31. ‘INSPIRE awards’, which was seen in the news, is associated with which Union Ministry?
[A] Ministry of Science and Technology
[B] Ministry of Women and Child Development
[C] Ministry of External Affairs
[D] Ministry of Finance
Show Answer
Correct Answer: A [Ministry of Science and Technology]
Notes:
Minister of Science & Technology Jitendra Singh presented INSPIRE awards to 60 startups and financial support to 53,021 students.
The award is instituted by the Department of Science & Technology (DST), and these innovators will be extended complete incubation support along their entrepreneurship journey. The annual INSPIRE Awards MANAK (Million Minds Augmenting National Aspiration and Knowledge) competition was launched during 2020-21.
32. Which country is the host of Shanghai Cooperation Organisation (SCO) in 2023?
[A] India
[B] Uzbekistan
[C] Pakistan
[D] China
Show Answer
Correct Answer: A [India]
Notes:
Uzbekistan handed over the rotating presidency of the eight-member Shanghai Cooperation Organisation (SCO) to India in Samarkand.
The SCO has eight full members, including its six founding members, China, Kazakhstan, Kyrgyzstan, Russia, Tajikistan and Uzbekistan. India and Pakistan joined as full members in 2017.
33. What is the rank of India in the ‘Global Crypto Adoption Index 2022’?
[A] Second
[B] Fourth
[C] Sixth
[D] Eighth
Show Answer
Correct Answer: B [Fourth]
Notes:
As per the Chainalysis 2022 Global Crypto Adoption report, India stands fourth in Global Crypto Adoption Index 2022.
For the second consecutive year, Vietnam is ranked first in cryptocurrency adoption and India stood at 4th place with an index score of 0.663. United States (US) has moved up to fifth while China re-entered the top ten of the index despite its ban on all crypto currency trading.
34. Who is the first Indian to win four medals at World Wrestling Championships?
[A] Vinesh Phogat
[B] Bajrang Punia
[C] Babita kumari
[D] Gita Phogat
Show Answer
Correct Answer: B [Bajrang Punia]
Notes:
India’s Bajrang Punia recently won bronze in men’s 65 kg category at World Wrestling Championships in Belgrade.
With this medal, Bajrang Punia becomes first Indian to win four medals at world wrestling championships. He won bronze in 2013, silver in 2018 and bronze in 2019. Another Indian wrestler Vinesh Phogat captured a bronze medal in the women’s 53 kg category.
35. ‘International World Snakebite Awareness Day’ is observed in which month?
[A] July
[B] September
[C] November
[D] January
Show Answer
Correct Answer: B [September]
Notes:
‘International World Snakebite Awareness Day’ is observed on September 19 every year. Snakebite envenoming (SBE) was added to the list of Neglected Tropical Diseases in 2017 by the World Health Organisation (WHO).
WHO estimates that there are 4.5-5.4 million snakebites recorded across the world.
36. Which country has been recently hit by Lassa fever?
[A] Nigeria
[B] Egypt
[C] South Africa
[D] Kenya
Show Answer
Correct Answer: A [Nigeria]
Notes:
As per the Nigeria Center for Disease Control (NCDC), the death toll of Lassa fever in Nigeria this year has risen to 171.
Even after the measures by the government to reduce infections across the country, there have been a total of 917 confirmed cases, with 6,660 suspected cases recorded since the beginning of the year.
37. ‘Swadesh Darshan’ scheme is an initiative of which Union Ministry?
[A] Ministry of Culture
[B] Ministry of Tourism
[C] Ministry of External Affairs
[D] Ministry of Communications
Show Answer
Correct Answer: B [Ministry of Tourism]
Notes:
The Ministry of Tourism had identified 15 tourist circuits under its Swadesh Darshan scheme including Ramayana Circuit, Buddhist Circuit, Coastal Circuit and Desert Circuit among others.
Union Tourism and Culture Minister G Kishan Reddy announced a special tourist train to cover the ‘Ambedkar Circuit’. The train will visit key sites associated with Dr BR Ambedkar including Mhow (his birthplace called Dr. Ambedkar Nagar in Indore), London (where he resided and studied), Nagpur (also studied here), Delhi (where he passed away) and finally Mumbai (where he was cremated.)
38. ‘Dilip Asbe’ has been reappointed as the MD & CEO of which institution?
[A] Air India
[B] National Payments Corporation of India
[C] State Bank of India
[D] Hindustan Aeronautics Ltd
Show Answer
Correct Answer: B [National Payments Corporation of India]
Notes:
The National Payments Corporation of India (NPCI) has reappointed Dilip Asbe as the Managing Director and Chief Executive Officer (MD & CEO) of the company for a period of five years.
Dilip Asbe took over as MD&CEO of NPCI in January 2018. NPCI is an umbrella organisation for operating retail payments and settlement systems in India.
39. India is set to host the ‘MotoGP’- ‘Grand Prix of Bharat’ in which year?
[A] 2022
[B] 2023
[C] 2025
[D] 2027
Show Answer
Correct Answer: B [2023]
Notes:
Dorna Sports, the international organiser of MotoGP, signed a MoU with Fairstreet Sports, promoters of the race in India.
The ‘Grand Prix of Bharat’ is scheduled to be held in 2023 at the Buddh International Circuit in Greater Noida. The international motorcycling federation (FIM) publishes the calendar of Grandprix events every year.
40. APOA, which was set up by India and 4 other Asian countries, is associated with trade of which product?
[A] Pulses
[B] Palm Oil
[C] Rubber
[D] Cotton
Show Answer
Correct Answer: B [Palm Oil]
Notes:
Edible oil trade associations from India, Pakistan, Sri Lanka, Bangladesh and Nepal announced the setting up of Asian Palm Oil Alliance (APOA).
These are the five major palm oil importing countries in South Asia. Atul Chaturvedi, President, Solvent Extractors’ Association of India (SEA) has been named the first chairman of APOA. The aim of the association is to gain bargaining power and make imports sustainable.