11. Patrika Gate, that was seen in news recently, is located in which city?
[A] Varanasi
[B] Jaipur
[C] Bhopal
[D] Ahmedabad
Show Answer
Correct Answer: B [Jaipur]
Notes:
Prime Minister Narendra Modi has recently inaugurated the Patrika Gate in Jaipur through video conference.
This Iconic Gate has been built by the Patrika Group of Newspapers in Jaipur, Rajasthan. The Prime Minister Modi also released two books written by the Group Chairman during the virtual event. This cultural monument is expected to boost tourism in the region.
12. The Light Utility Helicopter (LUH) that has been tested for hot and high weather conditions, is developed by which organisation?
[A] Hindustan Aeronautical Limited
[B] Defence Research and Development Organisation
[C] Bharat Electronics Limited
[D] New Space India Limited
Show Answer
Correct Answer: A [Hindustan Aeronautical Limited]
Notes:
The Hindustan Aeronautical Limited-HAL’s indigenously developed Light Utility Helicopter (LUH) has successfully demonstrated high altitude capability in hot and high weather conditions in the Himalayas.
The helicopter also demonstrated its payload capability in Siachen glacier. The Army version of LUH is to be presented for Initial Operational Clearance.
13. Which neighbouring country of India has proposed to ban Cow-slaughter?
[A] Bangladesh
[B] Nepal
[C] Sri Lanka
[D] China
Show Answer
Correct Answer: C [Sri Lanka]
Notes:
As per the recent media reports, the ruling party of Sri Lanka, the Sri Lanka Podujana Peramuna (SLPP) has approved a proposal to ban cow slaughter.
In the country, about 99% people are meat-eaters. Whereas, the majority Hindus and Buddhists do not eat beef. Mahinda Rajapaksa-led SLPP party won a two-thirds majority in the parliamentary elections last month.
14. India has held a Joint Commission Meeting with which country recently, for the first time?
[A] Angola
[B] Argentina
[C] Cuba
[D] Costa Rica
Show Answer
Correct Answer: A [Angola]
Notes:
The first Joint Commission Meeting between India and Angola was held recently.
The meeting was co-chaired by External Affairs Minister S Jaishankar and his counterpart Tete Antonio. During the meeting, the two countries agreed to diversify their trade relationship. The leaders also discussed regarding cooperation in health, pharmaceuticals, defence, agriculture sectors.
15. ‘PNGRB’ and ‘CGD Authorisation’, that were seen in news recently, are associated with which Ministry?
[A] Ministry of Housing and Urban Affairs
[B] Ministry of Petroleum and Natural Gas
[C] Ministry of New and Renewable Energy
[D] Ministry of Power
Show Answer
Correct Answer: B [Ministry of Petroleum and Natural Gas]
Notes:
The Union Minister of Petroleum and Natural Gas has recently dedicated 56 Compressed natural gas (CNG) stations spread across 13 states, to the nation.
He also said that the Petroleum and Natural Gas Regulatory Board (PNGRB) is working to launch the 11th City gas distribution (CGD) authorisation round. The regulator board gives licenses for Retail CNG to automobiles and Piped cooking gas to household kitchens.
16. Which country is holding a naval exercise named ‘Zolfaghar-99’ in the Sea of Oman?
[A] Iran
[B] Oman
[C] UAE
[D] France
Show Answer
Correct Answer: A [Iran]
Notes:
The Naval Force of Iran has started a three-day exercise in the Sea of Oman named ‘Zolfaghar-99’, in the strategic Strait of Hormuz.
The Navy is expected to test-fire surface-to-surface and shore-to-sea cruise missiles and rocket-launching systems fitted on warships, submarines, aircraft and drones. The exercise also aims to devise defensive strategies to safeguard the country’s territorial regions.
17. Which country has revoked the Visas of more than 1,000 Chinese students recently?
[A] Italy
[B] India
[C] USA
[D] Russia
Show Answer
Correct Answer: C [USA]
Notes:
The United States of America (USA) has recently revoked the Visas of more than 1,000 Chinese students and researchers.
The move is under the directions of the US President Donald Trump in May 2020. The proclamation is aimed at Chinese nationals who are suspected to have ties with Chinese military. In this regard, China has accused US of racial discrimination.
18. “Ranking of States on Support to Start-up Ecosystems” is released by which Ministry?
[A] Ministry of MSME
[B] Ministry of Finance
[C] Ministry of Commerce and Industry
[D] Ministry of Electronics and IT
Show Answer
Correct Answer: C [Ministry of Commerce and Industry]
Notes:
The Results of the 2nd edition of “Ranking of States on Support to Start-up Ecosystems – 2019” was released by the Ministry of Commerce & Industry.
The ranking exercise has been carried out by Department for Promotion of Industry and Internal Trade (DPIIT). The ranking frame work has 7 broad reform areas, consisting of 30 action points. In this ranking exercise, 22 States and 3 Union Territories participated.
19. Which Indian state has been ranked as the best performer in the States’ Start-up Ranking Framework 2019 of DPIIT?
[A] Uttar Pradesh
[B] Gujarat
[C] Kerala
[D] Karnataka
Show Answer
Correct Answer: B [Gujarat]
Notes:
The Department for Promotion of Industry and Internal Trade (DPIIT) has recently released the States’ Start-up Ranking Framework 2019.
As per the ranking, Gujarat has been named as the best performer among states and Andaman & Nicobar Islands has been named as the best performer in the category of Union Territory. Karnataka and Kerala emerged as the Top performers. The framework is based on 7 broad reform areas.
20. Which state has launched ‘Piggery Mission’ to reduce the import of pork?
[A] Assam
[B] Meghalaya
[C] Uttar Pradesh
[D] Himachal Pradesh
Show Answer
Correct Answer: B [Meghalaya]
Notes:
Meghalaya government has recently launched Piggery Mission with an outlay of Rs 200 Crore. The biggest piggery project aims to reduce the annual import of pork worth Rs 150 Crore.
Chief Minister Conrad K. Sangma has launched the project. National Cooperative Development Corporation (NCDC) has partnered with Meghalaya to implement the ‘Meghalaya State Piggery Mission’.