31. As per the data from MyGovIndia, how many digital transactions were recorded in India in 2022?
[A] 20 million
[B] 50.5 million
[C] 89.5 million
[D] 100 million
Show Answer
Correct Answer: C [89.5 million]
Notes:
As per the data from MyGovIndia, India has recorded 89.5 million digital transactions in the year 2022 and has topped the list of five countries in digital payments,
India accounted for 46% of the global real-time payments and the digital payment transactions in India are more than the other four leading countries combined.
32. When is the Global Wind Day celebrated annually?
[A] June 10
[B] June 15
[C] June 18
[D] June 23
Show Answer
Correct Answer: B [June 15]
Notes:
Every year, the Global Wind Day is celebrated on June 15 worldwide. The event is a collaborative endeavor led by WindEurope and the Global Wind Energy Council (GWEC).
This event provides an opportunity to raise awareness about the benefits of wind energy and promote its further development and usage worldwide.
33. Which Indian PSU has made significant progress in Forbes’ “The Global 2000” List for 2023 by ascending 52 places?
[A] IOCL
[B] NTPC
[C] PFC
[D] GAIL
Show Answer
Correct Answer: B [NTPC]
Notes:
Indian Maharatna PSU – NTPC Limited which is the largest power generation company in India, has made significant progress in Forbes’ “The Global 2000” List for 2023.
The company has progressed by ascending by 52 places to reach the 433rd rank in the ranking, from its previous position of 485th rank in 2022.
34. What is the name of the mascot of National Water Mission?
[A] Jal Girl
[B] Piku
[C] Tintu
[D] Mojo
Show Answer
Correct Answer: B [Piku]
Notes:
Vice President of India, Jagdeep Dhankhar, conferred the 4th National Water Awards, 2022. 41 winners, including joint winners across 11 categories were awarded for their work in the field of water conservation and management.
The Vice President also launched an animated short film on ‘Piku’, the mascot of National Water Mission for telecast on Doordarshan to spread the message of water conservation.
35. Which institution raised ₹10,000 crore through listed bonds, which is the largest debt issuance by an AIFI?
[A] SIDBI
[B] NABARD
[C] EXIM Bank
[D] NaBFID
Show Answer
Correct Answer: D [NaBFID]
Notes:
The National Bank for Financing Infrastructure and Development (NaBFID) has raised ₹10,000 crore via maiden issuance of listed bonds of 10-year duration at a coupon rate of 7.43 per cent.
The development finance institution’s infrastructure bonds were oversubscribed by approximately 4.7 times, against the base issue of ₹5,000 crore. This is the largest debt issuance by an All India Financial Institution (AIFI).
36. Which Central Bank recently raised its borrowing costs again, the highest in 22 years?
[A] US Fed Reserve
[B] Reserve Bank of India
[C] European Central Bank
[D] Central Bank of Australia
Show Answer
Correct Answer: C [European Central Bank]
Notes:
The European Central Bank (ECB) decided to raise borrowing costs again in an effort to bring down inflation.
The ECB increased its three key interest rates by 25 basis points (bps), bringing its main rate to 3.5%, the highest it has been in 22 years. The bank has moved rates up at each of its meetings since last July.
37. Which state recently launched the ‘Fintech City and Fintech Tower projects’?
[A] Telangana
[B] Tamil Nadu
[C] Uttar Pradesh
[D] Odisha
Show Answer
Correct Answer: B [Tamil Nadu]
Notes:
Tamil Nadu Chief Minister MK Stalin laid the foundation stone for the Fintech City and Fintech Tower projects in Chennai.
The Fintech City, spanning 56 acres with an investment potential of ₹12,000 crore, will accommodate international and national BFSI institutions, promoting job creation for 80,000 individuals.
38. Which institution signed the GoI- UN Sustainable Development Cooperation Framework 2023-2027?
[A] Ministry of Social Justice and Empowerment
[B] NITI Aayog
[C] NASSCOM
[D] NPCI
Show Answer
Correct Answer: B [NITI Aayog]
Notes:
NITI Aayog and the United Nations in India signed the Government of India – United Nations Sustainable Development Cooperation Framework 2023-2027.
It represents the UN development system’s collective offer to the Government of India, in line with the national vision for development, for the achievement of the Sustainable Development Goals, promoting gender equality, youth empowerment and human rights.
39. Which Indian institution nudged Google and Apple to secure mobile devices for financial transactions?
[A] Reserve Bank of India
[B] Securities Exchange Board of India
[C] NPCI
[D] NASSCOM
Show Answer
Correct Answer: A [Reserve Bank of India]
Notes:
The Reserve Bank of India has prepared a 10-point action plan for strengthening cyber security in financial transactions.
This includes talks with tech companies Google and Apple to secure mobile devices and adoption of artificial intelligence (AI) and machine learning (ML) in cyber security design.
40. Which company has signed MoU with India’s Tourism Minister to showcase heritage stays?
[A] Makemytrip
[B] Airbnb
[C] GT Holidays
[D] Expedia
Show Answer
Correct Answer: B [Airbnb]
Notes:
Airbnb has signed a Memorandum of Understanding (MoU) with the Union Ministry of Tourism to showcase India’s heritage stays and promote cultural tourism.
The company will partner with the ministry to promote inbound tourism as part of the ‘Visit India 2023’ initiative.