1. ‘Atal Bhujal Yojana’, which was seen in the news, is implemented by which Union Ministry?
[A] Ministry of MSME
[B] Ministry of Jal Shakti
[C] Ministry of Commerce and Industry
[D] Ministry of Defence
Show Answer
Correct Answer: B [Ministry of Jal Shakti]
Notes:
The Atal Bhujal Yojana (Atal Jal), a central sector water conservation scheme, will continue for an additional two years beyond its original 2025 end date. It is implemented by the Ministry of Jal Shakti.
The major objective of the Scheme is to improve the management of groundwater resources in select water stressed areas in identified states viz. Gujarat, Haryana, Karnataka, Madhya Pradesh, Maharashtra, Rajasthan and Uttar Pradesh.
2. India has moved WTO dispute panel over which import duties?
[A] Information and communication technologies (ICT)
[B] Plastic Products
[C] Petroleum Products
[D] Manufactured Goods
Show Answer
Correct Answer: A [Information and communication technologies (ICT)]
Notes:
India has moved WTO dispute panel over Information and communication technologies (ICT) import duties.
The WTO’s apex dispute resolution body, the Appellate Body, hasn’t been functional for nearly two years due to America’s blockage on appointment of judges.
3. Which country has launched the ‘Shenzhou-16’ Mission?
[A] Japan
[B] China
[C] South Korea
[D] Israel
Show Answer
Correct Answer: B [China]
Notes:
China recently launched the Shenzhou-16 mission. As part of this mission, three astronauts lifted off atop a Long March-2F rocket from the Jiuquan Satellite Launch Centre in the Gobi Desert in northwest China.
The astronauts aboard Shenzhou-16 spacecraft will stay in the Tiangong space station for the next five months. This is the country’s fifth manned mission to a fully functional space station since 2021.
4. Northeast India’s First Vande Bharat Express travels from Assam to which state/UT?
[A] West Bengal
[B] Odisha
[C] Arunachal Pradesh
[D] Uttarakhand
Show Answer
Correct Answer: A [West Bengal]
Notes:
Prime Minister Narendra Modi recently inaugurated the first Vande Bharat Express in Northeast India. It will travel from Assam’s Guwahati to West Bengal’s New Jalpaiguri.
The Vande Bharat Express will operate six days a week (except Tuesdays) and will cut down the travel time between Guwahati and New Jalpaiguri by one hour.
5. ‘Recep Tayyip Erdogan’ has won the Presidential Election of which country?
[A] Myanmar
[B] Afghanistan
[C] Turkiye
[D] Greece
Show Answer
Correct Answer: C [Turkiye]
Notes:
President Recep Tayyip Erdogan has won Turkey’s presidential election, defeating opposition leader Kemal Kilicdaroglu runoff vote and stretching his rule into a third decade.
As per the official data inflation in Turkey was at 50.5 percent in March, down from a high of 85.6 percent in October.
6. Jyothi Yarraji, who was seen in the news, is associated with which sports?
[A] Javelin Throw
[B] Hockey
[C] Shooting
[D] Hurdles
Show Answer
Correct Answer: D [Hurdles]
Notes:
National record-holder Jyothi Yarraji won the women’s 100m hurdles gold in 13.08s in the T-Meeting at Tilburg in the Netherlands.
Earlier at the 26th National Federation Cup athletics championships in Ranchi, she had clocked 12.89 seconds in the final.
7. What is the name of the waste water this disposed during the crude oil excavation and processing?
[A] Formation water
[B] Deposit water
[C] Bio water
[D] Processed water
Show Answer
Correct Answer: A [Formation water]
Notes:
Formation water is the waste water which is disposed during the crude oil excavation and processing.
A mixture with plant-based biomaterial, biosurfactant, and NPK fertilizer is found to restore this water. It was discovered by scientists of the Institute of Advanced Study in Science and Technology (IASST).
8. The feasibility of Salt cavern-based oil storage facility in which state is being studied by Engineers India (EIL)?
[A] Punjab
[B] Rajasthan
[C] Gujarat
[D] Sikkim
Show Answer
Correct Answer: B [Rajasthan]
Notes:
The feasibility and prospects of the salt cavern-based oil storage facility in Rajasthan is being studied by the Government-owned engineering consultancy firm Engineers India (EIL).
It will increase India’s strategic oil storage capacity once this facility starts functioning. The country’s three existing strategic oil storage facilities — at Mangaluru and Padur in Karnataka, and Visakhapatnam in Andhra Pradesh — are made up of excavated rock caverns.
9. Which Union Ministry is implementing ‘Vigyan Jyoti’ Initiative?
[A] Ministry of Education
[B] Ministry of Science and Technology
[C] Ministry of Electronics and IT
[D] Ministry of Power
Show Answer
Correct Answer: B [Ministry of Science and Technology]
Notes:
The Vigyan Jyoti is a unique week-long programme launched by the Department of Science & Technology to address the underrepresentation of women in different fields of Science Technology Engineering and Mathematics (STEM).
It witnessed the participation of 160 girls from rural parts of Maharashtra, Bihar and Odisha. Since its launch in 2020, only 30,451 girl students of Class-9-12 inclining towards STEM (science, technology, engineering, and mathematics) for higher studies enrolled in the initiative.
10. Which city has successfully tested Medication Delivery via Drones with collision avoidance technology and real-time monitoring?
[A] New York
[B] Dubai
[C] Melbourne
[D] London
Show Answer
Correct Answer: B [Dubai]
Notes:
Dubai Successfully Trials Medication Delivery via Drones with collision avoidance technology and real-time monitoring.
The trial, conducted at Dubai Silicon Oasis (DSO) in partnership with Fakeeh University Hospital. ‘Dubai Programme to Enable Drone Transportation,’ was initiated by Sheikh Hamdan bin Mohammed bin Rashid Al Maktoum, Crown Prince of Dubai.