1. Which city is the host of the ‘India Chem 2022’ Conference?
[A] Bengaluru
[B] New Delhi
[C] Hyderabad
[D] Bengaluru
Show Answer
Correct Answer: B [New Delhi]
Notes:
Union Minister of Chemicals and Fertilizers Dr. Mansukh Mandaviya inaugurated the India Chem 2022 at Pragati Maidan, New Delhi with the theme ‘Vision 2030: Chemicals and Petrochemicals Build India’.
The 12th edition of INDIA CHEM was organised in association with the Federation of Indian Chambers of Commerce and Industry (FICCI). India’s export of chemicals for 2021-22 has hit a record at USD 29,296 Million.
2. Seven states including Karnataka, Kerala and Andhra Pradesh celebrate their foundation day on which day?
[A] November 1
[B] November 3
[C] November 5
[D] November 7
Show Answer
Correct Answer: A [November 1]
Notes:
Seven states – including Chhattisgarh, Punjab, Haryana, Madhya Pradesh, Karnataka, Kerala and Andhra Pradesh and Union territories of Chandigarh, Lakshadweep and Puducherry are marking their anniversaries on November 1.
Chhattisgarh, which was carved out of Madhya Pradesh, hosted a National Tribal Dance festival to celebrate its 22nd state anniversary.
3. India presented a cheque of USD 2.5 million to the UNRWA to support refugees of which country?
[A] Israel
[B] Bangladesh
[C] Palestine
[D] China
Show Answer
Correct Answer: C [Palestine]
Notes:
India presented a cheque of USD 2.5 million to the United Nations Relief and Works Agency for Palestine Refugees in the Near East (UNRWA).
This is the second tranche of the pledged USD 5 million annual support, to serve the schools, health centres and other basic services run by the organisation to support Palestinian refugees.
4. What is the approximate area of the annual Antarctic ozone hole, as per NASA report?
[A] 1 .2 million square kilometres
[B] 23.2 million square kilometres
[C] 1.2 billion square kilometres
[D] 23.2 billion square kilometres
Show Answer
Correct Answer: B [23.2 million square kilometres]
Notes:
As per the scientists of the NASA, the annual Antarctic ozone hole reached an average area of 23.2 million square kilometres between September 7 and October 13, 2022.
NASA also said that the depleted area of the ozone layer over the South Pole was slightly smaller than last year and continued the overall shrinking trend of recent years, in general.
5. Which singer has been honoured with the French government’s highest honour- Chevalier de l’Ordre des Arts et des award?
[A] Sudha Raghunathan
[B] Aruna Sairam
[C] Shuba Mudgal
[D] Prabha Atre
Show Answer
Correct Answer: B [Aruna Sairam]
Notes:
Carnatic vocalist, composer, humanitarian and speaker Aruna Sairam has been honoured with the French government’s highest honour- Chevalier de l’Ordre des Arts et des award.
Aruna Sairam has been selected for this award not just for her achievements in singing but also for her contribution towards development of the Indo-France relationship.
6. Ela Bhatt, who passed away recently, was the founder of which flagship institution?
[A] SEWA
[B] AICTU
[C] CII
[D] FICCI
Show Answer
Correct Answer: A [SEWA]
Notes:
Renowned women’s rights activist Ela Bhatt, who is also the founder of SEWA (Self Employed Women’s Association), passed away recently.
SEWA was formed as a trade union of women working in the unorganized sector, which now has two million members. The 89-year-old, also a Padma Bhushan recipient, was a pioneer in the field of women empowerment and received international recognition.
7. Which Indian state is set to host the ‘Track Asia Cup 2022 Cycling Tournament’?
[A] Karnataka
[B] Uttarakhand
[C] Kerala
[D] Sikkim
Show Answer
Correct Answer: C [Kerala]
Notes:
Kerala is set to host the Track Asia Cup 2022 Cycling Tournament, which is one of the biggest cycling events. Track Asia cup is also the selection of Asian countries for the 2024 Paris Olympics.
Around 200 cyclists from over 25 countries in Asia will take part in the event, which is being conducted outside Delhi for the first time. Track Asia Cup Cycling 2022 is sanctioned by Asian Cycling Confederation and Cycling Federation of India.
8. Which defunct surveillance satellite of India re-entered the earth atmosphere and hit the Indian Ocean?
[A] RISAT-1
[B] RISAT-2
[C] EOS-4/RISAT-1A
[D] NISAR
Show Answer
Correct Answer: B [RISAT-2]
Notes:
India’s defunct Radar Imaging Satellite-2 (RISAT-2) re-entered the earth atmosphere in an uncontrolled manner and hit the Indian Ocean near Jakarta.
The re-entry of the satellite was monitored by Indian Space Research Organisation (ISRO) with the Multi Object Tracking Radar (MTOR) at the Sriharikota rocket port. The 300 kg RISAT-2 surveillance satellite was launched in April 2009, using the Polar Satellite Launch Vehicle (PSLV), with a design life of four years.
9. When is the ‘National Cancer Awareness Day’ observed in India?
[A] August 7
[B] November 7
[C] January 7
[D] April 7
Show Answer
Correct Answer: B [November 7]
Notes:
‘National Cancer Awareness Day’ is observed on November 7 every year in India, to highlight the risks of cancer.
National Cancer Awareness Day was announced in September 2014. It also coincided with the birth anniversary of Nobel laureate Marie Curie, whose contributions led to the development of radiotherapy for cancer treatment.
10. Who is the first recipient of the Kerala Jyothi award instituted by the Kerala State Government?
[A] Adoor Gopalakrishnan
[B] M T Vasudevan Nair
[C] Kanayi Kunhiraman
[D] Vaikom Vijayalakshmi
Show Answer
Correct Answer: B [M T Vasudevan Nair]
Notes:
Veteran writer M.T. Vasudevan Nair has been named the recipient of the first Kerala Jyothi award instituted by the State Government.
The jury was chaired by the renowned film-maker Adoor Gopalakrishnan. Actor Mammootty, former civil servant, social activist T. Madhava Menon among others are selected for the Kerala Prabha award while sculptor Kanayi Kunhiraman, scientist and educationist M.P. Parameswaran and singer Vaikom Vijayalakshmi among others will be presented Kerala Sree award.