Medieval Indian History MCQs
Multiple choice questions on Medieval Indian History for General Studies and GK preparation of SSC, NDA, CDS, UPSC, UPPSC and State PSC Examinations.
21. Which of the following authors wrote Tarikh-i-Firuz Shahi?
[A] Hamdullah Mastauti Qazwini
[B] Ziyauddin Barani
[C] Ibn-ul-Asir
[D] Muhammad Bihamad Khani
Show Answer
Correct Answer: B [Ziyauddin Barani]
Notes:
Ziauddin Barani is the author of Tarikh-i-Firuz Shahi in 1359 CE. It is an important historical source for the Tughlaq dynasty, with detailed accounts of the reigns of Ghiyasuddin Tughlaq, Muhammad bin Tughlaq, and Firuz Shah Tughlaq.
22. Which of the following statements are correct regarding trade during the pre-sultanate period?
1. Large number of trading centres emerged across the subcontinent.
2. Emerging cities and towns acted as nodal points for the exchange of agrarian produce.
Select the correct option from the codes given below:
[A] Only 1
[B] Only 2
[C] Both 1 & 2
[D] Neither 1 & 2
Show Answer
Correct Answer: C [Both 1 & 2]
Notes:
During the pre-sultanate period large number of trading centres emerged across the subcontinent. The emerging cities and towns of that time acted as nodal points for the exchange of agrarian produce.
23. After the defeat of Prithviraj Chauhan, he was allowed to rule over which of the following areas?
[A] Jaipur
[B] Ajmer
[C] Alwar
[D] Ujjain
Show Answer
Correct Answer: B [Ajmer]
Notes:
In the second battle of Tarain, Prithviraj Chauhan was defeated by the emperor Muhammad Ghori. A large number of Indian soldiers were killed. Prithviraj escaped but was again captured near Saraswati. He was allowed to rule over Ajmer for some time.
24. Iltutmish belonged to which of the following tribes?
[A] Huns
[B] Ilbari tribe
[C] Touba tribe
[D] None of the above
Show Answer
Correct Answer: B [Ilbari tribe]
Notes:
Iltutmish (c. 1211-1236 CE) was a key figure in consolidating Turkish rule in India, belonging to the Ilbari dynasty. Formerly a slave of Qutb-ud-din Aibak, he was freed for his talents. He standardized currency with the silver tanka and copper jital, completed the Qutb Minar in Delhi, and established the Iqta system, vital for the Delhi Sultanate’s administration.
25. Sultan Muzaffar Shah defeated which of the following kings to capture Dhar?
[A] Ahmad Shah
[B] Husang Shah
[C] Muhammad Shah
[D] Muhammad Shah II
Show Answer
Correct Answer: B [Husang Shah]
Notes:
Zafar Khan assumed the title of Sultan Muzaffar Shah and ruled Gujarat upto 1411 CE. His reign was marked by a prolonged conflict between Gujarat and Malwa in which Husang Shah was defeated and he succeeded in capturing Dhar.
26. Which of the following kings succeeded Mahmud Khalji?
[A] Ghiyas-ud-Din
[B] Alp Khan
[C] Zafar Khan
[D] Ahmad Shah
Show Answer
Correct Answer: A [Ghiyas-ud-Din]
Notes:
Mahmud Khalji was succeeded by Ghiyas-ud-Din. He was the eldest son of Mahmud Khalji who ruled from 1469 CE to 1500 CE. He was a pleasure seeker and devoted himself to women and music.
27. What was the function of ‘wakil-i-dar’ during the Sultanate period?
[A] Maintaining court decorum
[B] Maintaining law and order
[C] Taking care of religious matters
[D] None of the above
Show Answer
Correct Answer: A [Maintaining court decorum]
Notes:
During the Sultanate period the officer known as the wakil-i-dar was responsible for maintaining court decorum. He also oversaw the seating arrangement of nobles at court.
28. The noted Jain poet, Madhura, was in court of which Vijayanagara King?
[A] Devaraya-I
[B] Harihara-I
[C] Krishna Devaraya
[D] Devaraya-II
Show Answer
Correct Answer: A [Devaraya-I ]
Notes:
Deva Raya I was a patron of Kannada literature and architecture. A noted Jain poet, Madhura, was in his court. Madhura was also in the court of Deva Raya’s father King Harihara II.
29. Which of the following Foreign travelers came to India during the reign of Achyuta Deva Raya?
[A] Francis Drake?
[B] Fernao Nuniz
[C] Aleixo Garcia
[D] Jusepe Gutierrez
Show Answer
Correct Answer: B [Fernao Nuniz ]
Notes:
Achyuta Deva Raya ruled the Vijayanagar kingdom from 1529 CE to 1542 CE. Fernao Nuniz was a Portuguese traveller, chronicler and horse trader who visited India during the reign of Achyutaraya.
30. Which of the following Kannada poet was patronized by Achyuta Deva Raya?
[A] Chikkupadhyaya
[B] Chatu Vittalanatha
[C] Devanur Mahadeva
[D] Kumara Vyasa
Show Answer
Correct Answer: B [Chatu Vittalanatha]
Notes:
Achyuta Deva Raya He patronized the Kannada poet Chatu Vittalanatha, the great singer and composer Purandaradasa who is also considered as the father of Carnatic music and the Sanskrit scholar Rajanatha Dindima II.