor attack by Japanese
[B] Nuclear attack on Hiroshima
[C] The opening of second front in Western Europe
[D] Surrender of Nazi Germany
Show Answer
Correct Answer: C [The opening of second front in Western Europe]
Notes:
Even though the Soviet Union- which was already directly fighting the Nazi Germany across Eastern Europe- had been demanding opening of a second front against the Nazi Germany in the Western Europe, allied powers did not agree to it for a few years. Eventually, in June 1944, the Allied troops opened the ‘Second Front’ in Western Europe. On 6th June 1944, known as the ‘D Day’, the first allied troops landed on the beaches of Normandy, on the north coast of France. By the end of June, the number of the Allied troops which had landed in France had gone up to 1600000. So, option c is the correct answer.
43. When was the “Boxer Rebellion” happened in China?
[A] 1895
[B] 1900
[C] 1905
[D] 1909
Show Answer
Correct Answer: B [1900]
Notes:
Boxer Rebellionwas a violent anti-foreign, anti-colonial and anti-Christian uprising that took place in China in 1900. It attempted to drive all foreigners who had a privileged position in China. “Boxers” was a name that foreigners gave to a Chinese secret society known as the Yihequan (Righteous and Harmonious Fists) that practiced certain boxing and calisthenic rituals.
44. The Bangladesh Liberation War ended on:
[A] 14th November, 1972
[B] 16th December, 1971
[C] 17th October, 1971
[D] 2nd October, 1974
Show Answer
Correct Answer: B [16th December, 1971]
Notes:
The Bangladesh Liberation War was a revolution and armed conflict sparked by the rise of the Bengali nationalist and self-determination movement in what was then East Pakistan in 1971. The war ended on 16 December 1971 after West Pakistan surrendered. It resulted in the inde-pendence of the People’s Republic of Bangladesh.
45. “What is the Third Estate ?” pamphlet associated with the French Revolution, was written by:
[A] Marquis-Lafayette
[B] Edmund Burke
[C] Joseph Foulon
[D] Abbe Sieyes
Show Answer
Correct Answer: D [Abbe Sieyes]
Notes:
‘What Is the Third Estate?’ is a political pamphlet written by French thinker and clergyman Abbe Emmanuel Joseph Sieyes in January 1789, shortly before the outbreak of the French Revolution. In the pamphlet, Sieyes argued that the Third Estate – the common people of France – constituted a complete nation.
46. The seat of the Kerensky Government, which fell in October, was known as:
[A] The Parliament
[B] Winter Palace
[C] King Castle
[D] The Eastern Wing
Show Answer
Correct Answer: B [Winter Palace]
Notes:
The unpopularity of the Kerensky’s government led to its collapse on 7th November 1917, when a group of soldiers occupied the Winter Palace, the seat of the Kerensky Government. An All-Russian Congress of Soviets met on the same day and assumed full political power. This event which took place on 7 November is known as the October Revolution because of the corresponding date of the old Russian calendar, 25 October.
47. Who was placed in control of Japan after WWII was over?
[A] William McCain
[B] Douglas MacArthur
[C] Lucas Hamilton
[D] Henry Garner Paul
Show Answer
Correct Answer: B [Douglas MacArthur]
Notes:
After the war, Japan was placed under control of the Supreme Commander, Gen. Douglas MacArthur. The new constitution took effect on 3rd May 1947. The United States and 45 other Allied nations signed the San Francisco Peace Treaty in September 1951. Following the treaty, Japan was made an independent nation once again.
48. What is Berlin Blockade?
[A] Russia capturing Berlin and preventing USA troops to enter Germany
[B] Russia blocking all the perimeter of Berlin with their soldiers
[C] Russia locking down entire Berlin and slowly capturing the rest of Germany
[D] Russia blocking all roads to the west-occupied zones in Berlin
Show Answer
Correct Answer: D [Russia blocking all roads to the west-occupied zones in Berlin]
Notes:
Even before the end of the Second World War the Soviet Union had imposed Communist regimes in the East European countries of Poland, Bulgaria, Rumania, Hungary and Yugoslavia. Immediately after the War the Soviet Union brought East Germany under her influence. West Germany came under the influence of the U.S.A. The Soviet Union blocked all roads to the west-occupied zones in Berlin. This is known as Berlin Blockade. Thus, a tense situation developed between the two blocs of the Cold War groups.
49. Warsaw Pact was signed in:
[A] 10th May 1955
[B] 24th May 1955
[C] 14th May 1955
[D] 7th May 1955
Show Answer
Correct Answer: C [14th May 1955]
Notes:
In response to the western military pacts, the Soviet Union concluded the Warsaw Pact on 14th May 1955 with her satellite powers. During this phase a number of military pacts were concluded, but the tension between East and West was somewhat reduced.
50. The proposal of World Trade Organization took place in:
[A] 1947
[B] 1944
[C] 1942
[D] 1945
Show Answer
Correct Answer: B [1944]
Notes:
The origin of World Trade Organization could be traced from the Bretton Woods Conference of 1944. In this conference, it was proposed for the creation of an International Trade Organization to establish rules and regulations for trade between countries. It finally succeeded in creating the General Agreement on Tariffs and Trade (GATT).