21. Which company has signed a deal with TikTok to be a trusted technology provider in USA?
[A] Microsoft
[B] Adobe
[C] Oracle
[D] HP
Show Answer
Correct Answer: C [Oracle]
Notes:
Oracle has been chosen by TikTok to be its trusted technology provider in USA. In the acquisition battle between Microsoft and Oracle, Oracle has taken a lead.
President Donald Trump claimed that the USA’s Tik Tok user data are siphoned to Chinese authorities. The US administration ordered ByteDance, the parent company of Tik Tok to sell its U.S. business.
22. The Indian Government has banned the export of which food commodity, under Foreign Trade Act, due to its price rise?
[A] Potato
[B] Tomato
[C] Garlic
[D] Onion
Show Answer
Correct Answer: D [Onion]
Notes:
The Ministry of Commerce and Industry, Government of India has banned the export of all varieties of onions, except for those in cut, sliced or in powder form.
This has been done to increase the supply of onion in the county and to bring down its market price. The provision under Section 3 of Foreign Trade (Development and Regulation) Act, 1992 is used by the ministry in this regard.
23. Which Britain tennis player has been given a wildcard to French Open 2020?
[A] Andy Murray
[B] Roger Federer
[C] Nikola Mektic
[D] Novak Djokovic
Show Answer
Correct Answer: A [Andy Murray]
Notes:
Britain’s Andy Murray who is former world number has been given a wildcard entry into the main draw of French Open.
This year’s French Open first round begins on 27th September. Murray is a three-time Grand Slam winner and a French Open finalist. He has not appeared at the event since 2017, when he lost to Stan Wawrinka.
24. Which state government has decided to give cows to the families of malnourished children?
[A] Gujarat
[B] Uttar Pradesh
[C] Madhya Pradesh
[D] Bihar
Show Answer
Correct Answer: B [Uttar Pradesh]
Notes:
The Uttar Pradesh government has recently announced that it will give cows to the families of malnourished children in the state.
This programme has been launched as a part of ‘Poshan Maah’ (Nutrition Month) launched for the month of September across the country. The UP government would be carrying out this exercise under the ‘Chief Minister Destitute Cow Participation Scheme’.
25. What is OECD’s revised economic growth forecast for India for the current financial year?
[A] – 9%
[B] -10.2%
[C] -11.2%
[D] -15.2%
Show Answer
Correct Answer: B [-10.2%]
Notes:
The Organization for Economic Co-operation and Development (OECD) has revised India’s growth projections to minus 10.2% for the current financial year.
This is due to extended lockdown in the country. The OECD released a report titled “Interim Economic Assessment Corona virus: Living with uncertainty”. As per the report, prolonged spread of the virus, high levels of poverty, and stricter confinement measures are the reasons for contraction of the Indian Economy.
26. The National Highways Excellence Awards was instituted in which year?
[A] 2000
[B] 2004
[C] 2008
[D] 2018
Show Answer
Correct Answer: D [2018]
Notes:
Proposals for the National Highways Excellence Awards 2020 have been invited by Ministry of Road Transport and Highways.
The award was first instituted in 2018 and is conferred to companies that are performing exceptionally well in the construction, operations, maintenance of highways. The awards are given every year in seven categories.
27. Which organisation has initiated a probe into an accident involving Howitzer gun system in Pokhran?
[A] Ordnance Factory Board
[B] DRDO
[C] ISRO
[D] Hindustan Aeronautical Limited
Show Answer
Correct Answer: B [DRDO]
Notes:
The Defence Research and Development Organisation (DRDO) has initiated a complete investigation into the accident that involved the Howitzer gun system.
The indigenously-developed gun system when undergoing firing caused an accident in Pokhran in Rajasthan. DRDO is presently developing ‘Advanced Towed Artillery Gun System (ATAGS)’ along with two private sector defence firms.
28. Which organization has launched a free online course for improving the ‘Prescription practices’ in India?
[A] AIIMS
[B] ICMR
[C] JIPMER
[D] Ministry of AYUSH
Show Answer
Correct Answer: B [ICMR]
Notes:
In order to improve the prescription practices among India’s medical graduates, a free online course has been launched by Indian Council of Medical Research (ICMR).
The course named ‘Prescribing Skills for Indian Medical Graduates’ will be offered by National Institute of Epidemiology, Chennai. Medical Council of India (MCI) has made the course compulsory for postgraduates.
29. The Smart City Index 2020 has been released by which institution?
[A] NITI Aayog
[B] IMF
[C] IMD
[D] World Bank
Show Answer
Correct Answer: C [IMD]
Notes:
Smart City Index 2020 has been released by Institute for Management Development (IMD) in collaboration with Singapore University for Technology and Design (SUTD).
As per the report, New Delhi, Mumbai, Hyderabad, and Bengaluru have made a sharp fall in the global listing due to lack of updated technology. Hyderabad is placed at the 85th position followed by New Delhi at 86th position. Mumbai has been placed in 93th rank and Bengaluru is placed in 95th rank.
30. Which bill is passed in Rajya Sabha to bring a law that punishes those who attack Health workers or Doctors?
[A] Epidemic Diseases Amendment Bill, 2020
[B] National Commission for Allied and Healthcare Professions Bill, 2020
[C] Indian Medicine Central Council (Amendment) Bill, 2020
[D] Healthcare Service Personnel and Clinical Establishments Bill, 2019
Show Answer
Correct Answer: A [Epidemic Diseases Amendment Bill, 2020]
Notes:
The Epidemic Diseases Amendment Bill, 2020 has been recently passed in the Rajya Sabha, to bring a law, that punishes those who attack Health workers or Doctors who are fighting the coronavirus outbreak or a similar situation. It provides for up to five years in jail for the act.