41. Which state launched the ‘Ganga Water Supply Scheme (GWSS)’?
[A] Uttar Pradesh
[B] Bihar
[C] Uttarakhand
[D] West Bengal
Show Answer
Correct Answer: B [Bihar]
Notes:
Bihar Chief Minister Nitish Kumar inaugurated a scheme in Bihar, under which flood waters will be treated for supply to households in the southern part of the state.
Under the Ganga Water Supply Scheme (GWSS), a total of 135 litres per person will be provided through the project. The estimated cost of the project is ₹4500 crore.
42. India has sent a team to which country to assess potential lithium deposits?
[A] Australia
[B] Brazil
[C] Argentina
[D] Egypt
Show Answer
Correct Answer: C [Argentina]
Notes:
India has sent a team of three geologists to Argentina to assess potential lithium deposits and possible acquisition opportunities in the country.
The team comprises of one geologist each from Mineral Exploration Corporation Ltd (MECL), KABIL (Khanij Bidesh India Ltd) and the Geological Survey of India (GSI). India does not have any lithium resource and the mineral is primarily imported. Lithium is the key component of rechargeable batteries used in EVs.
43. Harimau Shakti -2022 is a bilateral exercise held between India and which country?
[A] Australia
[B] Malaysia
[C] Singapore
[D] UAE
Show Answer
Correct Answer: B [Malaysia]
Notes:
India-Malaysia joint military Exercise Harimau Shakti-2022 has recently started at Pulai Klang in Malaysia.
Combat troops of the Garhwal Rifles Regiment of the Indian Army and the Royal Malay Regiment of the Malaysian Army are participating in the exercise. HARIMAU SHAKTI is an annual training event between Indian and Malaysian armies which has been organised since 2012.
44. ‘SHAKTI Policy’, which was seen in the news, is associated with which Union Ministry?
[A] Ministry of Defence
[B] Ministry of Power
[C] Ministry of Women and Child Development
[D] Ministry of Health and Family Welfare
Show Answer
Correct Answer: B [Ministry of Power]
Notes:
Union Power Ministry has launched a scheme for the procurement of aggregate electricity of 4,500 MW for five years
The scheme has been launched under SHAKTI (Scheme for Harnessing and Allocating Koyala Transparently in India) policy. PFC Consulting Ltd, a wholly-owned subsidiary of PFC Ltd, has been designated as the nodal agency by the Ministry of Power.
45. Mauna Loa, the world’s largest active volcano, is located in which country?
[A] Indonesia
[B] Hawaii
[C] Philippines
[D] Japan
Show Answer
Correct Answer: B [Hawaii]
Notes:
Hawaii’s Mauna Loa, the world’s largest active volcano, is erupting for the first time in nearly 40 years.
After the volcano’s Moku’āweoweo summit caldera erupted, dozens of earthquakes hit the region. The volcano erupted 33 times since its first eruption in 1843. Its last eruption was in 1984 and after that, Mauna Loa entered its longest dormant period in history.
46. Which country has developed a new artificial light-harvesting system?
[A] USA
[B] India
[C] China
[D] Israel
Show Answer
Correct Answer: B [India]
Notes:
Indian Researchers from IISER-Thiruvananthapuram and IIT-Indore have developed a new artificial light-harvesting system.
It can efficiently capture light for power conversion by mimicking photosynthesis. The research showed that the harvested energy could generate current with much enhanced yields compared to the individual components.
47. Who is the head of the panel set up to revamp Mahatma Gandhi National Rural Employment Guarantee Act (MNREGA)?
[A] Amarjeet Sinha
[B] A K Sikri
[C] Ranjan Gogoi
[D] V V Ramana
Show Answer
Correct Answer: A [Amarjeet Sinha]
Notes:
A panel headed by former Rural Development Secretary Amarjeet Sinha, has been set up to recommend structural and other reforms required under Mahatma Gandhi National Rural Employment Guarantee Act (MNREGA).
The panel is to suggest measures to reduce regional imbalance by offering more opportunities to the most deserving states.
48. YouTube has removed the highest number of videos (1.7 million) from which country in July-September 2022?
[A] China
[B] India
[C] Sri Lanka
[D] Afghanistan
Show Answer
Correct Answer: B [India]
Notes:
YouTube removed some 1.7 million videos originating in India in July-September this year for violating guidelines. This is the highest number of videos in the world, as per the company’s quarterly transparency report.
It had removed 1.32 million videos in India in the previous quarter, April to June. Around 5.6 million videos were removed globally, for violations related to child safety, violence, nudity, bullying, and harmful content.
49. Tata Group has announced to merge which airline with Air India?
[A] Vistara
[B] Indigo
[C] Spicejet
[D] Akasa
Show Answer
Correct Answer: A [Vistara]
Notes:
The Tata group and Singapore Airlines (SIA) announced that they agreed to merge Vistara with Air India.
After the merger, ‘Vistara’ brand will cease to exist and Air India will become India’s second largest domestic and largest international carrier. Earlier Tata Group initiated the merger of AirAsia India with Air India Express earlier this year.
50. Which organisation released the ‘Goods Trade Barometer’ report?
[A] WEF
[B] WTO
[C] IMF
[D] UNESCO
Show Answer
Correct Answer: B [WTO]
Notes:
The World Trade Organisation (WTO) released its Goods Trade Barometer. As per the report, Global trade growth is likely to slow down in the closing months of 2022 and into 2023.
The reasons are shocks related to the Russia-Ukraine conflict, high energy prices, inflation, and monetary tightening in major economies.