31. Moussa Traore, who has recently passed away, was the former President of which country?
[A] Mali
[B] Vietnam
[C] France
[D] United States
Show Answer
Correct Answer: A [Mali]
Notes:
The former President of West African nation Mali, Moussa Traore, has recently passed away at the age of 83.
The veteran leader had ruled the African country for more than 22 years. Eight years after Mali gained independence from France, Traore entered into power in a military rebellion, succeeding the country’s first president, Modibo Keita.
32. Which organization has ruled that US tariff barriers in Chinese goods is inconsistent with trading rules?
[A] UNECOSOC
[B] UNESCO
[C] WTO
[D] FAO
Show Answer
Correct Answer: C [WTO]
Notes:
The World Trade Organization (WTO) has ruled that tariff barriers (additional tariffs) imposed by USA in 2018 on Chinese goods is inconsistent with international trading norms.
This has come as a severe blow to the US administration. The ruling was pronounced by a 3-member panel of WTO, against the USD 200 billion in levies imposed by USA on a range of Chinese goods in 2018.
33. Which company has bagged the contract to construct the new Parliament building for India?
[A] L&T
[B] GMR Infrastructure
[C] Tata Projects Limited
[D] Adani Group
Show Answer
Correct Answer: C [Tata Projects Limited]
Notes:
Tata Projects Limited has won the contract bid to construct the new Parliament building.
The construction of the parliament building is a part of the Central Vista redevelopment project. The Central Vista redevelopment project consists of a triangular Parliament building, a common central secretariat and revamping of the 3 km-long Rajpath. Tata Projects Ltd had submitted a bid of Rs 861.90 crore.
34. Which country has decided to export Hilsa fish to India on a limited scale?
[A] Sri Lanka
[B] Myanmar
[C] Bangladesh
[D] Pakistan
Show Answer
Correct Answer: C [Bangladesh]
Notes:
The Government of Bangladesh has decided to export Hilsa fish to India on a limited scale.
This is in view of the forthcoming Durga Puja. The country’s commerce ministry has permitted nine exporters to export 1500 tonnes of Hilsa to India. Bangladesh imposed a ban on the export of Hilsa in 2012.
35. Which state/UT has announced a new subsidy scheme for e-vehicles?
[A] Andhra Pradesh
[B] Gujarat
[C] Karnataka
[D] Rajasthan
Show Answer
Correct Answer: B [Gujarat]
Notes:
The Chief Minister of Gujarat, Vijay Rupani has recently announced subsidy schemes for electric two-wheelers and e-rickshaws.
The schemes aim to encourage the use of electric vehicles to prevent air pollution. The Chief Minister announced the subsidy as a “Panchsheel gift” of five development schemes in Gujarat. Under the scheme, Students will get a subsidy of Rs 12,000 to buy e-scooters.
36. Which organisation has initiated a probe into an accident involving Howitzer gun system in Pokhran?
[A] Ordnance Factory Board
[B] DRDO
[C] ISRO
[D] Hindustan Aeronautical Limited
Show Answer
Correct Answer: B [DRDO]
Notes:
The Defence Research and Development Organisation (DRDO) has initiated a complete investigation into the accident that involved the Howitzer gun system.
The indigenously-developed gun system when undergoing firing caused an accident in Pokhran in Rajasthan. DRDO is presently developing ‘Advanced Towed Artillery Gun System (ATAGS)’ along with two private sector defence firms.
37. When is the World Patient Safety Day observed?
[A] September 15
[B] September 16
[C] September 17
[D] September 18
Show Answer
Correct Answer: C [September 17]
Notes:
Every Year, September 17 is celebrated as World Patient Safety Day. It was established in the 72nd World Health Assembly of WHO in 2019.
The day is observed globally to enhance the understanding of patient safety and to increase public engagement in safety of health care.
38. The Smart City Index 2020 has been released by which institution?
[A] NITI Aayog
[B] IMF
[C] IMD
[D] World Bank
Show Answer
Correct Answer: C [IMD]
Notes:
Smart City Index 2020 has been released by Institute for Management Development (IMD) in collaboration with Singapore University for Technology and Design (SUTD).
As per the report, New Delhi, Mumbai, Hyderabad, and Bengaluru have made a sharp fall in the global listing due to lack of updated technology. Hyderabad is placed at the 85th position followed by New Delhi at 86th position. Mumbai has been placed in 93th rank and Bengaluru is placed in 95th rank.
39. How many Indian beaches have been recommended by the Union Environment Ministry for Blue Flag” International eco-label?
[A] 2
[B] 4
[C] 6
[D] 8
Show Answer
Correct Answer: D [8]
Notes:
The Union Ministry of Forest Environment and Climate Change has recommended 8 Indian beaches for the “Blue Flag” International eco-label.
The decision has been made based on the recommendations made by a national committee comprising of eminent environmentalists & scientists. The eight beaches include Shivrajpur in Gujarat, Kasarkod and Padubidri beach in Karnataka, Kappad in Kerala, Rushikonda in Andhra Pradesh, Golden beach of Odisha among others.
40. Which mountain climber is known as ‘Snow Leopard’?
[A] Jimmy Chin
[B] Nirmal Purja
[C] Malavath Purna
[D] Ang Rita Sherpa
Show Answer
Correct Answer: D [Ang Rita Sherpa]
Notes:
Ang Rita Sherpa was the mountain climber who climbed the Mount Everest 10 times even without the use of supplemental oxygen. He was also known as the ‘Snow Leopard’.
He died on Monday, 21st September 2020.