21. Tashigang, world’s highest polling booth, is located in which state/ UT?
[A] Himachal Pradesh
[B] Assam
[C] Sikkim
[D] Jammu and Kashmir
Show Answer
Correct Answer: A [Himachal Pradesh]
Notes:
Around 98.08 per cent voter turnout was recorded in the world’s highest polling station booth in Tashigang, in Himachal Pradesh.
Of the 52 registered voters of the station, 51 stepped out to elect a new state government. Tashigang is situated at a height of 15,256 feet and was made a Model Polling station to make voting easy for senior citizens and disabled voters.
22. Which country has launched the cargo spacecraft ‘Tianzhou-5’?
[A] Russia
[B] China
[C] Israel
[D] UAE
Show Answer
Correct Answer: B [China]
Notes:
China recently launched a cargo spaceship carrying supplies for its new Tiangong space station. A Long March 7 rocket carrying the cargo ship Tianzhou 5 launched. Two hours later, the cargo ship docked with the newly built Tiangong space station.
The cargo ship was carrying 1.4 tonnes of propellant for the space station complex and about five tonnes of supplies. Shenzhou 15 manned spacecraft is scheduled to launch, later this year.
23. ‘MARS’ System which was launched during the COP-27 summit, is a database of which entity?
[A] Carbon emissions
[B] Methane Leaks
[C] Sulphur Emissions
[D] Light Pollution
Show Answer
Correct Answer: B [Methane Leaks]
Notes:
The United Nation’s (U.N.) environment watchdog announced that it will launch a public database of global methane leaks detected by space satellites.
The system is called ‘MARS or Methane Alert and Response System’. It builds on a pledge signed by 119 countries to cut methane emissions by 30% this decade.
24. When was the ‘National Hydrogen Mission’ launched?
[A] 2002
[B] 2007
[C] 2010
[D] 2021
Show Answer
Correct Answer: D [2021]
Notes:
India recently submitted its Long-Term Low Emission Development Strategy to the United Nations Framework Convention on Climate Change (UNFCCC) at COP 27.
The National Hydrogen Mission, which was launched in 2021, aims to make India a green hydrogen hub. India also aspires to maximize the use of electric vehicles, ethanol blending to reach 20% by 2025.
25. What is the CPI-based retail inflation in India, as per official data?
[A] 7.77 %
[B] 7.17 %
[C] 6.77 %
[D] 6.17 %
Show Answer
Correct Answer: C [6.77 %]
Notes:
India’s Consumer Price Index (CPI) based Retail inflation dropped to 6.77 per cent in October from 7.41 per cent in the preceding month.
As per the latest data released by the National Statistical Office (NSO), the inflation in the food basket was 7.01 per cent in October. The inflation it remained above Reserve Bank’s comfort level of 2 to 6 percent for the 10th month in a row. Wholesale price-based inflation (WPI) eased to 8.39% in October from 10.7% in September.
26. Which India-origin scientist has been awarded UK’s royal Order of Merit?
[A] Venkatraman Ramakrishnan
[B] Krishna Chatterjee
[C] Subhash Khot
[D] Yadvinder Malhi
Show Answer
Correct Answer: A [Venkatraman Ramakrishnan]
Notes:
Indian-origin Nobel laureate Professor Venkatraman Ramakrishnan has been awarded the Order of Merit in recognition of his distinguished service to science.
Ramakrishnan is among six appointments made to the order by Queen Elizabeth II. Order of merit is an exclusive mark of honour conferred by the British sovereign. The 70-year old molecular biologist received the Nobel Prize in Chemistry for his work on ribosomal structure and was knighted in 2012.
27. Which country signed the Just Energy Transition Partnership (JETP) in the G-20 summit 2022?
[A] India
[B] Indonesia
[C] China
[D] Japan
Show Answer
Correct Answer: B [Indonesia]
Notes:
Indonesia signed Just Energy Transition Partnership, or JETP, with international lenders and major nations on the sidelines of the G-20 summit in Bali
The USD 20 billion agreement will provide funding to help the country increase its use of renewable energy and reduce its reliance on coal.
28. Which country is the frontrunner in climate mitigation, as per the Climate Change Performance Index (CCPI)?
[A] Norway
[B] Germany
[C] Denmark
[D] Australia
Show Answer
Correct Answer: C [Denmark]
Notes:
As per the Climate Change Performance Index (CCPI), the current frontrunner in climate mitigation continues to be Denmark.
Denmark is the only country with a ‘high’ national and even ‘very high’ rated international climate policy. No country is ranked first to third while Denmark is ranked fourth followed by Sweden. India is ranked eighth.
29. Which institution created a new position called ‘Professor of Practice’ (PoP)?
[A] AICTE
[B] UGC
[C] NTA
[D] IIT-Bombay
Show Answer
Correct Answer: B [UGC]
Notes:
The UGC has created a new position called ‘Professor of Practice’ (PoP) to enable Higher Educational Institutions to hire professional experts. It has earlier published guidelines for engaging them.
UGC has recently directed the universities to make necessary changes in their statutes to enable the engagement of Professors of Practice. The number of PoPs in a higher education institute (HEI), at any point in time, should not exceed 10 per cent of the sanctioned posts.
30. ‘National Newborn Week’ is observed in which month every year?
[A] November
[B] December
[C] January
[D] February
Show Answer
Correct Answer: A [November]
Notes:
National Health Mission (NHM) observes the National Newborn Week, 2022 from November 15 to 21, every year.
It is observed with an objective to spread awareness on child survival and care for the newborn for a healthy nation. For this year, the week is being observed on the theme ‘Ensuring quality health care for every newborn’.