Medieval Indian History MCQs
Multiple choice questions on Medieval Indian History for General Studies and GK preparation of SSC, NDA, CDS, UPSC, UPPSC and State PSC Examinations.
1. Who was the Qazi-ul-Quzat in the Mughal Empire?
[A] Head of the Finance Department
[B] Censor of Public Morals
[C] Supreme Authority in Justice
[D] Head of Charitable Organizations
Show Answer
Correct Answer: C [Supreme Authority in Justice]
Notes:
During the era of the Mughal Empire, the “Qazi-ul-Quzat” served as the Supreme Authority in Justice. With the extensive nature of the empire, it was arduous for the emperor to oversee all matters related to justice. Hence, Qazi-ul-Quzat was appointed for this significant role and was responsible for administering justice based on Muslim Law.
2. Who among the following are known as King Makers in Indian History?
[A] Sayyid Brothers
[B] Hussain Brothers
[C] Hassan Family
[D] Tardi Begh
Show Answer
Correct Answer: A [Sayyid Brothers]
Notes:
Sayyif brothers is known as king makers in Indian History. Nawab Sayyid Hussain Ali and and his brother Abdullah Khan Barha, were kingmakers of the later Mughal Period. He is Best known for ordering the death of the Emperor Farrukh siyar.
3. In which year, Akbar had centralized the control and functioning of various mints?
[A] 1570
[B] 1572
[C] 1576
[D] 1578
Show Answer
Correct Answer: A [1570]
Notes:
Mughal Emperor issued coins from this mint in all the three metals in 1570. Silver coins of Akbar were issued from this mint with the mint epithet ‘Hazrat’. Copper coins were also issued along with gold.
4. In which among the following battles, Jaichandra was defeated and killed by Mohammad Ghori?
[A] Battle of Kannauj
[B] Battle of Chandawar
[C] Battle of Tarain III
[D] Battle of Talikota
Show Answer
Correct Answer: B [Battle of Chandawar]
Notes:
The Battle of Chandawar was fought in 1194 between Muhammad Ghori and Jayachandra of the Gahadavala dynasty. It took place at Chandawar near Agra. Jayachandra was killed in this battle.
5. Who built the tomb of itmad ud daula?
[A] Jahanagir
[B] Nur Jahan
[C] Shershah
[D] Akbar
Show Answer
Correct Answer: B [Nur Jahan]
Notes:
The Tomb of Itimad-Ud-Daula was constructed by the Mughal queen Nur Jahan. IT was constructed between 1622 and 1628 where her father Itimad Ud Daula was buried.
6. Who among the following Mughal rulers took measures against the practice of “Sati”?
[A] Jahanagir
[B] Akbar
[C] Shahjahan
[D] Humayun
Show Answer
Correct Answer: B [Akbar]
Notes:
Mughal emperor Akbar is against sati. He had allowed Sati to take place only if the wife willingly wanted to follow it. But many times woman were forced to commit Sati or pushed into funeral pyre by her own relatives and this was against the law. Akbar banned “forced” Sati after the incident with his wife’s cousin Rani Damayenti.
7. Who invaded India in 1398 AD during the reign of Nasiruddin Mahmud of Tughlaq Dynasty?
[A] Chegiz khan
[B] Khijr Khan
[C] Timur
[D] Babur
Show Answer
Correct Answer: C [Timur]
Notes:
Timur invaded India in 1398 AD during the reign of Nasiruddin Mahmud of Tughlq Dynasty. He carried away with him a large booty from Delhi and the surrounding area. Soon after the invasion, the Tughlaq dynasty came to an end.
8. What was the purpose of the creation of “Diwan-i-Riyasat” by Alauddin Khilji?
[A] Revenue Collection
[B] Civil Court Operations
[C] Tax Control
[D] Market Control
Show Answer
Correct Answer: D [Market Control]
Notes:
Alauddin Khilji, the Sultan of Delhi from the Khilji dynasty (1296-1316), was known for his significant market reforms. He established the “Diwan-i-Riyasat” and “Shahna-i-mandi” to strengthen market control. Additionally, he fortified the espionage system to monitor these economic changes. His measures were aimed at regulating the markets to inhibit hoarding and foster economic stability.
9. Which Tuluva Dynasty ruler was contemporary of Babur ?
[A] Achyuta Dev Raya
[B] Sadashiva Raya
[C] Krishna Dev Raya
[D] Venkata I
Show Answer
Correct Answer: C [Krishna Dev Raya ]
Notes:
An emperor of Vijayanagar empire, Krishna Dev Raya was the most illustrious ruler of Deccan and a contemporary of Babur. In his reign (1509 AD –1529 AD) the empire reached to its zenith in peace, order, power, prosperity and learning.
In the biography of Mughal Emperor Babur, “Baburnama”, he described Krishna Dev Raya as the most powerful ruler of India.
10. In the reign of Allauddin Khilji, what does the ‘Ghari’ term denote?
[A] House Tax
[B] Irazing Tax
[C] Grain Tax
[D] Headmen cess
Show Answer
Correct Answer: A [House Tax]
Notes:
In the reign of Allauddin Khilji, the taxes viz. Ghari ( House tax) and Charai (Irazing tax) levied on public.