11. The Helmand River originates in which country?
[A] Afghanistan
[B] Egypt
[C] Israel
[D] Myanmar
Show Answer
Correct Answer: A [Afghanistan]
Notes:
The Helmand is Afghanistan’s longest river. It originates near Kabul in the western Hindu Kush Mountain range and flows in a south-western direction through desert areas for about 1,150 kilometers before emptying into Lake Hamun, which spans the Afghanistan-Iran border.
Clashes broke out between Iran and Afghanistan along the border due to dispute over the sharing of water from the Helmand River. This conflict resulted in killing and wounding of troops.
12. Galleri test, which was seen in the news, is a blood test capable of detecting which disease?
[A] Cancer
[B] COVID 19
[C] Diabetes
[D] Hypertension
Show Answer
Correct Answer: A [Cancer]
Notes:
Galleri test is a multi-cancer blood test that can detect more than 50 types of cancer. The test effectively detected tumors in 66.67% of the 5,000 people in England and Wales.
In 85% of those positive cases, it also pinpointed the original site of cancer. The Galleri test looks for distinct changes in bits of genetic code that leak from different cancers.
13. Which city has successfully tested Medication Delivery via Drones with collision avoidance technology and real-time monitoring?
[A] New York
[B] Dubai
[C] Melbourne
[D] London
Show Answer
Correct Answer: B [Dubai]
Notes:
Dubai Successfully Trials Medication Delivery via Drones with collision avoidance technology and real-time monitoring.
The trial, conducted at Dubai Silicon Oasis (DSO) in partnership with Fakeeh University Hospital. ‘Dubai Programme to Enable Drone Transportation,’ was initiated by Sheikh Hamdan bin Mohammed bin Rashid Al Maktoum, Crown Prince of Dubai.
14. Which state launched a state-wide 15-day mega registration drive for MSMEs?
[A] Bihar
[B] Uttar Pradesh
[C] Assam
[D] Gujarat
Show Answer
Correct Answer: B [Uttar Pradesh]
Notes:
The Uttar Pradesh government launched a 15-day registration campaign for Micro, Small and Medium Enterprises (MSMEs) in all 75 districts across the state.
The campaign aims at covering around 14 lakh such MSMEs that are not yet registered with the MSME Udyam portal, and providing them all the benefits of the schemes of the state government. There are more than 90 lakh active MSMEs in the state, but only 14 lakh are registered.
15. Which state/UT hosted the ‘Lavender Festival’?
[A] Sikkim
[B] Mizoram
[C] Jammu and Kashmir
[D] Arunachal Pradesh
Show Answer
Correct Answer: C [Jammu and Kashmir]
Notes:
Lavender Festival was inaugurated in Jammu and Kashmir’s Bhaderwah Valley. It was organized by the CSIR-IIIM as part of its ‘One Week One Lab Campaign’.
It showcases the remarkable progress made in lavender cultivation and its impact on the local community.
16. Which institution released its first ‘Sustainability Report’ with initiatives taken for Environment Sustainability?
[A] SAIL
[B] ONGC
[C] NHAI
[D] Indian Railways
Show Answer
Correct Answer: C [NHAI]
Notes:
NHAI’s First ‘Sustainability Report for FY 2021-22’ was released recently. This report encompasses NHAI’s governance structure, stakeholders, environment and social responsibility initiatives.
The report was recently released by Nitin Gadkari, Union Minister for Road Transport and Highways. Green House Gas (GHG) Emissions from energy consumption, operations, transport and travel measured in Metric Tonnes CO2 equivalent/km constructed saw a decline of 9.7% in FY 2020-21 and 2% in FY 2021-22.
17. Which state implements ‘Godhan Nyaya Yojana’?
[A] Bihar
[B] Chhattisgarh
[C] Uttar Pradesh
[D] Assam
Show Answer
Correct Answer: B [Chhattisgarh]
Notes:
Chhattisgarh Chief Minister Bhupesh Baghel disbursed a sum of Rs 20.18 crore to the beneficiaries of the Godhan Nyaya Yojana.
As of May 15, 2023, a total of Rs 518 crore 71 lakh has been disbursed under the Godhan Nyay Yojana to cow dung vendors, Gauthan committees, and women self-help groups, as part of the scheme’s initiatives.
18. Which state road transport corporation has been conferred with which UITP Award?
[A] Tamil Nadu
[B] Karnataka
[C] Kerala
[D] Andhra Pradesh
Show Answer
Correct Answer: C [Kerala]
Notes:
UITP (Union Internationale des Transports Publics) award was conferred recently to the Kerala State Road Transport Corporation (KSRTC).
UITP is the International Association of Public Transport and sustainable urban mobility. It was established in 1885.
19. As per the ‘The Energy Progress Report 2023’, achieving which SDG is challenging?
[A] SDG 1
[B] SDG 5
[C] SDG 7
[D] SDG 12
Show Answer
Correct Answer: C [SDG 7]
Notes:
‘Tracking SDG7: The Energy Progress Report 2023’ report was released by International Energy Agency (IEA), IRENA, UNSD, World Bank and WHO.
According to this report, world is facing challenges in achieving UN-mandated Sustainable Development Goal 7 by 2030 due to factors such as elevated inflation, an unpredictable macroeconomic future, and concerns about mounting debt. SDG 7 is ‘Ensure access to affordable, reliable, sustainable and modern energy for all.’
20. ‘Prerna: The Vernacular School’, which was seen in the news, is located in which state?
[A] Gujarat
[B] Bihar
[C] Odisha
[D] Telangana
Show Answer
Correct Answer: A [Gujarat]
Notes:
Prime Minister Narendra Modi’s first school in Gujarat’s Mehsana district is being developed as a model school called “Prerna” to inspire youth of the country.
In this school, two children from each district in India will be enrolled to spend around a week in the school and they will be trained on how to live a evolved life.