1. ‘Srikrishnan Harihara Sarma’ has been appointed as the MD and CEO of which bank?
[A] Yes Bank
[B] IDBI Bank
[C] Karnataka Bank
[D] HDFC Bank
Show Answer
Correct Answer: C [Karnataka Bank]
Notes:
Karnataka Bank appoints Srikrishnan Harihara Sarma as Managing Director and Chief Executive Officer (MD and CEO).
Sarma has nearly four decades of experience spread across Commercial, Retail, and Transactional Banking, Technology and Payments. He was part of the founding management team at HDFC Bank Ltd for over nine years.
2. India has moved WTO dispute panel over which import duties?
[A] Information and communication technologies (ICT)
[B] Plastic Products
[C] Petroleum Products
[D] Manufactured Goods
Show Answer
Correct Answer: A [Information and communication technologies (ICT)]
Notes:
India has moved WTO dispute panel over Information and communication technologies (ICT) import duties.
The WTO’s apex dispute resolution body, the Appellate Body, hasn’t been functional for nearly two years due to America’s blockage on appointment of judges.
3. A Submarine Mud Volcano has been recently spotted in which country?
[A] Australia
[B] Chile
[C] Norway
[D] Japan
Show Answer
Correct Answer: C [Norway]
Notes:
A Submarine mud volcano is an underwater geological structure that was formed after the constant expulsion of gas or fluids like methane from the seabed.
Scientists have recently spotted a submarine mud volcano close to Norway’s Bear Island in Barents Sea. Bear Island is the southernmost island of the Norwegian Svalbard archipelago.
4. What is ‘Gomphonema rajaguruii’, which was discovered recently?
[A] Algae
[B] Bacteria
[C] Fungi
[D] Virus
Show Answer
Correct Answer: A [Algae]
Notes:
Gomphonema rajaguruii is a newly discovered species of oxygen-supplying algae. It is named after a veteran geo-archaeologist, the late Professor S N Rajaguru.
Gomphonema rajaguruii is a freshwater diatom species. The finding is unique because it shows the characteristics of two genus — Gomphonema and Gomphoneis.
5. Which country is the host of the ‘22nd SCO Summit’?
[A] China
[B] India
[C] Sri Lanka
[D] Myanmar
Show Answer
Correct Answer: B [India]
Notes:
The 22nd Summit of the Shanghai Cooperation Organisation (SCO) will be held in a virtual mode on 4 July, the Ministry of External Affairs (MEA) announced.
India is set to host the 22nd SCO summit for the first time under its chairmanship. Invitations were sent to heads of state of all SCO member countries — China, Russia, Kazakhstan, Kyrgyzstan, Pakistan, Tajikistan and Uzbekistan.
6. Which Union Ministry implements the City Investments to Innovate, Integrate and Sustain 2.0 (CITIIS 2.0)?
[A] Ministry of External Affairs
[B] Ministry of Housing and Urban Affairs
[C] Ministry of MSME
[D] Ministry of New and Renewable Energy
Show Answer
Correct Answer: B [Ministry of Housing and Urban Affairs]
Notes:
The Union Cabinet has approved the City Investments to Innovate, Integrate and Sustain 2.0 (CITIIS 2.0).
CITIIS 2.0 is a program conceived by the Ministry of Housing and Urban Affairs (MoHUA) in partnership with the French Development Agency (AFD), KfW, the European Union (EU), and National Institute of Urban Affairs (NIUA). The program will run for a period of four years, from 2023 till 2027.
7. Which state announced that the Ahmednagar will be renamed Ahilyanagar?
[A] Odisha
[B] Gujarat
[C] Maharashtra
[D] Uttarakhand
Show Answer
Correct Answer: C [Maharashtra]
Notes:
Maharashtra Chief Minister Eknath Shinde has announced that Ahmednagar will be renamed Ahilyanagar in an ode to 18th-century Maratha queen Ahilyabai Holkar.
Ahilyabai Holkar reigned Malwa from 1765 to 1795. She had established Maheshwar (in Madhya Pradesh) as the seat of the Holkar dynasty. In February, the government had renamed Osmanabad as Dharashiv and Aurangabad as Chhatrapati Sambhajinagar.
8. Which institution accepted the ‘Draft Resolution on the Impact of Chemicals, Waste and Pollution on Human Health’?
[A] WHO
[B] World Bank
[C] WEF
[D] IMF
Show Answer
Correct Answer: A [WHO]
Notes:
The WHO member countries have recently accepted a draft resolution on the impact of chemicals, waste and pollution on human health during the 76th WHA.
It urged the healthcare sector to develop a regulatory framework, national human bio-monitoring and surveillance programmes to track chemicals that impact human health.
9. Shanan hydropower project is situated in which state?
[A] Gujarat
[B] Maharashtra
[C] Himachal Pradesh
[D] Assam
Show Answer
Correct Answer: C [Himachal Pradesh]
Notes:
The British-era 110 MW Shanan hydropower project is situated at Jogindernagar in Mandi district of Himachal Pradesh.
Commissioned in 1932, the Shanan hydroelectric powerhouse was built under a 99-year lease. Its lease is being disputed between Punjab and Himachal Pradesh governments.
10. Which Union Ministry notified ‘New Rules for Anti-Tobacco Warnings on OTT platforms’?
[A] Union Health Ministry
[B] Union Information and Broadcasting Ministry
[C] Union Communication Ministry
[D] Union MSME Ministry
Show Answer
Correct Answer: A [Union Health Ministry]
Notes:
The Central government has recently notified new norms for anti-tobacco warnings on OTT platforms.
These rules mandate OTT platforms to carry anti-tobacco warning messages. The Union Health Ministry notification amended the rules under the Cigarettes and Other Tobacco Products Act, 2004.